Κούλογλου: Οι χουντικοί έκαναν ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο φαγοπότι

Permalink

«Ο σκοπός δεν ήταν ούτε οι κομουνιστές, ούτε να σώσουν την χώρα. Σκοπός ήταν ένα μεγάλο φαγοπότι. Ανεξέλεγκτο! Η πρώτη τους κίνηση αφού πήραν την εξουσία ήταν να διπλασιάσουν τον μισθό του πρωθυπουργού και των υπουργών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αναφερόμενος στην δικτατορία μιλώντας στον Real FM και τον Βασίλη Κουφόπουλο. «Ο Ιωαννίδης έκανε το ίδιο. Έστειλε στην φυλακή μερικούς του Παπαδόπουλου που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα για να βάλει τους δικούς του στη θέση τους», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η επέτειος του Πολυτεχνείου παρότι την καπηλεύονται όλες οι πλευρές, είναι σωστό που τιμάται καθώς είναι «ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, που έχει σφραγιστεί κιόλας με τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα του τανκ που μπαίνει στο Πολυτεχνείο».

Η αμφισβήτηση παρόλα αυτά, που υπάρχει γύρω από την συγκεκριμένη επέτειο, «ξεκίνησε από την ακροδεξιά και τους χουντικούς. Οι νεκροί κάθε άλλο παρά μύθος είναι. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε να απομακρύνει την Νέα Δημοκρατία από αυτούς τους χώρους, όμως βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ώσμωση της ΝΔ με τους χώρους της ακροδεξιάς, κυρίως και με την παρουσία σε αυτή προσώπων όπως ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Βορίδης», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου, ασκώντας κριτική σε παλαιότερες δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη, που υποστήριζε ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.

Ανάμεσα στις μαρτυρίες που καταγράφονται στο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, «Μαρτυρίες από την Δικτατορία και την Αντίσταση» (εκ. Εστία), βρίσκεται και εκείνη του Νίκου Φαρμάκη, ενός εκ των πρωτεργατών της συνομωσίας των συνταγματαρχών, που όντας οπαδός της σκληρής γραμμής, έλεγε για τον Παπαδόπουλο ότι «ή κάνεις δικτατορία ή δεν κάνεις. Βασανίζεις, σκοτώνεις, στέλνεις στα στρατόπεδα όποιον διαφωνήσει. Ο Παπαδόπουλος τα έκανε αυτά, αλλά ταυτόχρονα ήθελε και λίγο φιλελευθεροποίηση. Επίσης τον Θεοδωράκη τον είχε στείλει στην εξορία απαγορεύοντάς του τα τραγούδια, αλλά όταν τον ζήτησαν οι Γάλλοι, τους άφησε να τον πάρουν».

Αυτή η σκληρή γραμμή επικράτησε ανάμεσα στα δυο κέντρα εξουσίας που υπήρχαν στην χούντα, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την τελική καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών. «Στο στρατόπεδο Μαρκεζίνη, που ήταν το πιο ήπιο, υπήρχε η πρόθεση για χρήση χημικών για να φύγουν οι φοιτητές ενώ ο υφυπουργός Παιδείας Σιφναίος είπε το ‘άσε τα παιδιά να κλάνουν’. Όμως φάνηκε σύντομα μέσα στο βράδυ πως θα επικρατήσει η λογική των καραβανάδων. Η απόφαση για τα τανκς ανήκει ξεκάθαρα στον Παπαδόπουλο. Η αστυνομία είχε χάσει τον έλεγχο και η χούντα έπρεπε να επιλέξει ή θα παραιτηθεί ή θα καταστείλει την εξέγερση με όλα τα μέσα που διαθέτει», εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου, περιγράφοντας πως και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν έντονες συζητήσεις και στο στρατόπεδο των φοιτητών:

«Έχοντας φύγει από την Νομική και πηγαίνοντας στο Πολυτεχνείο έγιναν πολλές συζητήσεις για το πως θα αξιοποιηθεί η φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη. Κάποιοι φοιτητές έλεγαν να σταματήσει η κατάληψη και μαζί με την αστική αντιπολίτευση να προχωρήσουμε. Κάποιοι άλλοι έλεγαν να αξιοποιηθεί και να ρίξουμε την χούντα. Όσο βέβαια συγκεντρωνόταν ο κόσμος στο Πολυτεχνείο, τόσο ενισχυόταν η δεύτερη άποψη και χανόταν η πρώτη».


(Visited 358 times, 1 visits today)

Read more:
295046-argentina
O Μητσοτάκης, ο Μάκρι και οι Financial Times. Του Σ. Κούλογλου για το TVXS

Πρόκειται προφανώς για σύμπτωση. Η σελίδα 3 των χθεσινών Financial Times φιλοξενούσε σε περίοπτη θέση ένα πορτρέτο του κ. Μητσοτάκη,...

Close