H αξιοπιστία των ΜΜΕ σε μέρες Fake News

Permalink

H προστασία των whistleblowers και η σημασία της προστασίας της αλήθειας σε μια εποχή που οι ψεύτικες ειδήσεις, τα fake news, κυριαρχούν, συζητήθηκε στο πάνελ της εκπομπής «Κάρτα Μέλους», που αποτελούνταν από τους ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Στέλιο Κούλογλου, από τους νέους δημοσιογράφους Ελίνα Μακρή, Σταύρο Μαλιχούδη και Θανάση Τρομπούκη, και την δημοσιογράφο Ματρώνη Δικαιάκου.

«Τα fake news δεν είναι νέο φαινόμενο. Από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας ότι «με την εξέλιξη της τεχνολογίας όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ανεύθυνα τον δημοσιογράφο, τα fake news γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο».

Μάλιστα, η διείσδυση που παρουσιάζουν είναι τρομακτική, εάν σκεφθεί κανείς πως «ειδήσεις» που ξεκίνησαν από σατυρικές ιστοσελίδες, κατέληξαν να γίνονται πρωτοσέλιδα σε πολλές εφημερίδες, όπως επεσήμανε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Η πραγματική δημοσιογραφία είναι και μεράκι, δεν είναι μόνο μισθός. Είναι σαν τον οδηγό του ασθενοφόρου. Πληρώνεται μεν, αλλά πρέπει και με κίνδυνο της ζωής του να μεταφέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο», σχολίασε ο ευρωβουλευτής παρατηρώντας πως για την νέα γενιά δημοσιογράφων τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα «καθώς έπεσαν στην φούσκα των ελληνικών ΜΜΕ».

Οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Google και το Facebook δεν θέλουν να ελεγχθεί θεσμικά η ποιότητα των ειδήσεων, καθώς έχουν αναπτύξει ειδικούς αλγορύθμους για τον σκοπό αυτό. «Όμως αυτά αναγνωρίζουν μόνο ότι επισημαίνεται ως fake. Ότι δεν επισημαίνεται ως αναληθές μένει στον αέρα!», εξήγησε ο ευρωβουλευτής και σχολίασε ότι «τα fake news επηρεάζουν πολύ την κοινή γνώμη και για αυτό χρειάζεται εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία. Όπως παλιά μαθαίναμε την αλφαβήτα, τώρα πρέπει να μαθαίνουν την ψηφιακή αλφαβήτα».

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

 


(Visited 106 times, 1 visits today)

Read more:
23331416_10156400040095730_9044115398117685089_o
Ημερίδα «Ψευδείς Ειδήσεις: Φαινόμενο Χειραγώγησης στο Σύγχρονο Κόσμο» στην Λευκωσία

Ημερίδα για τις ψευδείς ειδήσεις με τίτλο «Ψευδείς Ειδήσεις: Φαινόμενο Χειραγώγησης στο Σύγχρονο Κόσμο» διοργανώνεται στην Λευκωσία την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, από...

Close