Κούλογλου: Oι εξελίξεις στην Γερμανία μπορεί να ευνοήσουν την Ελλάδα

Permalink

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Γερμανία,  εκτίμησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιοσταθμό στο Κόκκινο και στον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο. «Εχει μουδιάσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με την αστάθεια στο Βερολίνο. Όταν κρυολογεί η Γερμανία καλώς ή κακώς φτερνίζεται όλη η Ευρώπη». Όμως,  πρόσθεσε «τα πράγματα με την Ελλάδα έχουν πάρει την δική τους τροπή. Η αξιολόγηση και η διευθέτηση του χρέους  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Γερμανία».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ευρωβουλευτή, υπάρχει πλέον μια διαφαινόμενη τάση για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών. «Μέσα σε αυτόν οι σοσιαλδημοκράτες για να μην καταρρεύσουν τελείως θα πρέπει να ζητήσουν αλλαγές και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης με το βλέμμα στραμμένο σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τελικώς η καθυστέρηση στην Γερμανία θα αποδειχθεί θετική για εμάς παρά αρνητική», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου.

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, εξάλλου, διατηρούν στενή σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνομιλία Τσίπρα-Σουλτς. Και έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθούν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς «Οι μόνοι που δεν το έχουν καταλάβει αυτό είναι οι εγχώριοι κεντροαριστεροί, που αλληθωρίζουν προς τη ΝΔ. Από τον Σουλτς μέχρι τον Πιτέλα, όλοι οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, εκτός από τους δικούς μας. Απορώ γιατί συμμετέχουν στους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, αφού η ηγεσία τους πλέκει συνεχώς το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης!».

«Η Πορτογαλία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι η μόνη χώρα που πάει πραγματικά καλά. Όχι μόνο οι αριθμοί στην οικονομία. Έχει αλλάξει το κλίμα. Δεν υπάρχει ακροδεξιά, ο κόσμος είναι ανακουφισμένος και ευχαριστημένος. Εκεί κυβερνούν οι σοσιαλιστές με την υποστήριξη της αριστεράς. Τέτοια σχήματα, προσαρμοσμένα στις συνθήκες κάθε χώρας, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στην αδιαφάνεια, σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αναφορικά με την άρνηση της Τράπεζας να διαθέσει στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πληροφορίες για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

«Όταν πληθαίνουν οι επικρίσεις για τους χειρισμούς που έγιναν στην ελληνική περίπτωση, θεωρώ πως η στάση της ΕΚΤ θα έπρεπε να αλλάξει. Ας μην ξεχνάμε ότι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν καταπέλτης», σχολίασε.

Ο Στέλιος Κούλογλου στην συνέντευξή του εξήγησε πως οι τράπεζες εμμένουν στην αδιαφάνεια γιατί εμπλέκονται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής/αποφυγής, όπως αποδείχθηκε από τα Panama Papers και τα Paradise Papers. «Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Panama Papers είχαμε προτείνει να τιμωρούνται αυτές οι τράπεζες που συλλαμβάνονται να διευκολύνουν τέτοιες πρακτικές με αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, προσπάθησε να τις εμποδίσει», σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

Υπενθύμισε, δε, πως η συμφωνία να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αθετήθηκε με απόφαση Σόιμπλε. «Πρόκειται για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να διεκδικήσουμε», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου.


(Visited 212 times, 1 visits today)

Read more:
Stelios_Kouloglou_a_July_2015
Κούλογλου: Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη στο μακεδονικό είναι με τα φεγγάρια της!

«Η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι με τα φεγγάρια της», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος...

Close