«Όταν οι πολίτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, η Δημοκρατία κινδυνεύει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο για τις ψευδείς ειδήσεις που διοργανώθηκε στην Κύπρο από το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Ένωση Συντακτών Κύπρου, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου – Cyprus Radiotelevision Authority και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε στην ομιλία του τον τρόπο με τον οποίο διασπείρονται οι ψευδείς ειδήσεις στην σύγχρονη εποχή μέσω του διαδικτύου, όπου παρά τις επίμονες προσπάθειες καταπολέμησής τους, το πρόβλημα είναι ακόμη βαθύ. Οι ψευδείς ειδήσεις μπορεί να κυκλοφορούσαν ήδη από την εποχή του Γουτεμβέργιου, όμως στις μέρες μας, υπάρχουν στρατιές από τρολ, που πληρώνονται ακριβώς για να τις διασπείρουν πιο μακριά.
«Το ίντερνετ και τα social media έκαναν ακόμη πιο δυνατή την επίδραση των fake news. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον χαρακτήρα του ίντερνετ. Μια από τις βασικές αιτίες της παρακμής του ίντερνετ είναι ότι επιβραβεύει το ακραίο. Σε εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία μου στις Βρυξέλλες για τα fake news, χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και εξήγησε: «Αν ανέβαζα μια ψεύτικη είδηση ότι ένας ευρωβουλευτής, ας πάρουμε για παράδειγμα τον Τάκη Χατζηγεωργίου, εμφανίστηκε γυμνός σε μια πλατεία, όλοι θα έμπαιναν να την διαβάζουν. Ύστερα οι μηχανές αναζήτησης, στην λέξη «Χατζηγεωργίου» θα έβγαζαν πρώτη τη ψεύτικη είδηση, γιατί την έχουν διαβάσει οι περισσότεροι. Θα απωθούσαν τις πραγματικές ειδήσεις για τη δράση του. Και επειδή η είδηση για την πλατεία θα ήταν πρώτη, θα την πίστευαν κιόλας. Γιατί οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν, κάνουν like ή share μια είδηση, τόσο πιο αξιόπιστη είναι».
Ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε κατόπιν ότι στις μέρες μας είναι απόλυτη αναγκαιότητα οι πολίτες να εκπαιδεύονται στο να μπορούν να διακρίνουν την αληθινή από την ψεύτικη είδηση. «Όταν οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι απειλείται η Δημοκρατία. Ακόμη και μετά τη διάψευση των ψευδών ειδήσεων, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τις πιστεύουν: στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Πάπας υποστήριξε στις εκλογές τον Τραμπ, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έκοψε τα επιδόματα των βετεράνων Αμερικανών στρατιωτών για να δώσει τα χρήματα στους Σύριους πρόσφυγες ή ότι η Μισέλ Ομπάμα είναι στην πραγματικότητα άντρας. Η εκλογή του δεν οφείλεται στα fake news, αλλά στο μέλλον υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιούνται ευρέως στην πολιτική σκηνή», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου και ανέφερε το βραβευμένο παράδειγμα μιας δασκάλας από την Γαλλία, της Ροζ-Μαρί Φαρινέλλα, η οποία με έναν εύκολο και φιλικό για τα παιδιά τρόπο μαθαίνει στους μαθητές της να ξεχωρίζουν το ψέμα από την αλήθεια. «Ήδη οι πρώτη μαθητές της Ε’ Δημοτικού έχουν λάβει δίπλωμα hoaxbuster!»
Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την ημερίδα για τα fakenews: https://www.facebook.com/ep.
Στο πάνελ συμμετείχαν πέραν του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Γιώργος Παυλίδης και ο εμπειρογνώμονας, Γιώργος Οικονομίδης.
Επιπλέον, στην Λεμεσό το απόγευμα της Δευτέρας προβλήθηκαν δυο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, το «Πεθαίνοντας στο Γέλιο», που αφορά την δύναμη του χιούμορ και της πολιτικής σάτιρας, και το «Απόδραση από την Αμοργό», όπου καταγράφεται η οργάνωση μιας διεθνούς συνομωσίας για να αποδράσει ο πρώην υπουργός Γεώργιος Μυλωνάς, από το νησί όπου τον είχε εξορίσει η Χούντα των Συνταγματαρχών.
Οι δυο ταινίες προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου που γέμισε την Υπόγεια Σκηνή/Πολυχώρο Συνεργείο. Στο διάλειμμα μεταξύ των δυο προβολών αλλά και μετά το πέρας αυτών, το κοινό συζήτησε με τον ευρωβουλευτή.
Σημειώνεται πως το «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» θα προβληθεί αυτή την Πέμπτη 30/11 στις 17:30 στον κινηματογράφο Φαργκάνη στην Θεσσαλονίκη.