Κούλογλου: Η προστασία των whistleblowers στην Ελλάδα πρέπει να είναι αποτελεσματική

Permalink

Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά στο νόμο που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ενόψει της σημερινής εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα τα Paradise Papers και τους φορολογικούς παραδείσους, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

 «Οι whistleblowers είναι άνθρωποι που είχαν εμπλοκή σε μια παράνομη ενέργεια», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στην Γιάννα Παπαδάκου. «Εάν δεν είχαν εμπλακεί δεν θα γνώριζαν την υπόθεση. Με την προϋπόθεση ότι συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές και δεν αποκρύπτουν τίποτα, θα πρέπει να προστατεύονται και να ανταμείβονται. Οι προστατευόμενοι -στις ΗΠΑ- μάρτυρες που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, που είχε βλάψει σοβάρα το σύστημα υγείας της χώρας, κινδυνεύουν να καταδικαστούν στην Ελλάδα».

Σχολίασε επίσης πως χωρίς τις αποκαλύψεις των Panama Papers, των LuxLeaks, της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων αποκαλύψεων που διαδέχονται η μια την άλλη, δεν θα είχε καταφέρει το ελληνικό Δημόσιο να κερδίσει το μισό περίπου δισεκατομμύριο που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής.

«Όμως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν είναι πολύ αποτελεσματικός απέναντι στο πολυδαίδαλο σύστημα της φοροδιαφυγής. Το αντίπαλο σύστημα είναι πολύ καλά οργανωμένο. Αντιμετωπίσαμε έντονες αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει και η ΝΔ, στην εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers. Είχαμε προτείνει, μεταξύ των άλλων ότι όταν τράπεζες συλλαμβάνονται να διευκολύνουν την φοροδιαφυγή να υφίστανται κυρώσεις, ακόμη και ανάκληση της άδειάς τους. Οι συντηρητικές δυνάμεις θέλησαν να το εμποδίσουν, προτείνοντας αντίθετα ότι πρέπει να προστατεύονται από τις αποκαλύψεις τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στην Γιάννα Παπαδάκου εδώ: https://youtu.be/BOS02f5-_oY

Σήμερα το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τα Paradise Papers και τους φορολογικούς παραδείσους ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες. Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Στέλιος Κούλογλου.

Η εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κεραμεικού 46 & Μυλέρου, πλατεία Αυδή, στις 18:30. Μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ: goo.gl/4Zr9ZH

(Visited 42 times, 1 visits today)

Read more:
203388-screen_shot_2016-06-04_at_10.37.14_p.m.
Έλληνες «Μικροί Ήρωες»: Η καλύτερη εκδήλωση της Αριστεράς στις Βρυξέλλες

Ενθουσιώδης ήταν ο απόηχος της ειδικής τελετής που οργάνωσε προς τιμήν των Ελλήνων «Μικρών Ηρώων» του προσφυγικού και σε μια...

Close