Κούλογλου στο BBC: Τα κράτη που δεν εφαρμόζουν την συμφωνία για το προσφυγικό πρέπει να υφίστανται κυρώσεις

Permalink
Η έλλειψη αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο λόγος που η συμφωνία για την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν εφαρμόζεται, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του βρετανικού ΒΒC, προσθέτοντας ότι όπως προβλέπονται κυρώσεις για την μη συμμόρφωση με τις οικονομικές συμφωνίες, έτσι θα πρέπει να συμβαίνει και για αυτή.

«Εάν όλα τα κράτη-μέλη σέβονταν την συμφωνία, τότε θα έφερνε αποτελέσματα εύκολα. Όταν όμως υπάρχουν κράτη-μέλη, που δεν δέχονται έναν πρόσφυγα, πως περιμένει κανείς να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση με επιτυχία;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως ήδη από την πρώτη στιγμή «οι Έλληνες έδειξαν αλληλεγγύη, όμως πλέον οι νησιώτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η συμφωνία ορίζει ως υποχρεωτικό να μείνουν οι πρόσφυγες στα νησιά και να μην περάσουν στην ενδοχώρα. Αυτό διαμορφώνει μια κατάσταση που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις κοινωνίες των νησιών. Καταλαβαίνετε ότι μια κοινωνία των 20.000 ή 30.000 κατοίκων, δεν μπορεί να διαχειριστεί 10.000 μετανάστες. Είναι το ένα τρίτο του πληθυσμού. Οι μετανάστες πάλι, οι εισροές των οποίων έχουν αυξηθεί από το καλοκαίρι, δικαίως διαμαρτύρονται, από την πλευρά τους, για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν. Οι τοπικές αρχές, όμως, είναι πια σε δυσχερή θέση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η οικονομική κατάσταση των κατοίκων έχει πληγεί μέσα στην κρίση. Η ακροδεξιά ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως συνάδελφοί του, που προέρχονται από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης δεν δείχνουν την ίδια αλληλεγγύη, ούτε μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, που εκπορεύονται από τις ευρωπαϊκές αξίες. «Φαίνεται σαν ο καθένας να λειτουργεί για τον εαυτό του και γίνεται αντιληπτή η άνοδος του εθνικισμού. Έχουμε οδηγηθεί σε μια Ένωση που δεν υπάρχει καμία αλληλεγγύη και δυστυχώς δεν βλέπω πεδίο διαλόγου επί του θέματος».

«Όταν πρόκειται για άρνηση εφαρμογής μιας οικονομικής συμφωνίας, βλέπουμε ότι το κράτος-μέλος δέχεται τελεσίγραφα και υφίσταται κυρώσεις και πρόστιμα. Τώρα, που είναι μια συμφωνία για ανθρωπιστικούς λόγους, που θέτει επί τάπητος τις αξίες της ΕΕ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;» αναρωτήθηκε ο Στέλιος Κούλογλου και πρόσθεσε ότι «έχουν υπάρξει πολλές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το να υπάρχει πρόστιμο για κάθε μετανάστη που δεν δέχονται τα κράτη-μέλη. Όμως οι περισσότερες χώρες, και όχι μόνο της ανατολικής Ευρώπης, δεν θέλουν να αλλάξει κάτι». «Έτσι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν μείνει εγκαταλελειμμένες να ανταπεξέλθουν με ένα ζήτημα, στο οποίο δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.


(Visited 161 times, 1 visits today)

Read more:
ασφυξία..
Aσφυξία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον Ελεύθερο Τύπο

Close