Κούλογλου: Το 2018 θα ξεκινήσει η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Permalink

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχοντας διαπιστώσει ότι η γρήγορη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν λάθος, επιχειρούν να διαμορφώσουν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούν χώρες, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, με τις οποίες συμμαχεί πλέον και η Αυστρία, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Focus FM και στον Κώστα Μπλιάτκα. Τα κράτη αυτά αρνούνται να υπακούσουν στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η συνεργασία – κάτι που αποτυπώθηκε με αφορμή και το προσφυγικό, και έτσι οι Βρυξέλλες θέλουν να τα αφήσουν σε δεύτερη ταχύτητα, εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις χώρες αυτές, τις λεγόμενες χώρες του Βίζεγκραντ, που δεν δέχθηκαν ούτε έναν πρόσφυγα, όπως και στην Αυστρία, είδαμε την άνοδο της ακροδεξιάς και τον σχηματισμό ακροδεξιών κυβερνήσεων ή την συμμετοχή της σε αυτές για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο ευρωβουλευτής προσθέτοντας ότι αυτά τα κράτη έχουν σχηματίσει ένα δικό τους μπλοκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαφοροποιείται από τις Βρυξέλλες και κοιτάζει προς τον Ντόναλντ Τράμπ. «Έχω την αίσθηση, ότι μπορεί κάποιες από αυτές τις χώρες να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ακολουθώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο. Αυτό θα είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά έχει κατά κάποιον τρόπο αναγγελθεί από ισραηλινούς υπουργούς. Αν συμβεί όντως, τότε βλέπουμε να διαγράφεται ένα σαφέστατο ρήγμα μεταξύ της κυρίως ΕΕ, δηλαδή των Βρυξελλών, και αυτών των χωρών που μπήκαν στην Ένωση μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του υπαρκτού σοσιαλισμού», παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου εκτιμώντας ότι για τους λόγους αυτούς το 2018 θα τεθεί πολύ έντονα το θέμα της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη όμως, σε συνδυασμό και με την άνοδο στην εξουσία στις ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τράμπ, «που πρεσβεύει τις ίδιες περίπου απόψεις με τους ευρωπαίους ακροδεξιούς», αφήνουν μια γκρίζα παρά λαμπερή εικόνα για το 2017, όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακροδεξιοί και Τράμπ πρεσβεύουν έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό, όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν κάθε είδους τείχος προς τους πρόσφυγες και εναντιώνονται σε κάθε μορφής διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη. Μπαίνουμε στο 2018, 50 χρόνια μετά τον Μάη του 1968, και διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα παίρνουν την αντίθετη πορεία. Ενώ τότε οι εξεγέρσεις της νεολαίας στην Ευρώπη και στην Αμερική άνοιξαν τον δρόμο για σημαντικές κοινωνικές και δημοκρατικές αλλαγές, σήμερα βλέπουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα».

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ωθήσει τα πράγματα και η επικράτηση της οικονομίας επί της πολιτικής. «Παλαιότερα, τα κράτη κυβερνούνταν από πολιτικούς ηγέτες, ενώ πλέον από οικονομικά συμφέροντα. Η επικράτηση της οικονομίας επί της πολιτικής είναι η επικράτηση των τραπεζών επί των πολιτικών, τους οποίους και ελέγχουν. Τα μίντια καταγράφουν αυτή την κατάσταση και την αποτυπώνουν. Τα ίδια όμως σε πολλές περιπτώσεις ελέγχονται από αυτά τα οικονομικά συμφέροντα. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από τριάντα χρόνια», παρατήρησε ο Στέλιος Κούλογλου υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι μονόδρομος. «Η απομόνωση μέσα στην διεθνή συγκυρία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και των προκλήσεων που θέτουν οι οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας ή των ΗΠΑ, θα ήταν καταστροφική. Η μόνη λύση είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα. Όμως αυτό σημαίνει και μεταρρύθμιση της Ευρώπης με σκοπό περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία, καθώς η ΕΕ έχει πάψει να είναι ελκυστική με αποτέλεσμα φαινόμενα όπως το Brexit, οι εξελίξεις στην Καταλονία και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού».

Τέλος, αναφορικά με την οικονομική πορεία της Ελλάδος τον επόμενο χρόνο, ο ευρωβουλευτής σχολίασε ότι «υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ανεργία και στην οικονομική ανάκαμψη, όμως οι άνθρωποι ακόμη περνούν δύσκολα. Αν το 2018 συνεχιστεί με το ίδιο θετικό οικονομικό κλίμα στην ΕΕ, και δεν προκύψουν νέα προβλήματα ως αποτέλεσμα των πολιτικών και των εντάσεων που προαναφέραμε, η Ελλάδα θα μπει σε ένα νέο κύκλο, που ένας σταθμός θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια ενώ προηγούμενως θα έχει επιχειρηθεί επιτυχημένη έξοδος στις διεθνείς αγορές. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, δεν είναι αν θα βγει από τα μνημόνια ή στις αγορές η χώρα αλλά το κατά πόσο αυτή η έξοδος θα είναι πλήρης. Κάθε χώρα που βγαίνει από τα μνημόνια υπακούει σε κάποιους κανόνες της ΕΕ. Αν είναι, όμως, είναι μια καθαρή έξοδος τότε αυτό θα είναι πολύ καλή εξέλιξη.». Επίσης, το σενάριο εκλογών εντός του 2018, που διακινεί η αντιπολίτευση, ο Στέλιος Κούλογλου το χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός», και δήλωσε ότι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019 είτε τον Μάιο, είτε τον Σεπτέμβριο.

 


(Visited 202 times, 1 visits today)

Read more:
385146-seko_den_uparkhei_allos_khronos...
Σήκω, δεν υπάρχει άλλος χρόνος…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close