Κούλογλου για δίκη LuxLeaks: Μισή νίκη, αλλά σημαντική νίκη!

Permalink

Με την άρση των κατηγοριών από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, εις βάρος του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, Αντουάν Ντελτούρ, που είχε καταδικαστεί για την αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks, γράφτηκε σήμερα η επόμενη σελίδα της υπόθεσης. Παρόλα αυτά, ο δεύτερος whistleblower, Ραφαέλ Αλέ, δεν είχε την ίδια τύχη. Για «μικρή αλλά σημαντική νίκη», έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανέτρεψε την απόφαση του Εφετείου, σημειώνεται ότι ο Ντελτούρ αναγνωρίζεται ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, καθώς έδωσε στοιχεία μέχρι πριν άγνωστα, ενώ ο Αλέ όχι καθώς τα στοιχεία που έδωσε «δεν προσέφεραν τίποτα άγνωστο, που να μπορούσε να ανοίξει εκ νέου την συζήτηση για την φοροδιαφυγή». Με αυτή την λογική το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή του, και ο ίδιος πλέον δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο άκουσμα της απόφασης έκανε την εξής δήλωση:

«Χρειάστηκαν χρόνια δικαστικών αγώνων μέχρι η λουξερμουργιανή δικαιοσύνη να καταλήξει στο αυτονόητο: ότι o Αντουάν Ντελτούρ ήταν μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος όταν αποκάλυπτε πως το Μεγάλο Δουκάτο λειτουργούσε ως φορολογικός παράδεισος.

Αντιθέτως, για τον Ραφαέλ Αλέ, τον δεύτερο whistleblower της υπόθεσης, η απόφαση με την οποία επικυρώνεται η ποινή του είναι σουρεαλιστική. Το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε ότι οι πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Αλέ «δεν προσέφεραν τίποτα άγνωστο μέχρι τότε, που να μπορούσε να ανοίξει εκ νέου την συζήτηση για την φοροδιαφυγή». Ή, κατά το σκεπτικό της απόφασης, κάθε επόμενος πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει πρώτα να ζητά την γνώμη του δικαστηρίου εάν οι πληροφορίες του είναι αποκλειστικές ή όχι!

 Ο Ραφαέλ Αλέ, που θα συνεχίσει τον αγώνα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, έχει την στήριξή μας. Μετά την μικρή αλλά σημαντική νίκη του Αντουάν Ντελτούρ, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για μια ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Σημειώνεται, πως στις 30 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μια σημαντική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στον απόηχο της αποτρόπαιης δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Γκαλιζία, με θέμα την προστασία των whistleblowers και των δημοσιογράφων. Μάλιστα ύστερα από πρόταση του ευρωβουλευτή, θα θεσπιστεί και ένα βραβείο που θα αποδίδεται σε whistleblowers για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.


(Visited 117 times, 1 visits today)

Read more:
364753-mme
Η εξαγωγή της λογοκρισίας και οι απορίες Πρετεντέρη

Στα παραδοσιακά προϊόντα, οι εξαγωγές της χώρας υστερούν. Στα μανάβικα στις Βρυξέλλες δεν βλέπω ελληνικά, αλλά ισπανικά κεράσια, ροδάκινα, πεπόνια...

Close