Κούλογλου: Ο Ερντογάν δεν είναι τρελός και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σοβαρά

Permalink

Tην τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία και την διαχείριση του Ερντογάν, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την ελληνική αριστερά, ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

Για την τουρκική απειλή και την διαχείριση του Ερντογάν:

«Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου. «Οι κορώνες δεν βοηθούν, ακόμη και αν μιλάμε για τον Ερντογάν. Αναμφισβήτητα είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται για την ένταση, όπως με την κράτηση των δυο αξιωματικών, τους οποίους θέλει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί. Όμως, χαρακτηρισμοί όπως ‘τρελός’, ακόμη και αν αναφέρεσαι στον Ερντογάν ή τον Μουσολίνι, στην διεθνή διπλωματία πρέπει να αποφεύγονται. Ο Ερντογάν, σίγουρα, έχει πάρει έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο, αλλά δεν είναι τρελός. Οι κινήσεις του είναι καλά σχεδιασμένες. Πρέπει να δίνει στο κοινό του κάθε μέρα κάτι για να το κρατάει φανατισμένο και εμείς δεν πρέπει να του δίνουμε τις ευκαιρίες».

«Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο με ομόνοια στην Ελλάδα κάτι που δεν βλέπω να γίνεται. Αντιθέτως, επιλέγουμε να κάνουμε για όλα αντιπολίτευση… Η κυβέρνηση κατηγορείται από τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει συνάψει διεθνείς συμμαχίες, πράγμα που δεν ισχύει. Η Ελλάδα κράτησε επιφυλακτική στάση απέναντι στις επιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία, όπως και στις απελάσεις των διπλωματών της. Εμείς δεν απελάσαμε κανέναν. Αυτό μας αφήνει ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν. Επίσης, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι πολύ καλές, ενώ η καταδικαστική ανακοίνωση της ΕΕ για τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο ήταν η ισχυρότερη που έχει δεχθεί η Τουρκία», συμπλήρωσε.

Για την κεντροαριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις συκοφαντίες:

«Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να κάνουν στροφή προς την αριστερά διότι η συνεργασία με την δεξιά τους οδήγησε στον καταποντισμό», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ως παραδείγματα το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, ένα πολύ ισχυρό κόμμα την περίοδο που εκλέχθηκε ο Ολάντ, το οποίο είναι διαλυμένο σήμερα˙ το γερμανικό σοσιαλιστικό κόμμα που εμφανίζει τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας του˙ και το ολλανδικό του Ντάισελμπλουμ, που απέσπασε λιγότερο από 5%.

«Στην Ευρώπη εν γένει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ‘πασοκοποιούνται’, γιατί απομακρύνονται από την κοινωνική τους βάση. Πιστεύω ότι και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η κεντροαριστερά θα καταλάβει ότι η συνεργασία με την δεξιά είναι καταστροφική», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου με αποτέλεσμα να προκύψει ο ακόλουθος διάλογος:

Δημοσιογράφος (ΔΗΜ): Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά δεν ήταν καταστροφική για τον ίδιο;

Στ. Κούλογλου (Σ.Κ.): Οι ΑΝΕΛ δεν είναι ακροδεξιά. Είναι ένα ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα, που έχει εθνικιστικές τάσεις σε κάποια θέματα. Η συνεργασία μαζί τους ήταν επιβεβλημένη την στιγμή που έγινε. Οποιαδήποτε άλλη συμμαχία σε κυβερνητικό επίπεδο θα είχε καταρρεύσει. Στην Πορτογαλία, που χρεοκόπησε, υπάρχει η μοναδική κυβέρνηση που έχει θετικό πρόσημο, τόσο στους αριθμούς όσο και στην κοινωνία, και είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας της αριστεράς με την κεντροαριστερά.

ΔΗΜ: Για τον Στέλιο Κούλογλου τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αριστερά, είναι κεντροαριστερά, είναι σοσιαλδημοκρατία;

Σ.Κ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα που θέλει να αλλάξει τα πράγματα σε μια κατεύθυνση δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα κόμμα μάχεται σήμερα κατά της διαφθοράς, και για την κάθαρση. Πάρτε για παράδειγμα το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ραδιοφωνικός σταθμός σας πήρε 500.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΔΗΜ: Όχι.

Σ.Κ.: Τα χρήματα αυτά δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανύπαρκτα site. Αυτά τα χρήματα ήταν για την υγεία του ελληνικού λαού. Αυτό δεν σας λέει κάτι για το παλαιό σύστημα;

ΔΗΜ: Δεν ήταν όλα τα χρήματα μαύρα. Κάποια δόθηκαν νόμιμα για την προβολή του.

Σ.Κ.: Δεν χρειαζόταν να πληρώσει για να ενημερώσει για την δημόσια υγεία. Ο νόμος προβλέπει τη δωρεάν διαφήμιση των δραστηριοτήτων του από τα ΜΜΕ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετατράπηκε έτσι σε εργαλείο διαφθοράς. Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα.

ΔΗΜ: «Σε αυτά τα χρήματα ήταν και το ένα εκατομμύριο ευρώ που έπαιρνε ο κ. Κούλογλου από την ΕΡΤ για την εκπομπή του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα;» ρωτάει ένας συνάδελφος. Τι του απαντάτε;

Σ.Κ.: Λοιπόν, ο Κούλογλου δεν έχει πάρει κανένα εκατομμύριο. Αυτό είναι μια αθλιότητα που είπε ο κ. Κεγκέρογλου την Κυριακή αναπαράγοντας μια λαθρόβια εφημερίδα, η οποία έχει κλείσει. Δεν πήρα ποτέ κανένα τέτοιο ποσό. Η εταιρεία παραγωγής, που πάλι δεν πήρε εκατομμύρια, έπαιρνε ένα ποσό, το οποίο ήταν για τις αμοιβές μιας ομάδας είκοσι ατόμων, όχι μόνο δικής μου. Συν τοις άλλοις, οι συκοφάντες, για να τους βγει το εκατομμύριο αθροίζουν συμβόλαια πολλών χρόνων της εκπομπής, και τα παρουσιάζουν σαν ετήσιο συμβόλαιο και σαν αμοιβές δικές μου.

ΔΗΜ: Εγώ όταν έκανα εκπομπές δεν ζητούσα χρήματα από την ΕΡΤ αλλά έβρισκα ιδιώτες χορηγούς.

Σ.Κ.: Δηλαδή η ΕΡΤ για να παράξει σειρές και εκπομπές, που έβλεπε ο κόσμος, θα έβρισκε ιδιώτες χορηγούς; Πλήρωνε εταιρίες παραγωγής για να τις κάνουν. Ποιος ιδιώτης θα χορηγούσε το Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα που είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2005 με την εκπομπή «Ελλάς Ελλήνων Υπερχρεωμένων»; Ποιος ιδιώτης θα χορηγούσε την «Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου»; Και πάλι θα ξαναπώ ότι ο κ. Κεγκέρογλου επέλεξε να εξαπολύσει συκοφαντίες, την ώρα μάλιστα που η εφημερίδα έχει ανακαλέσει. Η υπόθεση θα λυθεί στα δικαστήρια.


(Visited 279 times, 1 visits today)

Read more:
Ε, όχι...
Ε, όχι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close