Πόλεμος για τα μάτια του κόσμου

Permalink
(Άρθρο του Στέλιου Κούλογλου στο Tvxs.gr)

Τελικώς ο Ντόναλντ Τραμπ σεβάστηκε το ..tweet του και εξαπέλυσε τους ξανθούς, όμορφους και νέους πυραύλους του εναντίον της Συρίας. Με Βρετανούς και Γάλλους να σιγοντάρουν, η ισχύς τους ήταν διπλάσια σε σύγκριση με την περσινή επίθεση κατά ενός συριακού αεροδρομίου που είχε επίσης διατάξει ο Αμερικανός πρόεδρος. Και αυτή τη φορά χτυπήθηκαν 3 στόχοι, αντί για έναν πέρυσι. Αλλά από εκεί και πέρα, αποτέλεσμα μηδέν.

Κανείς δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς εξυπηρετούσε η επίθεση. Ρωσικές ή ιρανικές δυνάμεις, που κατέχουν βασικές θέσεις στη συριακή εμφύλια σκακιέρα, δεν χτυπήθηκαν. Αντίθετα με τις δηλώσεις Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες Ρωσία και Ιράν θα «πλήρωναν ακριβά» επειδή είχαν δώσει την ευκαιρία στον Ασαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Η συριακή κυβέρνηση δεν αποδυναμώθηκε, με την εξαίρεση της καταστροφής των αποθηκών με τα χημικά όπλα.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για άλλες επιθέσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος, εκτός και αν χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα. Το συμπέρασμα είναι δηλαδή ότι όλα αυτά έγιναν για να μην το ξανακάνει ο Ασαντ!

«Mission accopplished» έγραψε στο twitter o Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την διαβόητη φράση του Μπους του νεότερου που είχε αναγγείλει το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, πριν αυτός καλά καλά αρχίσει. Αλλά  ποια ακριβώς αποστολή εξετελέσθη; Ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία: θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα όπως ανήγγειλε πριν από μερικές μέρες ο Τραμπ ή θα παραμείνουν μετά τη νέα εμπλοκή; Θα αφήσει το Ιράν και τη Ρωσία να κυριαρχούν και τον Ασαντ να κερδίζει τον εμφύλιο; O Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε κανένα δείγμα των προθέσεων του.

Σπάνιες φορές στην ιστορία, παρουσιάζεται τέτοια πρωτοφανής ανευθυνότητα από τους ηγέτες του πλανήτη, που, με την ευκαιρία, παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας: η χρήση βίας εναντίον μιας χώρας θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί στον ΟΗΕ και ο Ασαντ, αν πράγματι αποδειχθεί από την αρμόδια επιτροπή ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα, θα έπρεπε να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Η επίθεση το μόνο που έκανε είναι να αυξήσει ελαφρώς τη δημοτικότητα του Τραμπ και των συνοδοιπόρων του, αφού προηγουμένως είχε τόσο ντοπαριστεί η κοινή γνώμη ώστε να κοπεί στον αέρα σε βρετανικό κανάλι, ένας στρατηγός, την ώρα που εξέφραζε επιφυλάξεις για την επίθεση.

Δύστυχη Συρία. Ευτυχώς, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν υπήρξαν πολλά θύματα από μια επίθεση που δεν έγινε παρά για τα μάτια του κόσμου.


(Visited 54 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-11-12 at 10.27.02
Κουλογλου στον ΣΚΑΙ για την κυβερνητική αποτυχία στο προσφυγικό.

Την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και την κατάσταση στα νησιά, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,...

Close