Κούλογλου: Σωστά επεσήμανε ο Μακρόν ότι η σημερινή Ευρώπη δεν είναι βιώσιμη

Permalink
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις του δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση εξαιτίας της διαφωνίας Παρισιού – Βερολίνου.

Την είδαμε να εκδηλώνεται σχεδόν δημόσια με το χθεσινό λόγο του Μακρόν, μετά την άρνηση του Βερολίνου να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη και να δεχτεί να μοιραστεί τα κέρδη που, από την έναρξη της κρίσης, καρπώνεται η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες του βορρά, σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247 (πλήρες ηχητικό).

Έχουμε μπει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο διεθνώς. Έχει δημιουργηθεί ένα κενό ανάμεσα σε Ευρώπη και Τραμπ, που θα έπρεπε να κάνει την Γαλλία και Γερμανία να ενωθούν. Όμως, ιδιοτελή, βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα οδηγούν το Βερολίνο ν” απορρίπτει όλες τις θετικές προτάσεις του Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όπως είναι το κοινοβούλιο της ευρωζώνης, ο κοινός προϋπολογισμός και υπουργός οικονομικών, η προώθηση της τραπεζικής ένωσης με την έννοια της εξασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Όλα αυτά δημιουργούν ένα επικίνδυνο τοπίο κι επειδή η Ευρωζώνη στην πραγματικότητα δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε μια νέα κρίση, όπως ανέφερε κι ο Μακρόν στη δήλωσή του ότι η Ευρώπη αν συνεχίσει έτσι δεν είναι βιώσιμη.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Σκουρή, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής με το αίτημά του να γίνουν εκλογές αυτή τη στιγμή, μάλλον προσεγγίζει την καταστροφή παρά την ΝΔ. Ένα μήνα πριν, η κα Γεννηματά είχε κάνει προτάσεις για συνταγματική μεταρρύθμιση από αυτή τη σημερινή Βουλή. Είναι σαφές ότι το αίτημα εκλογών έγινε για λόγους επικοινωνιακούς κι εσωτερικών ισορροπιών. Αν θεωρητικά ο κ. Τσίπρας αποδεχόταν το αίτημα αυτό, όχι μόνο θα κατέρρεε η οικονομία αλλά και θα κόβονταν όλες οι γέφυρες με τους εταίρους. Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, που συζητούμε την έξοδο από τα μνημόνια, τον τρόπο που θα επιλυθεί το χρέος, αν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και με τι επιτόκια, θα σήμαινε αυτοκτονία για τη χώρα μας.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Αγγ. Σπανού για το αν, με το τέλος του προγράμματος, εκλείπουν οι λόγοι πολιτικής συνάντησης με τους ΑΝΕΛ -βουλευτής των οποίων προ ημερών ταύτισε την παιδοφιλία με την ομοφυλοφιλία- ή αν θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητάει μαζί τους και μετά τον Αύγουστο, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι, μετά το τέλος της ιστορικής περιόδου που κλείνει με την έξοδο από το μνημόνιο και τις επόμενες εκλογές -που θα γίνουν μέσα στο 2019-, κλείνει και αυτή η έκτακτη περίοδος που πέρασε η χώρα και η οποία απαιτούσε και έκτακτες λύσεις, ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών συνεργασιών. Φυσικά, μετά τις επόμενες εκλογές, τα πράγματα θα τεθούν διαφορετικά και θα αναζητηθούν συμμαχίες σε προοδευτική κατεύθυνση. Ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πολιτικό του πάγκο.

Σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι ο κ. Λοβέδρος αποκάλεσε τον Τσίπρα αρχισυμμορίτη, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι ο κ. Λοβέρδος είχε εφαρμόσει στην πράξη ρατσιστικές πολιτικές με τις οροθετικές, όταν τις κυνηγούσε για προεκλογικούς λόγους. Αυτό είναι το ίδιο και χειρότερο από όσα είπε ο κ. Κατσίκης για την παιδοφιλία κι την υιοθεσία.

Σε ανάλογη ερώτηση για τον κ. Βενιζέλο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως ο κ. Βενιζέλος έχει σαφέστατα τοποθετηθεί υπέρ μιας συμμαχίας με την Ν.Δ. -άγνωστο αν εννοεί με τη σημερινή Ν.Δ. ή με μια Ν.Δ. υπό τον κ. Σαμαρά- και ασφαλώς σε καμιά περίπτωση δεν εντάσσεται σε αυτό το κλίμα των προοδευτικών συμμαχιών. Ο κ. Βενιζέλος είναι κατά κάποιο τρόπο η προσωποποίηση του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο μας χρεοκόπησε και έχει και ο ίδιος προσωπικά αρκετές ευθύνες για την πορεία που οδήγησε στη χρεοκοπία. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης πολιτικοί οι οποίοι είναι στα πράγματα επί 30 χρόνια -έχοντας κυβερνήσει, γίνει πρόεδροι κομμάτων, υπουργοί κ.τ.λ.- δεν επιμένουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Όλοι γράφουν τα απομνημονεύματά τους, πηγαίνουν και διδάσκουν σε πανεπιστήμια, αποσύρονται, ζουν τη ζωή τους με την οικογένειά τους. Είναι πρωτοφανής η επιμονή των Ελλήνων πολιτικών να θέλουν, μετά από 30 χρόνια, να παίζουν ρόλο και να κινούν τα νήματα και αποτελεί μια από τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν ο ίδιος θα γράψει βιβλία μετά το τέλος της θητείας του, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι ήδη έχει γράψει βιβλία και μάλιστα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία στην Θεσσαλία για να παρουσιάσει το καινούργιο του βιβλίο για τη δικτατορία. Ασφαλώς θα γράψει βιβλίο, αλλά προς το παρόν όμως δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο, ούτε μαγνητοφωνεί εκ των προτέρων τις πολιτικές του συνομιλίες, για να τις χρησιμοποιήσει μετά για τη συγγραφή βιβλίου.

Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Σπανού, αν θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι προς το παρόν του αρέσει αυτή η καινούργια δουλειά, θεωρεί ότι κάνει αυτό που έκανε και ως δημοσιογράφος από ένα διαφορετικό μετερίζι, συνεχίζοντας να λέει την αλήθεια και ασχολούμενος με τα ίδια περίπου θέματα, με διαφορετικό τρόπο.

«Κάνω δράσεις που έκανα και ως δημοσιογράφος, δηλαδή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή, offshore, Νovartis. Στο ευρωκοινοβούλιο έχω περισσότερες δυνατότητες απ” ό,τι θα είχα αυτή τη στιγμή ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα ν΄ αναδείξω τα συμφέροντα της χώρας μας και να κάνω δράσεις που πλέον, με την κρίση που υπάρχει στη δημοσιογραφία διεθνώς αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να κάνω. Οργανώνω εκδηλώσεις παρουσιάζοντας την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα των νέων που πολλοί έχουν κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς, είναι εφευρέτες, έχουν ιδρύσει επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης. Επίσης, έχω οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων ιστορικού χαρακτήρα με θέμα την ιστορία της Ελλάδας (Δωδεκάνησα, μάχη Κρήτης, ολοκαύτωμα)», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΑ Βόλου (πλήρες ηχητικό), ενώ προσέθεσε πως «δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως γνωρίζετε, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ μου κάνει την τιμή να με προτείνει στο ψηφοδέλτιό του, τότε ναι θα είμαι υποψήφιος».

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι σίγουρα όλοι, και το πολιτικό προσωπικό και η δημόσια διοίκηση, χρειάζονται περαιτέρω εκσυγχρονισμό και καλύτερο βηματισμό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Παρά όμως τα προβλήματα και τις συχνά αναπόφευκτες καθυστερήσεις, αυτή η κυβέρνηση τα έχει πάει καλύτερα από τις προηγούμενες στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την εφαρμογή του προγράμματος. Έχει λάβει σχετικά πλήρη επιβεβαίωση και συγχαρητήρια από όλους τους ηγετικούς ευρωπαϊκούς κύκλους. Η εικόνα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο. Σε αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο και το προσφυγικό και η στάση αλληλεγγύης που κράτησαν οι Έλληνες πολίτες. Τους αξίζουν μπράβο. Σε αυτούς χρωστάμε κυρίως την αλλαγή της εικόνας της χώρα. Αλλά και η κυβέρνηση έχει συμβάλλει θετικά σε αυτό. Όχι μόνο για τη στάση στο προσφυγικό αλλά επίσης και για τον τρόπο που χειρίζεται την εφαρμογή του προγράμματος και τις σχέσεις με τους διεθνείς ηγέτες. Ο Τσίπρας έχει και ένα προσωπικό χάρισμα, είναι ανοικτός και ευχάριστος και αυτό διευκολύνει τις προσωπικές σχέσεις οι οποίες με τη σειρά τους παίζουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τη διεθνή διπλωματία.

Σχετικά με την πολιτική σάτιρα, την οποία πραγματεύεται η τελευταία του ταινία «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» που παρουσιάζεται επίσης αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλία, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι η ανοχή στην πολιτική σάτιρα αποτελεί ένδειξη για τη δημοκρατικότητα μιας χώρας. Υπενθύμισε ότι επί πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά, υπήρξε μέχρι και επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου για μια γελοιογραφία που αφορούσε τη λιτότητα και την αύξηση στα καύσιμα, γιατί θεωρήθηκε ότι έθιγε το λίμπιντο του πρώην πρωθυπουργού. Στην Ευρώπη είναι καθιερωμένο ότι οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους και, όσοι ασχολούνται με το χιούμορ, κάνουν τη δική τους δουλειά. Μόνο σε καθεστώτα αυταρχικά υπάρχει κάτι τέτοιο – όπως π.χ. ο Ερντογάν, που αντιδρά πάρα πολύ άσχημα στη σάτιρα.

Ο κ. Κούλογλου που βρίσκεται στο μέσο περιοδείας στη Θεσσαλία, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Η ταινία του “Πεθαίνοντας στο γέλιο” και το βιβλίο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» θα παρουσιαστούν:

  • την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, ώρα 7:00 μ.μ., στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας &

  • το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, ώρα 7:30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων.

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, ώρα 7:30 μ.μ. στον Βόλο, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα “Μεταξουργείο” (Νικομηδείας 2, Νέα Ιωνία Βόλου) με θέμα την “Πολιτική σάτιρα”, θα προβληθεί το “Πεθαίνοντας στο γέλιο”.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


(Visited 85 times, 1 visits today)

Read more:
392321-4567890-3-1-1
Απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος στην Πύλο – Στις Βρυξέλλες για τον «Τιτανικό της Μεσογείου»

Στις μαρτυρίες τους στον Αλέξη Τσίπρα και τον βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, διασωθέντες πρόσφυγες αναφέρουν ότι το ναυάγιο σημειώθηκε όταν το...

Close