Διάλογος για τον εξτρεμισμό στους νέους μέσα από ένα θεατρικό στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου που στόχο είχε να προβληματίσει για τον εξτρεμισμό στους νέους μέσω της θεατρικής παράστασης «La Route du Levant».

To έργο του Dominique Ziegler σε σκηνοθεσία του Jean-Michel Van den Eeyden, παρουσιάζει έναν νεαρό άντρα ύποπτο για ένταξη σε έναν πυρήνα τζιχανιστών στο εξωτερικό, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με έναν έμπειρο αστυνομικό μετά την σύλληψή του. Ο Dominique Ziegler φέρνει αντιμέτωπους τους δυο άντρες και μαζί τους τις δυο αντιλήψεις για τον κόσμο. Σύντομα ξεκινά μια ρητορική μάχη, ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού, όπου ο θεατής καλείται να απαντήσει ποιος τελικά είναι η γάτα και ποιος το ποντίκι. Χωρίς ποτέ να δικαιολογεί την τρομοκρατία, το έργο προκαλεί στον θεατή κάποιες φορές συμπόνια για τον ύποπτο αναδεικνύοντας ότι η βια μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και από τις δυο πλευρές.

Έχοντας θέσει ερωτήματα για τις κοινωνικές διαστάσεις που έχουν οι ρίζες του εξτρεμισμού των νέων, χωρίς φυσικά να αγνοείται και ο ρόλος του διαδικτύου, μετά το έργο ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση των ευρωβουλευτών, των συνεντελεστών της παράστασης και του κοινού γύρω από ζητήματα όπως τι ωθεί τους νέους να υιοθετήσουν ακραίες και βίαιες αντιλήψεις, ποια είναι τα κίνητρα που τους καθοδηγούν και ποιος ο ρόλος της παιδείας.

«Το θέατρο παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και φέρνει την κάθαρση. Για αυτό επιλέξαμε να παρουσιαστεί αυτό το θεατρικό εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ανοίξει αυτή η συζήτηση και να επέλθει η κάθαρση», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου.

Η εκδήλωση έγινε με την συνεργασία των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Marie-Christine Vergiat και Marie-Pierre Vieu.


(Visited 69 times, 1 visits today)

Read more:
Δρόμοι...
Δρόμοι… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close