Συγκίνηση και ισχυρά μηνύματα στην απονομή του βραβείου για δημοσιογράφους και whistleblowers

Permalink

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγινε η απονομή του βραβείου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές της αλήθειας την Τρίτη στο Στρασβούργο. Το βραβείο, που δόθηκε για πρώτη φορά φέτος ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, απονεμήθηκε από κοινού στον πρώην υπάλληλο της PwC Ραφαέλ Αλέ, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο LuxLeaks, και στον Σλοβάκο δημοσιογράφο, Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην χώρα του. Ήταν αφιερωμένο στο όνομα της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια και οι νικητές ανακοινώθηκαν από την αδερφή της, Κορίνα Βέλλα.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Ραφαέλ Αλέ, βαθιά συγκινημένος, παρουσίασε μια πτυχή διαφορετική από αυτή που έχουμε όταν αναφερόμαστε στα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι whistleblowers. «Θέλω να αφιερώσω το βραβείο αυτό στους συγγενείς της Δάφνης, και στην γυναίκα μου, την Σοφί, που είναι σήμερα εδώ. Ξέρω ότι της ήταν δύσκολο όλα αυτά τα χρόνια, να αγωνίζεται στην σκιά και να δέχεται επιθέσεις. Εσείς οι δημοσιογράφοι και εμείς οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ξέρουμε ότι είναι χρέος μας να πούμε την αλήθεια με όλο το κόστος. Όμως οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας υφίστανται τα ίδια, χωρίς να έχουν διαλέξει οι ίδιοι να το κάνουν».

Σε γραπτή του επιστολή ο πατέρας του Γιαν Κούτσιακ, Τζόζεφ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που ο θάνατος του γιου του «δεν πέρασε αδιάφορος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, όμως, θα ήθελα να ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τον κάθε ευρωβουλευτή ξεχωριστά να πιέσουν ώστε η έρευνα για την δολοφονία του όπως και για τα εγκλήματα για τα οποία έγραφε να προχωρήσει μέχρι τέλους. Ξέρω πως ότι και να γίνει ο Γιαν δεν θα γυρίσει πίσω. Όμως θα μας ανακούφιζε εάν ο θάνατός του άφηνε ένα αντίκτυπο στην κοινωνία. Εάν ήταν η αφορμή για να κερδίσει η Δικαιοσύνη και να παταχθεί η διαφθορά από κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο Γιαν πάλευε για αυτό».

be714742-f582-4c39-bef5-2e9e85c82d95

Επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι αυτό το βραβείο να γίνει θεσμός, άξιος του ονόματός του. «Διδαχθήκαμε από τα λάθη του βραβείου Ζαχάρωφ που τελικά ο νικητής αποτελεί αντικείμενο πολιτικών παζαριών και καμιά φορά χρησιμοποιείται ως εργαλείο για επεμβάσεις σε ξένες χώρες. Δημιουργήσαμε μια επιτροπή που θα δώσει το βραβείο σε αυτούς που πραγματικά το αξίζουν», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Την κριτική αυτή επιτροπή του βραβείου αποτέλεσαν οι ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιος Κούλογλου, Μιγκέλ Ουρμπάν, οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Ζουλιέτ Γκάρσαιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Φρέντερικ Όμπερμαγιερ, Τσαν Ντουντάρ, και η Γαλλίδα whistleblower Στεφανί Ζιμπώ.

5755eb1d-ad8c-46d7-8f46-b3f9862bca53

Μιλώντας πολύ συγκινημένη, η Στεφανί Ζιμπώ, που αποκάλυψε το σύστημα φοροδιαφυγής της ελβετικής τράπεζας UBS, είπε πως «όταν πριν δέκα χρόνια έγινα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, δεν γνώριζα αυτή τη λέξη. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είμαι μια γυναίκα που είπε την αλήθεια. Δεν γνώριζα ότι θα μείνω απροστάτευτη. Ακολούθησα όλους τους νόμους, εμπιστεύθηκα την χώρα μου και την Δικαιοσύνη. Και εγώ και ο Ραφαέλ είμαστε Γάλλοι. Να σας πω, λοιπόν, πως η υποτιθέμενη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποφέρει πραγματικά από την διαφθορά μελών της πολιτικής ελίτ. Αγαπητέ Ραφάελ, ελπίζω να μην με πάρουν τα κλάματα. Είμαστε όμως πολύ τυχεροί που είμαστε ακόμη ζωντανοί. Η Δάφνη στην Μάλτα και ο Γιαν στην Σλοβακία είναι τα παραδείγματα του φριχτού τιμήματος της αλήθειας στην Γηραιά Ήπειρο. Γιατί ο στόχος ήταν ο αγγελιοφόρος και όχι το μήνυμα. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μένουν μόνοι, αβοήθητοι, χωρίς φίλους, τα παιδιά τους κινδυνεύουν. Όλα αυτά γιατί βοήθησαν το κράτος να κάνει την δουλειά του ενάντια στα ψέματα και τις παρανομίες των πανίσχυρων λόμπι. Όμως να θυμόμαστε πως η ηθική στο Δημόσιο, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική είναι το κλειδί για την επιτυχία της Δημοκρατίας μας».

Τέλος, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου αναφέρθηκε στην ελληνική περίπτωση της Novartis και σημείωσε ότι «οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αλλά και οι προσκείμενοι αυτών, ανάμεσα στους οποίους και συγκροτήματα ΜΜΕ, ονόμασαν τους μάρτυρες ‘κουκουλοφόρους’. Στην Ελλάδα η λέξη αυτή έχει βαριά κληρονομιά. Όσοι κατέδιδαν συμπατριώτες τους στους ναζί φορούσαν κουκούλες». «Στην Ελλάδα της κρίσης πολλές από τις παθογένειες της χώρας οφείλονται σε οικονομικά σκάνδαλα στον τομέα της υγείας, των εξοπλισμών και των δημοσίων έργων. Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς να βρουν τους υπαίτιους. Όμως το νομικό πλαίσιο, όπως και στις άλλες χώρες είναι ελλιπές. Ζητούμενο στην χώρα μας είναι να αλλάξει η κουλτούρα, οι νόμοι να εφαρμόζονται και οι θεσμοί να τους σέβονται».

*Βίντεο: Βασίλης Κατσαρδής


(Visited 138 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου: Η καταστροφολογία της ΝΔ και η φάτνη του Βορίδη

Ένα χρόνο τώρα «ακούμε από την Νέα Δημοκρατία μόνο καταστροφολογία. Ότι τάχα δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι είμαστε...

Close