Κούλογλου: Η κατρακύλα που οδήγησε στην χρεοκοπία ξεκίνησε από το μακεδονικό

Permalink

«Η σταδιακή κατρακύλα της χώρας που οδήγησε στην χρεοκοπία το 2010 ξεκίνησε από την εμπλοκή στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και εξήγησε ότι τότε «αντί να γίνουμε μέρος της λύσης και πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια – οι βαλκανικές χώρες τότε ήταν γονατισμένες από την πτώση του κομουνισμού – γίναμε μέρος του προβλήματος. Αντί να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο, υιοθετήσαμε εκείνο της διαφθοράς και του καταναλωτισμού».

«Αυτό όμως ήταν μια συνειδητή επιλογή: Η υγιής επιχειρηματικότητα, αυτή που ανοίγεται στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη συνεπάγεται ρίσκα και προκλήσεις. Αντίθετα, από το σύστημα επιλέχθηκε η επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται με τη διαπλοκή και την διαφθορά», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως «κλειστήκαμε στον εαυτό μας και βράζαμε στο ζουμί μας. Όλα αυτά οδήγησαν στις συνθήκες που έφεραν την χρεοκοπία της χώρας».

Η λύση του ονοματολογικού και η έξοδος από τα μνημόνια είναι γεγονότα αλληλένδετα, όπως ανέλυσε ο Στ. Κούλογλου, και για αυτό η λύση του ενός βοηθά στην λύση του άλλου. «Η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικές διπλωματικές ήττες από αυτό το πρόβλημα, η διευθέτηση του οποίου θα αναβαθμίσει την διεθνή εικόνα μας σε μια περίοδο κρίσιμη όπως η έξοδος από τα μνημόνια και η διαπραγμάτευση για το χρέος. Εάν αφήσουμε πάλι την ευκαιρία να περάσει και το πρόβλημα να χρονίσει, την επόμενη φορά που θα το ανοίξουμε δεν θα έχουν αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως ‘Μακεδονία’ μόνο 140 χώρες αλλά 170!» είπε.

Με αφορμή την νέα κυβέρνηση της Ισπανίας και ερωτηθείς σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές του πολιτικού τοπίου της Μαδρίτης με την Ελλάδα, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «η διεφθαρμένη δεξιά είναι μια ομοιότητα μεταξύ των δυο χωρών. Το ίδιο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σοσιαλιστικό κόμμα εκεί. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι οι Ισπανοί σοσιαλιστές επέλεξαν διαφορετικό τρόπο να λύσουν τα προβλήματά τους από αυτόν που βλέπουμε να υιοθετείται στην Ελλάδα. Ο Σάντσεθ παραιτήθηκε από βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος γιατί υποστήριζε μια συμμαχία με την αριστερά ενώ οι βαρόνοι του κόμματός του, η «παλιά φρουρά» της δεκαετίας του 1980, ήταν υπέρ μιας συμμαχίας με την δεξιά – άλλη μια ομοιότητα με την Ελλάδα».

Όμως η πανευρωπαϊκή τάση είναι οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να στρέφονται προς την Αριστερά. «Τα σοσιαλιστικά κόμματα κατάλαβαν πως η συμμαχία με την Δεξιά ήταν καταστροφική για την πορεία τους. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση των σοσιαλιστών με την υποστήριξη της Αριστεράς, είναι ίσως η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα πάει τόσο καλά και έχει την αποδοχή του κόσμου».

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει μια εξαίρεση στην ευρωπαϊκή αυτή τάση. Ο ίδιος ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ούντο Μπούλμαν, είπε στην ελληνική κεντροαριστερά πως θα είναι καταστροφικό εάν συνεργαστεί με την δεξιά και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται να τους το πει! Θα αρκούσε η κεντροαριστερά στην Ελλάδα να παρακολουθούσε τις διεθνείς εξελίξεις για να κάνει την στροφή προς την Αριστερά», είπε ο Στέλιος Κούλογλου και σχολίασε ότι «η ζωή, όμως, είναι πεισματάρα και θα θέσει τα διλήμματα και στην ελληνική κεντροαριστερά που θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της».


(Visited 214 times, 1 visits today)

Read more:
Mission Trip to Ireland (2)
Αποστολή στην Ιρλανδία: «Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να χτυπήσουμε τη λιτότητα» [video]

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο τύπου του Σιν Φέιν Ντεκλάν Κέρνυ και τον Τζέρυ Κέλλυ, υποψήφιο του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές...

Close