Κούλογλου: Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για να αλλάξουμε πολιτική στην ΕΕ

Permalink

Στις ευρωκλογές «αυτή την φορά ψηφίζουμε για να αλλάξουμε πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στραφούμε προς εκείνες που ευνοούν τους νέους και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και σχολιάζοντας το προεκλογικό σύνθημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές του 2019, «this time I vote» (μτφ: αυτή την φορά ψηφίζω).

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει οργή και αγανάκτηση γιατί οι πολίτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται έχουν αυξήσει την ανασφάλειά τους και έχουν δυσχαιράνει την οικονομική τους κατάσταση. Αυτά, όμως, είναι πρόσφορο έδαφος για την ακροδεξιά που εκμεταλλεύεται τον θυμό και την αγανάκτηση και παρουσιάζεται ως τάχα αντισυστημική.

Είδαμε όμως ότι «το παράδειγμα του Τράμπ αποδεικνύει το αντίθετο. Η ακροδεξιά είναι συστημικότερη του συστήματος και στο τέλος εφαρμόζει πολιτικές που θα κάνουν χειρότερη την ζωή των ανθρώπων. Από τα πρώτα μέτρα του Τράμπ ήταν ο περιορισμός του συστήματος υγείας και η μείωση της φορολογίας των πλουσίων», είπε ο Στ. Κούλογλου.

Επίσης, τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν πια να ακούσουν τους πολίτες γιατί έχουν ταυτιστεί με τα οικονομικά συμφέροντα. «Για παράδειγμα ο Ολάντ είχε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα που θα αντιστεκόταν στην λιτότητα και στο Βερολίνο. Όμως δεν θέλησε να τα βάλει με τις τράπεζες, έκανε πίσω με αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας να πάρει 5%. Αντίθετα η Λεπέν αξιοποίησε αυτή την κατάρρευση απευθυνόμενη στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώμματα. Εκεί που η Αριστερά όμως καταφέρνει να μιλήσει, η επιρροή της ακροδεξιάς ήταν περιορισμένη. Στην Αγγλία είδαμε τον Κόρμπιν, στην Ελλάδα τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί που τον κατακρίνουν στην Ευρώπη θα έπρεπε να τον ευχαριστούν γιατί διαφορετικά όλη αυτή η αγανάκτηση θα εκφραστεί μέσα από την ακροδεξιά. Αυτό το ανέκοψε ο σύριζα. Το ίδιο έκαναν οι Ποδέμος στην Ισπανία. Δεν κατάφεραν να φτάσουν στην εξουσία όμως απορρόφησαν ένα μέρος της αγανάκτησης του κόσμου που έβλεπε να χάνει το σπίτι του».

Σε αυτό το περιβάλλον ανόδου της ακροδεξιάς, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, «η σύνθεση του επόμενου ευρωκοινοβουλίου υπάρχει ο κίνδυνος να είναι χειρότερη από το σημερινό. Η ομάδα που κατάφερε να συγκροτήσει η Λεπέν είναι σήμερα η μικρότερη σε δύναμη. Φοβάμαι όμως ότι την επόμενη φορά θα έχει περισσότεορυς ευρωβουλευτές καθώς σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ η ακροδεξιά είναι σε άνοδο. Επίσης οι ακροδεξιές ιδέες ενισχύονται από πολλούς λόγους ανάμεσα στους οποίους είναι και ο τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού από την ΕΕ».

«Οι σοσιαλδημοκράτες που τώρα είναι δεύτερη δύναμη με πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών, θα είναι σε πτώση. Οι πράσινοι και η αριστερά θα είναι μάλλον στα ίδια επίπεδα. Θα διαμορφωθεί λοιπόν ένα συντηρητικό στρατόπεδο που θα είναι ενάντια σε προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όπως η προστασία των αδυνάτων, η ισότητα των γυναικών ή η καταδίκη της αντιδημοκρατικής εκτροπής της Ουγγαρίας και της Πολωνίας», προσέθεσε σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν σημεία στα οποία ακόμη και ευρωβουλευτές από συντηρητικές δυνάμεις έχουν ευαισθητοποιηθεί:

«Τα παγκόσμια σκάνδαλα φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής που έχουν αποκαλυφθεί – από τέτοια έπεσε η κυβερνηση Ραχόι – έχουν προβληματίσει τους ευρωβουλευτές. Υπάρχει μια συμφωνία ακόμη και από συντηρητικές δυνάμεις, ώστε τέτοιου είδους σκάνδαλα να περιορίζονται και να μπαίνουν φραγμοί στην ασυδοσία των μεγάλων πολυεθνικών και στα κράτη-μέλη που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβρούγο, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Βρετανία και καμια φορά το Βέλγιο».

«Το σύνθημα this time I vote προσπαθεί να ανατρέψει την αυξανόμενη απάθεια και δυσφορία για την ΕΕ, η εικόνα της οποίας έχει πάψει να είναι ελκυστική και όλο και λιγότεροι θέλουν να ψηφίσουν ή να συμμετέχουν στα κοινά. Υπάρχει η αντίληψη ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν κάποιοι γραφειοκράτες που αποφασίζουν αδιαφορώντας για τα προβλήματα των πολιτών. Συχνά αυτή η αντίληψη είναι δικαιολογημένη. Εγώ θα έλεγα ότι αυτή την φορά ψηφίζουμε για να αλλάξουμε τις πολιτικές της ΕΕ και να εφαρμοστούν εκείνες που ευνοούν τους νέους και την κοινωνική δικαιοσύνη».


(Visited 58 times, 1 visits today)

Read more:
355352-afganistanb-psomi
Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν

Από πότε έχετε να ακούσετε νέα για το Αφγανιστάν; Ο περισσότερος κόσμος από το καλοκαίρι, όταν Αμερικανοί και σύμμαχοι την...

Close