Κούλογλου: Οι «Μακεδονομάχοι» δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο

Permalink

«Οι ‘Μακεδονομάχοι’ δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επικαλούμενος μηνύματα που λάμβανε στο κινητό του ζητούσε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει την δήλωση ότι στην Ελλάδα πρέπει «να σταματήσουμε να έχουμε την ιδεολογία της ψωροκώσταινας», την οποία εκείνος έκανε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Ο Στέλιος Κούλογλου δεν ανακάλεσε την δήλωση, σχολίασε, δε, ότι τόσο ο κ. Κικίλιας και όλοι όσοι ισχυρίζεται πως του στέλνουν μηνύματα ενοχλημένοι από το προηγούμενο σχόλιο, «δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο ιστορίας». Τότε ο κ. Κικίλιας μην έχοντας στην πραγματικότητα κάποιο επιχείρημα για το μακεδονικό αποχώρησε από το πάνελ.

Πριν από αυτό το περιστατικό, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου είχε σχολιάσει πως η συμφωνία που υπογράφηκε χθες στις Πρέσπες «είναι ιστορική και έχει παγκόσμια διάσταση. Ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι είναι μια συμφωνία-πρότυπο για την επίλυση διαφορών ανάμεσα σε κράτη, και πως ο Τσίπρας και ο Ζάεφ θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τον Νόμπελ Ειρήνης».

«Πρέπει να σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας και να έχουμε αυτή την ιδεολογία της ψωροκώσταινας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που κάνει καλό στην χώρα. Δεν είναι προς συμφέρον μας να έχουμε σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας, να μην έχουμε προσφυγικές ροές και από εκεί;», δήλωσε ρητορικά ο ευρωβουλευτής παρατηρώντας πως η μόνη χώρα που δεν έχει χαιρετήσει την συμφωνία είναι η Τουρκία «γιατί ήθελε να παίξει παιχνίδι με τα Σκόπια και εμείς της κόψαμε τον δρόμο. Η συμφωνία μας δίνει το περιθώριο να στραφούμε στο κύριο πρόβλημα που έχουμε που είναι η Κύπρος και το Αιγαίο».

Σχολιάζοντας δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι αντιδράσεις στην συμφωνία είναι πολλές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «προφανώς πρόκειται για ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό. Όμως κάποιες φορές το εθνικό συμφέρον πρέπει να μπαίνει πάνω από το μικροκομματικό. Εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του ‘70, είχε ακούσει τις δημοσκοπήσεις και όλες τις εφημερίδες που ήταν εναντίον της ένταξης στην ΕΟΚ, δεν θα είχαμε μπει ποτέ. Όμως εκείνος πήρε το θάρρος, προχώρησε στην ένταξη και δικαιώθηκε. Εάν δεν το είχε κάνει, θα κάναμε ακόμη ουρά με την Αλβανία και τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. Κάποιες φορές πρέπει να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. Η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη δυνατή για την χώρα και την καθιστά πρωταγωνιστική δύναμη στα Βαλκάνια καθώς από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης».

Απαντώντας, μάλιστα, στους ισχυρισμούς του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, ότι τάχα η συμφωνία ανταλλάχθηκε με συμφωνία για το χρέος, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως «όσοι τα λένε αυτά, δεν έχουν ιδέα πως γίνονται οι συμφωνίες στην Ευρώπη. Αυτή η συμφωνία έκλεισε. Θα πάρουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος διότι δείχνουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Θα βγούμε και από τα μνημόνια και θα έχουμε πετύχει τρία στα τρία. Θα λύνουμε ένα-ένα τα προβλήματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαζαν κάτω από το χαλί».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις στον Alpha και στο Πρώτο Πρόγραμμα σχολίασε πως «το μακεδονικό αποτελεί καταλύτη για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε μια σκληρή ακροδεξιά γραμμή. Στην Ευρώπη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι έδειξε τόσο μεγάλο καιροσκοπισμό, ενώ είχε πει ότι θα τηρήσει μια υπεύθυνη στάση. Κράτησε εν τέλει μια στάση ψηφοθηρική», είπε και συμπλήρωσε ότι το σκηνικό αυτό, «επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει καλύτερες σχέσεις με την κεντροαριστερά – τουλάχιστον εκείνη την κεντροαριστερά που δεν είναι τόσο καιροσκοπική όσο η κα Γεννηματά. Πρέπει πλέον να ξεκινήσει ένας διάλογος και να οικοδομηθούν οι προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες σε προοδευτική βάση».


(Visited 648 times, 1 visits today)

Read more:
Εντολή Μαξίμου...
Εντολή Μαξίμου…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close