Κούλογλου για τουρκικές εκλογές: Τα αυταρχικά καθεστώτα πέφτουν όταν χάσουν την λαϊκή υποστήριξη

Permalink

«Μετά από μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης, ο Ερντογάν τώρα γίνεται ακόμα περισσότερο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αποδείχτηκε ότι έχει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική βάση. Οι δικτατορίες ή τα αυταρχικά καθεστώτα πέφτουν, όταν χάσουν τη λαϊκή υποστήριξη. Όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σε μια διχασμένη κοινωνία, την τουρκική, υπάρχει ένα 50% που υποστηρίζει τον Ερντογάν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις του στην τηλεόραση του Alpha και στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφορικά με τις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία.

«Η νίκη του Ερντογάν, που αν και δεν επετεύχθη υπό ιδανικές συνθήκες ήταν σχετικά καθαρή και δεν αμφισβητήθηκε ως προϊόν νοθείας, τον σταθεροποιεί στην Τουρκία κάτι που διευκολύνει τον δρόμο για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι τώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος νιώθει σταθερός θα εκλείψει η εθνικιστική δημαγωγία του προηγούμενου διαστήματος, όπως οι προκλήσεις στο Αιγαίο, που εξυπηρετούσε την ανάγκη του Ερντογάν κάθε μέρα να δίνει κάτι νέο στο κοινό του για να το κρατά φανατισμένο.  «Ο Ερντογάν στην νικητήρια ομιλία του δεν αναφέρθηκε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ‘τρομοκρατών’, που σημαίνει ότι θα φυλακιστούν ακόμη περισσότεροι Κούρδοι, και στην Συρία. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι αυτές θα είναι οι προτεραιότητές του».

Η Ελλάδα έχει συμφέρον από μια σταθερή Τουρκία, ανέλυσε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου και εξήγησε ότι «επειδή, δε, έχει πέσει πολύ η αξία της τουρκικής λίρας υπάρχει πρόβλημα πλέον με τον τουρισμό. Είναι πολύ φθηνά για τους τουρίστες στην Τουρκία κάτι που μπορεί να βλάψει την Ελλάδα. Θέλουμε λοιπόν μια σταθερότητα και νομίζω ότι μπορούμε να την έχουμε».

Για το προσφυγικό, και με αφορμή την χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής για το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η απόφαση για κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ είναι κίνηση που δείχνει πανικό, έλλειψη αλληλεγγύης και εγκατάλειψης των ανθρωπιστικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλες αυτές οι κινήσεις είναι βραχυπρόθεσμες, δεν λύνουν το πραγματικό πρόβλημα. Τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα δεν περιορίζονται με αυτό τον τρόπο. Με σκοπό να περιορίσουν την ακροδεξιά, απεμπολούν τις ανθρωπιστικές αξίες και την υποχρέωση να εφαρμόζονται οι αποφάσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε συμφωνίες με πολέμαρχους στην Λιβύη και άλλα αντιδημοκρατικά καθεστώτα ώστε να εμποδίζουν τους πρόσφυγες ή να μετατρέπουν περιοχές των δυτικών Βαλκανίων, ιδίως την Αλβανία, σε αποθήκες ψυχών. Όμως έτσι στην πράξη ενισχύουν την ακροδεξιά», είπε ο Στ. Κούλογλου.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός 2020-2027 της ΕΕ θα είναι μειωμένος λόγω της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, για τρεις μόνο χώρες τα κονδύλια συνοχής θα είναι αυξημένα. Κατά σειρά απολαβών οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από την Πολωνία και την Ουγγαρία που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πάρει πάρα πολλά χρήματα, αλλά είναι και μια έμμεση τιμωρία για την στάση που έχουν κρατήσει στο προσφυγικό. Ταυτόχρονα είναι και αναγνώριση του ανθρωπιστικού έργου που έχουν προσφέρει παρά τα βάρη οι χώρες του Νότου στο προσφυγικό».

Τέλος, για την συμφωνία για το χρέος, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως πρόκειται για την «καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να πάρουμε κάτω από τις σημερινές πολιτικές συνθήκες και ιδιαίτερα την πολιτική κρίση στην Γερμανία. Το Βερολίνο έχει πρόβλημα με την ακροδεξιά, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Η αποδυναμωμένη Μέρκελ δεν θέλει να της δώσει επιχειρήματα ότι μειώνει το χρέος και διευκολύνει τους ‘τεμπέληδες’ Έλληνες. Η συμφωνία αποτελεί ένα σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία».

Καθώς προτεραιότητα, πλέον, είναι να αισθανθούν οι πολίτες στην τσέπη τους την αλλαγή του κλίματος, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι «θα γίνουν φοροελαφρύνσεις και αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως και κάθε απαραίτητη κίνηση για να βελτιωθεί θετικά η ζωή των πολιτών τηρώντας όμως τα όρια ώστε να μην καταλήξουμε σε πολιτικές Μαυρογιαλούρου και χρεοκοπήσει εκ νέου η οικονομία μας».

 


(Visited 122 times, 1 visits today)

Read more:
376498-protogenes_uliko
Πρωτογενές υλικό…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close