Ένα ελληνικό γαστρονομικό χωριό έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Permalink

Γεύσεις Ελλάδας γέμισε το Εστιατόριο των Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Τρίτη καθώς ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου σε συνεργασία με ελληνικές Περιφέρειες και του γραφείου του ΕΟΤ BENELUX, δεκαπέντε σεφ από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα.

Σύκα από την Στερεά Ελλάδα, φιστίκια και ρετσίνα από την Αττική, φέτα από την Ήπειρο, σύγκλινο από την Κρήτη, κατίκι Δομοκού, φορμαέλα Αραχώβης, ροδάκινα Νάουσας, ρομπόλα Κεφαλονιάς, παρθένο ελαιόλαδο, μανούρι, ελιές Καλαμών, κάπαρη, μέλι, κεφαλογραβιέρα, ξινομυζήθρα, γιαούρτι στραγγιστό, ανθότυρο, χυλοπίτες, τραχανάς, κρασί, σταφίδες, ούζο και άλλα βρέθηκαν στα τραπέζια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσφερόμενα από δεκάδες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα σε εκατοντάδες κόσμου που προσήλθε στην εκδήλωση. Οι σεφ, υπό τον συντονισμό του σεφ Μάνου Μακρυγιαννάκη από το εστιατόριο «Φίλεμα» των Βρυξελλών, παρασκεύασαν επίσης πολλές ελληνικές παραδοσιακές συνταγές για τους καλεσμένους.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Στο ελληνικό γαστρονομικό χωριό συμμετείχαν με εκπροσώπους και προϊόντα οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Επίσης συμμετείχε η ομάδα A Discovery Network, που εργάζεται για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.




Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: https://flic.kr/s/aHskAsZboV

Όπως τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου, κατά την συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν την εκδήλωση παρουσία περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις περιοχές τους, η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών «που αναλαμβάνει το γραφείο μου κάθε χρόνο με σκοπό να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό. Θέλουμε να δείξουμε το πρόσωπο της πραγματικής Ελλάδας έναντι των επιθέσεων που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια και να δείξουμε όλους τους άξιους δημιουργούς που δουλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες Φέτος η θεματική μας είναι τα προϊόντα ΠΟΠ, καθώς δεν υπάρχει μόνο η φέτα, αλλά και πολλά άλλα που πρέπει να αναδειχθούν».

«Η προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γαστρονομία», δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ BENELUX, που συνεργάστηκε για την οργάνωση της εκδήλωσης, Ελένη Σκαρβέλη, η οποία προσέθεσε μάλιστα ότι για τους Βέλγους η κουζίνα αποτελεί το τρίτο κατά σειρά κριτήριο για την επιλογή τουριστικού προορισμού.

Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ελληνική κουζίνα. Υπάρχει ελληνική γαστρονομία. Σήμερα θα αποδείξουμε μαγειρεύοντας όλοι μαζί ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές τοπικές κουζίνες. Κάθε μια από αυτές έχει το μεγαλείο της».

Οι εκπρόσωποι των Περιφερειών μίλησαν για τα τοπικά προϊόντα που παράγουν και την προσπάθεια προώθηση τους στο εξωτερικό. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης επέμεινε στην ανάγκη της ελληνικής παρουσίας στις διεθνείς εκθέσεις ώστε να γίνονται γνωστά τα ελληνικά προϊόντα και τόνισε την ανάγκη να βοηθήσει η Περιφέρεια την Ελλάδα «να αλλάξει σελίδα». «Η πιστοποίηση συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα», τόνισε εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο Περιφερειάρχης Κώστα Μπακογιάννης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα». «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο εξαγωγικό και καταναλωτικό», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος. Για «σύζευξη προϊόντων με ξενοδόχους και φορείς» μίλησε ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο Μανώλης Χνάρης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, είπε ότι θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η λέξη «Κρήτη» σημαίνει brand name. H Γερακίνα Μπισμπινά, αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε πως «ο αγροτικός τομέας σε συνέργεια με τον τουρισμό αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τοπικής οικονομίας» της Περιφέρειας. Η Κωνσταντίνα Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε πως «η χώρα μας πρέπει να έχει σύγχρονες και δυνατές Περιφέρειες καθώς αποτελούν την καρδιά της ανάπτυξης της Ελλάδας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή». Ο Ταξιάρχης Φαρμάκης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, δήλωσε πως «η προώθηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα είναι ο πυλώνας όπου θα στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας».



Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που συμμετείχαν στις αποστολές των Περιφερειών πήραν μέρος σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο με σκοπό διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας στη βελγική αγορά.


(Visited 235 times, 1 visits today)

Read more:
26204738984_18cc7c7678_z
H Mάχη της Κρήτης και οι γερμανικές οφειλές στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή τα 75 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Κρήτης, σταθμό  στην πορεία του Β Παγκοσμίου Πολέμου,θύματα της βαρβαρότητας και των...

Close