Κούλογλου: Η Ρωσία έχει ανάγκη την Ελλάδα περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα την Ρωσία

Permalink

«Η Ρωσία έχει περισσότερο ανάγκη την Ελλάδα από ό,τι η Ελλάδα την Ρωσία, εξαιτίας του αντιρωσικού κλίματος που υπάρχει σε Ευρώπη και ΗΠΑ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989 και στην Γιάννα Παπαδάκου και σχολιάζοντας την αντίδραση της Μόσχας στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

«Στην Ελλάδα, και κυρίως στον χώρο της Αριστεράς, υπάρχει μια δοξασία ότι η Ρωσία ήταν πάντα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο πλευρό της Ελλάδας. Η ιστορία όμως έχει δείξει το αντίθετο. Αν εξαιρέσει κανείς την ναυμαχία του Ναβαρίνου, στις άλλες περιπτώσεις η Μόσχα πήρε διαφορετική θέση. Η κάθε άλλο παρά διπλωματική αντίδραση της Μόσχας δείχνει και τον βαθμό του εκνευρισμού της από την συμφωνία των Πρεσπών. Μην ξεχνάμε ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως ‘Μακεδονία’, ενώ παρίστανε τον φίλο της Ελλάδας», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι όταν είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, η Ελλάδα, στα πλαίσια βέβαια των συμμαχιών, είχε κρατήσει πιο μετριοπαθή στάση. «Η Μόσχα θα έπρεπε να είχε συνεκτιμήσει αυτά τα πράγματα και να μην έχει τόσο αλαζονική συμπεριφορά».

Στις ΗΠΑ «πίσω από το νεοψυχροπολεμικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, κρύβονται τεράστιες βιομηχανίες του χώρου των εξοπλισμών. Ο Τραμπ, που σκέφτεται ως επιχειρηματίας, όσο ακόμη δεν χάνει το μυαλό του από τον ναρκισσισμό του, λέει ότι δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να ξοδεύουν τόσα χρήματα στην άμυνα και στους πολέμους. Όμως βρίσκει απέναντί του το κατεστημένο. Δεν αποκλείω να ξεκινήσουν διεργασίες για την καθαίρεσή του εάν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Ήδη μετά την συνάντηση με τον Πούτιν, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συμφιλιωτική στάση, στις ΗΠΑ τον αποκαλούν προδότη», προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου σημειώνοντας ωστόσο πως το αντιρωσικό αυτό αίσθημα προκαλεί την Μόσχα να αντιδράσει σε μια προσπάθεια να μην χάσει την επιρροή της στην περιοχή, όπως είδαμε να γίνεται και με την απόπειρα επηρεασμού και με χρηματισμό εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία οδήγησε και στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών. «Οι ΗΠΑ ακολουθούν μια στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας βάζοντας νέες χώρες στο ΝΑΤΟ, ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μπους και Γκορμπατσόφ ότι η Συμμαχία δεν θα αναπτυχθεί περισσότερο. Οπότε υπό αυτό το πρίσμα, η αντίδραση της Ρωσίας κατά της συμφωνίας στο μακεδονικό, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είναι κάπως δικαιολογημένη».

Τέλος, σχολιάζοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης εις βάρος συγγενικών προσώπων του Αλέξη Τσίπρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είναι αστείες οι κατηγορίες. Πρόκειται για ένα δάνειο που διευθετήθηκε και πληρώνεται κανονικά. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βαρύνονται από πολύ μεγάλα σκάνδαλα και χρέη τα οποία δεν εξυπηρετούν. Σε οποιαδήποτε χώρα είχαν υπάρξει τέτοια σκάνδαλα, σαν της Novartis όπου περιμένουμε αποκαλύψεις από το FBI, ή έπαιρναν δάνεια λέγοντας ότι θα έπαιρναν αιωνίως εκλογικό ποσοστό 40%, τα εμπλεκόμενα κόμματα θα είχαν διαλυθεί εντελώς».

«Το σημαντικό είναι να μην εμπλακούμε σε αυτή την ακραία πόλωση που επιδιώκει η ΝΔ και η οποία θα οδηγήσει τον κόσμο να δυσανασχετήσει και να απέχει από τις εκλογές. Αυτό επιτάσσει η στρατηγική της ώστε να διατηρηθούν οι σημερινοί συσχετισμοί όπου η ΝΔ έχει συσπειρώσει πολύ την εκλογική της βάση. Όμως αυτή η γενίκευση, ότι τάχα είμαστε όλοι ίδιοι και ότι τάχα έχουμε όλοι τα σκανδαλάκια μας, απομακρύνει τον κόσμο από την πολιτική και ενισχύει την Χρυσή Αυγή», προσέθεσε.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

 


(Visited 297 times, 1 visits today)

Read more:
384254-skitso
Ασυγκράτητοι…

Σκίτσο Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close