Κούλογλου: Δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς

Permalink

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ακροδεξιά θα είναι ενισχυμένη και για αυτό είναι απαραίτητες οι συμμαχίες της Αριστεράς, των Πρασίνων και των σοσιαλδημοκρατών που αντιμάχονται την ακροδεξιά και τις θέσεις της ώστε να την αντιμετωπίσουν, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις του.

«Αυτό δεν σημαίνει κοινή κάθοδο στις εκλογές. Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα πρέπει να εκφράζει αυτή την δημοκρατική ευαισθησία και να αποτυπώνει την ανάγκη για ανοίγματα σε αυτούς τους χώρους», είπε ο ευρωβουλευτής επισημαίνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση η επιλογή της λίστας έναντι του σταυρού στον τρόπο εκλογής, θα λειτουργούσε αρνητικά. «Η λίστα, εφόσον την επέλεγε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα ήταν μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Είναι καλύτερο οι πολίτες να επιλέγουν τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή παρά αυτό να είναι απόφαση του κόμματος. Η κα Γεννηματά, που δήλωσε υπέρ της λίστας, θα ήθελε να μπορεί να ελέγξει ποιοι θα εκλεγούν και να τοποθετήσει τους δικούς της ανθρώπους. Όμως με αυτή την λογική η επίτευξη των αναγκαίων συμμαχιών απέναντι στην ακροδεξιά θα ήταν δύσκολη», είπε ο Στ. Κούλογλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» και στο ραδιόφωνο του news247.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις συμμαχιών έχουν διατυπωθεί και προς την κα Γεννηματά, «η οποία όμως θεωρεί την Νέα Δημοκρατία πιο κοντά της από ότι τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μακεδονικό ήταν μια καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εξάλλου οι τέσσερις από τους πέντε αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για χρυσή ευκαιρία προκειμένου να γίνει μια στροφή. Όμως η κα Γεννηματά υιοθέτησε την γραμμή της ΝΔ, προκαλώντας την αποχώρηση του Ποταμιού».

Φαίνεται όμως από αυτή την στάση ότι «το ΚΙΝΑΛ της κας Γεννηματά είναι ένα βαθύ ΠΑΣΟΚ που αποσκοπεί μόνο στην ανάληψη της εξουσίας. Εάν υπήρχε πολιτική σκέψη και ιδεολογία στην πλειοψηφία του ΚΙΝΑΛ, θα είχαν αναγνωρίσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη όπου η σοσιαλδημοκρατία στρέφεται προς την αριστερά. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες κατάλαβαν ότι η συγκατοίκηση με την δεξιά τους κατέστρεψε. Η μόνη σοσιαλδημοκρατική δύναμη που δεν το έχει κάνει αυτό είναι το ΚΙΝΑΛ που θέλει να γίνει μια συνιστώσα της ΝΔ, όπως ήταν και ο κ. Βενιζέλος συνιστώσα στην κυβέρνηση Σαμαρά, ώστε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στα λάφυρα της εξουσίας».

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, «η στάση της Νέας Δημοκρατίας και της κας Γεννηματά απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, κάνει την Χρυσή Αυγή να τρίβει τα χέρια της. Τα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας που είναι προγραμματισμένα στην Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ έχουν ακροδεξιά σφραγίδα, αν όχι τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής. Για αυτό όμως, ευθύνη έχει η ΝΔ, η οποία ενώ παρασκηνιακά δηλώνει ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία, δημοσίως εμφανίζεται ως μακεδονομάχος επιτρέποντας έτσι στην ακροδεξιά να βγει από τα λαγούμια της και να παριστάνει τον πατριώτη».

«Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στην λύση του μακεδονικού έκανε μια επιλογή θεωρώντας ότι θα έχανε ένα ακροδεξιό μέρος του κόμματός του, που πρόσκειται στον Σαμαρά, τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, και έτσι υιοθέτησε αυτή την ακροδεξιά ατζέντα. Πρόκειται για μοιραίο λάθος αφενός γιατί ενισχύει έτσι την ακροδεξιά και αφετέρου γιατί ενώ κλήθηκε να διευθετήσει μια κληρονομιά που άφησε ο πατέρας του δεν την τίμησε συναινώντας στην λύση. Αντιθέτως κάνει το λάθος να αφήνει περιθώρια ανοχής στους πατριδοκάπηλους ακροδεξιούς διοργανωτές των συλλαλητηρίων», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Όσον αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως δεν θα έχει προεκλογικό αλλά μεταμνημονιακό χαρακτήρα. «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα τηρεί και σέβεται τις συνταγματικές προθεσμίες. Οι εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο. Μια προεκλογική περίοδος είναι το λιγότερο που χρειάζεται αυτή την ώρα που η οικονομία πρέπει να ορθοποδήσει», είπε εξηγώντας ότι οι παροχές θα είναι προς αυτούς που έχουν ανάγκη και το αξίζουν. «Για ένα μεγάλο διάστημα ο ελληνικός λαός πιέστηκε πολύ και συνεχίζει να πιέζεται. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι σταθμισμένα και έχουν λογική τετραετίας, όχι ορίζοντα προεκλογικό. Θα απαλύνουν τα βάρη των πολιτών που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου σημειώνοντας πως όσο η οικονομία βελτιώνεται τόσο θα απαλύνονται τα βάρη.

«Καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να ανακόψει αυτή την πορεία βελτίωσης της κατάστασης για τους πολίτες, εκτός εάν έχει κάποια τελείως νεοφιλελεύθερη ατζέντα διάλυσης των πάντων και παραχώρησης κάθε δημόσιου αγαθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναστραφεί το σημερινό δημοσκοπικό κλίμα και να πάμε σε μια αναμέτρηση καθαρή ανάμεσα σε αυτούς που έβαλαν την χώρα στο μνημόνιο και σε αυτούς που την έβγαλαν», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής σημειώνοντας πως για το ζήτημα των συντάξεων στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι πολύ θετικό, αφού έχουν καταλάβει ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι αντιαναπτυξιακές και δεν βοηθούν την ελληνική οικονομία. «Εξάλλου σε κάθε περίπτωση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, εφόσον η οικονομία πάει καλά και τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες, η κυβέρνηση δίνει μόνη της το πράσινο φως στον εαυτό της».


(Visited 22 times, 1 visits today)

Read more:
29518531355_742287ded9_z
Ντημπέιτ με Στ. Κούλογλου στο FRANCE 24 για τη Σύνοδο των «7»

Διπλό ντημπέιτ για το γαλλικό κανάλι FRANCE 24 ανάμεσα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, τους γερμανούς ευρωβουλευτές Μίχαελ Γκάλερ...

Close