Κούλογλου: Ο Ορμπάν διχάζει την ευρωπαϊκή Δεξιά (και την ΝΔ;)

Permalink

Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταδίκη ή όχι της Ουγγαρίας με την κατηγορία της παραβίασης αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων «έχει διχάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει το κόμμα του Βίκτωρος Ορμπάν αλλά και η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η ψηφοφορία γίνεται με βάση το πόρισμα έκθεσης που συνέταξαν μέλη αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουγγαρία, τα οποία διαπίστωσαν σειρά παραβιάσεων των αρχών της ΕΕ: από σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέχρι χονδροειδείς παραβιάσεις σε επίπεδο δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα τρανταχτό παράδειγμα, όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, είναι ότι η κυβέρνηση Ορμπάν έχει περάσει έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποιος βοηθάει μετανάστες οδηγείται σε δίκη.

«Ανάλογα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει από το Συμβούλιο Κορυφής την ενεργοποίηση του άρθρου 7, που προβλέπει κυρώσεις για μια χώρα που παραβιάζει κανόνες της ΕΕ», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πως πρόκειται για ψήφο με μεγάλη πολιτική και συμβολική σημασία αφού διατυπώνει σαφείς διαχωριστικές γραμμές των πολιτικών δυνάμεων από την ακροδεξιά. «Όντως, στην σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ορμπάν, που είπε ότι δεν κατηγορείται ο ίδιος “από πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες, αλλά ο ουγγρικός λαός που πολέμησε τους σοβιετικούς”, βρήκε υποστηρικτές μόνο στην ακροδεξιά».

Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι διχασμένο. «Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές του κατηγόρησαν τον Ορμπάν. Όμως ενόψει των ευρωεκλογών τα πράγματα γίνονται δύσκολα και ο κ. Βέμπερ, που προαλείφεται για πρόεδρος της Κομισιόν, καλείται εάν θα επιλέξει να χάσει κάποιες δυνάμεις, όπως θα συμβεί με τυχόν διαγραφή του Ορμπάν από το ΕΛΚ, ή να υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που θέλουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό εκτός του κόμματος. Η τελική στάση που θα κρατήσουν είναι ακόμη άγνωστη», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξε έντονο πολιτικό παρασκήνιο: «Τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να προωθήσει την στάση της αποχής υποστηρίζοντας πως αυτή προσμετράται στην πλειοψηφία. Καθώς η καταδίκη της Ουγγαρίας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία δυο τρίτων, στο ΕΛΚ ήθελαν στην πραγματικότητα να μην περάσει η καταδίκη χωρίς και οι ίδιοι να πάρουν θέση. Όμως οι νομικές υπηρεσίες διευκρίνισαν πως η πλειοψηφία ορίζεται επί των ‘ναι’ ή ‘όχι’, κάτι που θα τους αναγκάσει να τοποθετηθούν».

«Έχει όμως ενδιαφέρον τι θα ψηφίσει και η ελληνική πλευρά. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Κύρτσος είχε πει ότι ο Ορμπάν δεν είναι ακροδεξιός. Ο κ. Μητσοτάκης με ένα tweet προϊδέασε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης της Ουγγαρίας. Άρα ο κ. Κύρτσος ήταν μάλλον εκτός γραμμής», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς, όμως, οφείλεται και στο γεγονός ότι η Δεξιά συχνά υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα αποσκοπώντας σε μικροπολιτικά οφέλη, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. «Στην Γερμανία, για παράδειγμα, προκειμένου να μην ενισχυθεί η ακροδεξιά, το κόμμα της Μέρκελ έχει αρχίσει να υιοθετεί αντιμεταναστευτικές θέσεις με μοναδικό αποτέλεσμα την επιπλεόν ενίσχυση της ακροδεξιάς. Απέναντι σε αυτή την διχαστική προπαγάνδα χρειάζεται ένα τείχος που δεν έχει μπει ακόμη. Θα δούμε εάν θα μπεί τώρα στην περίπτωση του Όρμπαν, κάτι που θα έχει σημαντικές πολιτικές διαστάσεις εν όψει ευρωεκλογών».


(Visited 59 times, 1 visits today)

Read more:
EP-151968E_Plenary_14_Pegasus
Κούλογλου: Μόνο η Δεξιά και η Ακροδεξιά υποστήριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

«Η πρωτοβουλία για τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα δεν προήλθε από την αριστερά - να πει κανείς...

Close