«Μισό αιώνα μετά τη χούντα στην Ελλάδα, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου

Permalink

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου και η Πολιτιστική Ομάδα “Μανδραγόρες” με θέμα: «Μισό αιώνα μετά τη χούντα στην Ελλάδα, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου «Καμίνι» την Πέμπτη 11/10/2018.

Screen Shot 2018-10-12 at 12.25.14 μμ

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Στέλιος Κούλογλου, συγγραφέας, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Άλκης Ρήγος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντόνισε o Πέτρος Κατσάκος, δημοσιογράφος της Εφημερίδας “ΑΥΓΗ”.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης, αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάστηκαν από τους “Μανδραγόρες” (Βάσια Κούρου, Κατερίνα Μπουγιούκα και Βάσω Χαλβαδάκη).

Screen Shot 2018-10-12 at 12.26.50 μμ

 

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Άλκης Ρήγος επισήμανε ότι οι μαρτυρίες του βιβλίου αναβιώνουν την εποχή και τον εσμό ενός πατριδοκάπηλου, παραχωρημένου λόγου, ο οποίος δεν σταμάταγε στις φράσεις, αλλά κουβάλαγε τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις και τη χυδαιότητα αυτών των ανθρώπων. Για όσους συμμετείχαν τότε, όλα αυτά είναι βιωμένα στο πετσί τους. Αναφερόμενος στα σημερινά τεκταινόμενα, επισήμανε ότι πραγματικός πατριωτισμός είναι η αναζήτηση της αλήθειας. Τα άλλα είναι ψευδοκάπηλες αναφορές. Η αλήθεια, χωρίς παρωπίδες, είναι ελευθερία.

Ολόκληρη η ομιλία του Άλκη Ρήγου:

Στη συνέχεια ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που εξελίσσεται για ωραιοποίηση  της δικτατορίας, η οποία κορυφώθηκε όταν συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την επέτειό της, με αστήρικτες λογικές ότι οδήγησε στη συνέχεια στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτό θα ήταν αντίστοιχο του να ισχυριστεί κανείς τη χρησιμότητα του Χίτλερ και του ναζισμού, γιατί στη συνέχεια οδήγησε την Γερμανία στη δημοκρατία.

Ο Στέλιος Κούλογλου συμπλήρωσε ότι πλέον έχουμε μπροστά μας μια διεθνή της ακροδεξιάς, με όσα συμβαίνουν στην Ιταλία την Ουγγαρία αλλά και εκτός Ευρώπης, στην Βραζιλία. Αυτή η ακροδεξιά είναι αντίθετη σε κάθε προοδευτικό μέτρο που ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο τελικά αποφασίζει για το 70% της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου. Σε αυτές τις αντιδραστικές αποφάσεις συμπράττει συχνά και η ΝΔ.

Ολόκληρη η ομιλία του Στέλιου Κούλογλου:

Στην τοποθέτησή του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εξήγησε πως στην προσπάθεια αποκατάστασης της χούντας πρωταγωνιστούν οι «αστέρες» του νεοφιλελευθερισμού. Υπάρχει η ανάγκη για τη νέα γενιά να αγγίζει την περίοδο αυτή μέσα από τα αποτυπώματά της και να λειτουργεί ως ερέθισμα.

Ολόκληρη η ομιλία του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη:

 


(Visited 114 times, 1 visits today)

Read more:
387258-338410-ikhne
Σαν σήμερα 9 Απριλίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close