Kούλογλου: «Προοδευτικές συμμαχίες για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά»

Permalink

Σε περίπου επτά μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι προκλήσεις για την είναι πολλές και άκρως σημαντικές, με τη «μάχη» φιλοευρωπαϊκών και ακροδεξιών δυνάμεων να προβλέπεται σκληρή. Το Newpost συνάντησε Έλληνες ευρωβουλευτές και τους ζήτησε να περιγράψουν ποιο είναι το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών και γιατί αυτή τη φορά η ψήφος των πολιτών έχει μεγαλύτερο βάρος.  Της Ντίας Μούλου

Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019 -στην Ελλάδα και στα περισσότερα κράτη-μέλη οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου- οι πολίτες των 27 χωρών της ΕΕ θα ψηφίσουν για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτές τις ευρωεκλογές θα εκλεγούν με άμεση καθολική ψηφοφορία τα 705 μέλη (21 Έλληνες) του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους ευρωβουλευτές να είναι 46 λιγότεροι, λόγω της επερχόμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Παράλληλα, αυτή τη φορά, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσουν έμμεσα και τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη όλα τα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει τις εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών, με κοινό στόχο την αύξηση της συμμετοχής, σε περίοδο που η ΕΕ καλείται να ξεπεράσει τις αλλεπάλληλες κρίσεις που διαχειρίστηκε και να ανασυνταχθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν τα κράτη-μέλη, ενωμένα και συντεταγμένα, να αντιταχθούν στις ευρωσκεπτικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, να θέσουν σε νέες βάσεις τις ευρωπαϊκές αξίες και να προωθήσουν τον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

Το Newpost, στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, συνάντησε Έλληνες ευρωβουλευτές και τους ζήτησε να περιγράψουν το διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών.

Kούλογλου: «Προοδευτικές συμμαχίες για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά»

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς καθιστούν τις ερχόμενες ευρωεκλογές βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος τονίζει πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις που καθορίζουν το 70%  της καθημερινότητας των πολιτών της ΕΕ.

Κρίσιμο σημείο για τον κ. Κούλογλου είναι η ανάσχεση της ανόδου της ακροδεξιάς. «Η ακροδεξιά ψηφίζει εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων, του οκταώρου, των μειονοτήτων, των γυναικών, των μεταναστών. Για παράδειγμα σε μια πρόσφατη ψηφοφορία για τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, η ακροδεξιά ψήφισε κατά, υιοθετώντας τη θέση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Τους ισχυρούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι που υποστηρίζει συστηματικά. Σε άλλη ψηφοφορία για τα ωράρια εργασίας των επαγγελματιών οδηγών, όπου ζητούσαμε 8ωρο και τουλάχιστον ένα μικρό διάλειμμα ανά 4,5 ώρες οδήγησης – κάτι που επηρεάζει την ασφάλεια στους αυτοκινητοδρόμους, η ακροδεξιά, μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκει η ΝΔ, πάλι καταψήφισαν. Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας εισήγαγε το 12ωρο. Άρα μια πιθανή άνοδος της ακροδεξιάς θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή μας», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως οι ακροδεξιές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με προοδευτικές συμμαχίες.

«Υπάρχουν φωνές, όπως αυτές του Μακρόν και του Τσίπρα, για να σχηματιστεί ένα προοδευτικό μέτωπο των αριστερών, των σοσιαλδημοκρατών, των πρασίνων, και των κεντρώων στην Ευρώπη», αναφέρει και προσθέτει:

«Η άνοδος της ακροδεξιάς αποδίδεται συχνά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ο καταλύτης σε ένα κοινωνικό περιβάλλον διαβρωμένο από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ και δημιουργούν οργή και ανασφάλεια στους ευρωπαίους πολίτες. Σε αυτούς η ακροδεξιά έρχεται προσφέροντας δημαγωγικά απλοϊκές απαντήσεις».

«Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη πολιτική εφεύρεση των τελευταίων αιώνων, αλλά χρειάζεται επανεκκίνηση. Επιστροφή στις θεμελιώσεις αξίες της ΕΕ, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, που την έκαναν ελκυστική. Αν αυτό δεν συμβεί και οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις επιμείνουν στις πολιτικές που κάνουν την ολιγαρχία πλουσιότερη και τους φτωχούς φτωχότερους η ΕΕ θα πάψει να υπάρχει, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή», καταλήγει ο κ. Κούλογλου.


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
369348-antapokrise...
Ανταπόκριση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close