“Μισό αιώνα μετά τη χούντα στην Ελλάδα, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τον κόσμο”

Permalink

Με μεγάλη επιτυχία και τη θερμή ανταπόκριση των πολιτών του Ιλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου και το βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση».

Στη συζήτηση που συντόνισε η γιατρός και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Τασία Στεφανοπούλου, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε ότι το βιβλίο είναι μια συλλογή μαρτυριών αγωνιστών της αντίστασης που χρειάστηκε 20 χρόνια έρευνας για να ολοκληρωθεί. Το βιβλίο εκδόθηκε τώρα για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια ωραιοποίησης του καθεστώτος της χούντας και απομυθοποίησης της αντίστασης απέναντι στη δικτατορία.

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε επίσης ότι οι αιτίες ανόδου της ακροδεξιάς είναι πολλές. Δεν είναι μόνο το προσφυγικό, αυτό είναι ο καταλύτης. Οι γενικευμένες συνθήκες λιτότητας έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ανασφάλεια, φόβο και οργή στους πολίτες. Εκεί ακριβώς έρχονται οι ακροδεξιοί και λένε «έχω τη λύση» ή «φταίνε οι μετανάστες».

Αν στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο – στο οποίο λαμβάνεται ως και το 70% των αποφάσεων που μας αφορούν άμεσα – η ακροδεξιά ενισχυθεί, αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών, συμπλήρωσε ο Στ. Κούλογλου. Η ακροδεξιά ψηφίζει πάντα αντιδραστικά, ενάντια στα συμφέροντα των απλών πολιτών. Στρέφεται κατά της εργασιακής ασφάλειας, της ισότητας των γυναικών, εναντίον των δικαιωμάτων των νέων και των μεταναστών. Και το θέμα είναι ότι πάρα πολλές φορές μαζί με τους ακροδεξιούς συντάσσεται, προσπαθώντας να αποκομίσει εκλογικά οφέλη, και η Δεξιά.

Στο χαιρετισμό του ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Ιλίου με την «Αλληλέγγυα Πόλη», Κώστας Κάβουρας ανέφερε ότι ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να καταγραφεί μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στο φασισμό.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι δυνάμεις μιας Μαύρης Διεθνούς της νέας ακροδεξιάς του Σαλβίνι, του Όρμπαν και της Λεπέν, με τις ευλογίες του Μπάννον, θα επιδιώξουν ρόλο πολιτικού πρωταγωνιστή καθώς οι ιδέες και η η ατζέντα τους έχουν διεισδύσει στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις. Μόνη εναλλακτική είναι ένα μέτωπο αριστερών δυνάμεων όπως αυτές της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που προσπαθούν να βγουν από την κρίση μέσα από μια βιώσιμη ανάπτυξη με εδραίωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Μόνο ένα τέτοιο πανευρωπαϊκό πολιτικό μέτωπο, με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να αποκρούσει τον επερχόμενο κίνδυνο της ακροδεξιάς στις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και μέλος της Πρωτοβουλίας Golden Dawn Watch εξήγησε ότι ο κίνδυνος είναι η κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου. Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται συγκροτημένη και αγαστή συνεργασία από όλο το δημοκρατικό τόξο και κυρίως χρειάζεται θεσμική αντίδραση.

Αποσπάσματα βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα εδώ.


(Visited 70 times, 1 visits today)

Read more:
CZ4UfvhWcAAaJIj
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη

Ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής, στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στη δημοσιογράφο Γιάννα...

Close