Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Εκδήλωση στα Βριλλήσια

Permalink

Με την πραγματοποίηση μιας ζωντανής και εποικοδομητικής συζήτησης με το κοινό ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα “Η προοδευτική συστράτευση: ανάχωμα στον εθνικισμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας σε Ελλάδα και Ευρώπη” που διοργανώθηκε από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων.

Στη διάρκεια της παρουσίασής του ο Στέλιος Κούλογλου ανέλυσε το φαινόμενο της ανόδου της εθνικιστικής ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη για τα κόμματα του χώρου στις Ευρωεκλογές του 2019.  Ο κ Κούλογλου εξήγησε ότι ο ισχυρισμός που αποδίδει την άνοδο αυτή στις προσφυγικές ροές δεν ευσταθεί. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει υποδεχθεί πρόσφυγες στο δυτικό της τμήμα ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς εμφανίζεται έντονη στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος της ανόδου της ακροδεξιάς και της έλλειψης εμπιστοσύνης στα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αναζητηθεί στην οικονομική κρίση και την ανασφάλεια που αυτή επέφερε.

Ο κ. Κούλογλου συμπλήρωσε ότι τα ακροδεξιά κόμματα προσποιούνται πως είναι ενάντια στο κατεστημένο αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζουν πάντα την κατάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των γυναικών, των αδύναμων ομάδων. Χαρακτηριστικά η Αυστριακή κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του οκταώρου και ψήφισε την επέκταση του ωραρίου εργασίας στις 12 ώρες ημερησίως. Κάτι που επικρότησε στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Επίσης όταν το θέμα της προστασίας των οδηγών φορτηγών από την υπερβολική κούραση και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων ήρθε στο Ευρωκοινοβούλιο οι ακροδεξιές δυνάμεις καταψήφισαν τις τροπολογίες να μην ξεπερνά κάθε ημέρα η εργασία το 8ωρο, τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τις 80 ώρες εργασίας για δυο διαδοχικές εβδομάδες, ακόμη και την την τροπολογία για διάλειμμα 60 λεπτών ύστερα από 4,5 ώρες οδήγησης. Τα παραπάνω καταψήφισε και η ΝΔ.

Αυτά τα φαινόμενα είναι μέρος μια παγκόσμιας πλέον προσπάθειας δημιουργίας μια Ακροδεξιάς Διεθνούς που επιτίθεται στις εργασιακές σχέσεις, στη προστασία του περιβάλλοντος, στα δικαιώματα των νέων, των γυναικών και των μειονοτήτων. Μιας  συμμαχίας κόντρα σε κάθε προοδευτική πρόταση.

Ο κ. Κούλογλου κατέληξε πως απέναντι σε αυτή την ακροδεξιά πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα μέσα από προσπάθειες όπως η πολιτική κίνηση δημιουργίας «Προοδευτικής Ομάδας» (Progressive Caucus) που διαμορφώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την εμβάθυνση της συνεργασίας των δυνάμεων της προοδευτικής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ιδιαίτερα κατά την εκλογή των οργάνων της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να προκύψει ένα καινούργιο σχέδιο, μια καινούργια συμφωνία για την Ευρώπη που να αποκαταστήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των απλών ανθρώπων.

Η παρουσίαση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη:

Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

 


(Visited 65 times, 1 visits today)

Read more:
365317-logariasmoi
Λογαριασμοί…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close