Κάτι… μαγειρεύτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με οικοδεσπότη τον Στ. Κούλογλου

Permalink

Κάτι… μαγειρεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με οικοδεσπότη τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, και «πρωταγωνίστρια» της φετινής βραδιάς ελληνικής γαστρονομίας την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες και ανεξερεύνητες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, προσθέτοντας ότι στόχος της σειράς αυτών των εκδηλώσεων ελληνικής γαστριμαργίας, που πραγματοποιούνται με δική του πρωτοβουλία ετησίως, είναι «να ανατραπούν τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν εις βάρος της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι εξαγωγές».

DSC09003

Το φετινό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το εστιατόριο «Φίλεμα» και τον σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη, και την «Μπριγάδα των Σεφ».

«Η κουζίνα είναι πολιτισμός» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης.

«Επενδύοντας στην εξωστρέφεια προσπαθούμε να ανοίξουμε καρδιές και μυαλά», σημείωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μπούτος.

DSC08959

«Υπάρχουν προϊόντα που δεν τα γνωρίζουν ακόμη και οι Έλληνες», υποστήριξε ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης, από το εστιατόριο «Φίλεμα», στις Βρυξέλλες, και ειδικά για τους ξένους εξήγησε ότι πρέπει να μάθουν τι σημαίνει το κάθε προϊόν, να το δοκιμάσουν. «Πρέπει να μάθουν τι είναι ο καβουρμάς. Όταν το μάθουν, την άλλη μέρα θα το αναζητήσουν. Και όταν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και εξαγωγή», τόνισε ο κ. Μακρυγιαννάκης.

DSC09009

Ο Νίκος Φωτιάδης, από την Μπριγάδα των Σεφ, δήλωσε πως «είμαστε όντως μια ταξιαρχία. Μια επαναστατική ταξιαρχία που προσπαθεί να κάνει μια διαφορετική επανάσταση: στην γαστρονομία της χώρας μας. Όταν προσπαθείς να σιτίσεις πολλούς ανθρώπους σε μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται πόλεμος στην κουζίνα. Για αυτό ονομάσαμε την ομάδα Μπριγάδα». Η Μπριγάδα των Σεφ αποτελείται από 23 επιφανείς Έλληνες σεφ που επιμένουν να ασχολούνται και να προβάλλουν τοπικά προϊόντα της χώρας μας με σκοπό αυτά να γίνουν περιζήτητα στο εξωτερικό.

Ο Νίκος Φωτιάδης κατά την εκδήλωση ανακοίνωσε επίσης πως η Μπριγάδα των Σεφ για να τιμήσει τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου για «όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει αυτά τα χρόνια για τα ελληνικά προϊόντα, για τους Έλληνες παραγωγούς και για την Ελλάδα» τον έχρισε επίτιμο μέλος της.

DSC09006

Μπορεί οι Βρυξέλλες να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και όλες οι συζητήσεις να στρέφονται γύρω από τις εκλογές, ωστόσο εκατοντάδες κόσμου συνέρρευσαν στο εστιατόριο των ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για ένα «ταξίδι γεύσης και πολιτισμού». Την τιμητική τους είχαν το κριθαρότο, το τραχανότο, τυριά και αλλαντικά της περιοχής, παραδοσιακές πίτες, κουραμπιέδες Καβάλας, καβουρμάς, καριόκες Ξάνθης, λουκούμια Κομοτηνής και εκλεκτά κρασιά και τσίπουρα.

DSC08970

DSC08990 - Copy

DSC08972

DSC08988

DSC08995


(Visited 1.147 times, 1 visits today)

Read more:
Υποτροφίες...
Υποτροφίες…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close