Κούλογλου για copyright: Αγαθές οι προθέσεις, αλλά μπορεί να οδηγούν και στην κόλαση

Permalink

«Στην οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, δεν ήμουν παρών, αλλά δεν θα ψήφιζα ούτε υπέρ ούτε κατά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247 και εξήγησε ότι πρόκειται για «μια νομοθεσία αντιφατική. Από την μια θέλει κανείς να βοηθήσει τον Τύπο και τους δημιουργούς ώστε να αμείβονται για την δουλειά τους και τα δικαιώματά τους. Από την άλλη αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο έλεγχο του διαδικτύου από τα υπάρχοντα ιντερνετικά μονοπώλια».

Όπως προσέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου «ήρθαν στις Βρυξέλλες και με βρήκαν εκπρόσωποι από ενώσεις δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη και διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Είπαν πως “αν συνεχίσουν να αντιγράφουν την δουλειά μας στο διαδίκτυο, η ερευνητική δημοσιογραφία θα σταματήσει να υπάρχει. Δεν θα βγει άλλος Γιάννης Μπεχράκης. Εμείς πληρώνουμε να τον στείλουμε κάπου και αυτή η δουλειά χάνεται με το copy paste’.

Οι μεγάλες διεθνείς εφημερίδες κλείνουν τα γραφεία τους στο Ιράν, στο Ιράκ ή στην Συρία γιατί δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τα γραφεία και τους απεσταλμένους τους. Παλιά από αυτά τα ρεπορτάζ αυξανόταν η κυκλοφορία και κέρδιζαν χρήματα. Όμως τώρα είναι όλα δωρεάν στο διαδίκτυο, οι κυκλοφορίες πέφτουν, τα μέσα χάνουν έσοδα και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν έρευνες που απαιτούν χρόνο και χρήμα. Επομένως όταν αναπαράγεται από τη Google ένα πρωτότυπο ρεπορτάζ στο Ιράκ ή μια πρωτότυπη έρευνα για την διαφθορά θα πρέπει οι παραγωγοί να αμείβονται για αυτό. Ο σταθμός, η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος ή ο φωτορεπόρτερ».

Το πρόβλημα ξεκινάει από το πως θα γίνει αυτό, εξήγησε ο ευρωβουλευτής. «H Google που είναι μονοπώλιο θα κάνει συμφωνίες με εφημερίδες και πρακτορεία και θα τους αμείβει. Να δούμε με ποιους όρους. Με όσους δεν θα κάνει συμφωνίες δεν θα τους εμφανίζει καθόλου στην αναζήτηση. Ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο οφείλεται, βέβαια, στην αναζήτηση της Google. Όσοι λοιπόν δεν κάνουν συμφωνία με την Google θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Επομένως η ισχύς της Google δεν μειώνεται, μπορεί να αυξηθεί.

Το ίδιο ισχύει και με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών στο YouTube, το άλλο επίμαχο άρθρο της νέας οδηγίας. Οι δημιουργοί (στιχουργοί, συνθέτες, μουσικοί) πρέπει να πληρώνονται. Διαφορετικά θα φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα κάνουν μουσική μόνο οι πλούσιοι. Πολλά συγκροτήματα θέλουν βίντεο στο διαδίκτυο για να προωθήσουν τις συναυλίες τους. Γιατί κερδίζουν από αυτές. Τι γίνεται όμως με έναν μεγάλο πιανίστα που δεν κάνει συναυλίες; Πως θα αμειφθεί, όταν κάποιος άλλος ανεβάζει δωρεάν το έργο τoυ στο YouTube;.

Το πρόβλημα αρχίζει από εδώ και πέρα: ποια εταιρεία θα μπορεί να έχει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, υπολογιστές εκατομμυρίων terrabite για να ελέγχει αν κάτι που που ανεβαίνει είναι ελεύθερο δικαιωμάτων; To YouTube που ανήκει στη Google!»

Συμπερασματικά, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «έχει καλή πρόθεση αλλά κάποιες φορές οι προθέσεις οδηγούν στην κόλαση. Η Ευρώπη θα έπρεπε να φτιάξει δικά της ψαχτήρια. Ένα δικό της anti-google που θα προσφέρει δίκαια αμοιβή και ένα ευρωπαικό YouTube. Υπάρχουν εναλλακτικά “ψακτήρια” στη Google, τα παρουσίασα σε μια ημερίδα που έκανα στις Βρυξέλλες. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε μονοπωλιακές καταστάσεις. Όσο διατηρούνται τα μονοπώλια, η μάχη θα είναι μεταξύ Γολιάθ και Δαυίδ».


(Visited 313 times, 1 visits today)

Read more:
43126022792_9431ddd352_k
Κούλογλου: το προσφυγικό δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα, όπως το χειρίσθηκε η κυβέρνηση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Μπλιάτκα για τον Status FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην απώλεια του συνθέτη...

Close