Οι μαθητές της Πάτρας παίρνουν συνέντευξη από τον Στέλιο Κούλογλου

Permalink

H Ευρώπη καλεί τους νέους να δραστηριοποιηθούν και να αντιταχθούν στην άνοδο της ακροδεξιάς, αναζητώντας στην ιστορία για τα μεγάλα εγκλήματα του ναζισμού, όπως στα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Χορτιάτη. Την ίδια ώρα τα παιδιά βλέπουν καθημερινά στα social media σε ζωντανή μετάδοση νέα εγκλήματα μίσους.

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου της Πάτρας, έχοντας ήδη λάβει το μήνυμα στο σχολείο «ποτέ πια φασισμός» και έχοντας παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα Μνήμης», κάλεσαν στην Πάτρα τον δημιουργό του, ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, για να συζητήσει μαζί τους και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Δυο από αυτά τα ερωτήματα ήταν:

H Eυρώπη αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα μαστίζεται από περιστατικά βίας-ρατσιμού-μίσους-φανατισμού. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην μεγάλη κρίση του 2008-2009. Εμείς την ζήσαμε πολύ έντονα γιατί χρεοκόπησε η χώρα. Αλλά και οι άλλες χώρες έζησαν παρόμοιες καταστάσεις – ίσως όχι τόσο έντονες. Αυτή η κρίση δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο που άνοιξε. Αυτή την κρίση δεν την βίωσαν οι τράπεζες και οι εταιρείες των ολιγαρχών – δηλαδή το 1% του πληθυσμού. Αντίθετα την βίωσαν οι φτωχοί. Αυτό προκάλεσε μια οργή και μια ανασφάλεια που εκμεταλλεύτηκε η ακροδεξιά δίνοντας εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες», απάντησε ο Στέλιος Κούλογλου.

Γιατί δώσατε στο βιβλίο «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά;» αυτόν τον τίτλο;

«Στη νέα γενιά, επειδή δεν έχει τις σχετικές εμπειρίες, δεν λέει και πολλά ο όρος ακροδεξιά. Επίσης, επειδή υπάρχει αυτή η δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα, βλέπουμε τους νέους να αναρωτιούνται και τί είναι τελικά αυτή η ακροδεξιά. Αυτό που έκανα λοιπόν ήταν να ερευνήσω τι ψηφίζουν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είτε πρόκειται για τα εργασιακά δικαιώματα, είτε για τα δικαιώματα των γυναικών, ή ακόμη και για το περιβάλλον η ακροδεξιά είχε ψηφίσει έτσι ώστε να μας γυρίσει στον μεσαίωνα. Ειδικά όμως για τις γυναίκες δείχνουν απίστευτο μισογυνισμό. Όχι μόνο για τις μετανάστριες, που θα το περίμενε κανείς από τους ακροδεξιούς, αλλά και για τις Ευρωπαίες. Ένας Πολωνός ακροδεξιός ευρωβουλευτής για παράδειγμα δήλωσε ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες, λιγότερο έξυπνες και πρέπει να κερδίζουν λιγότερα», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στους μαθητές.

56120224_558599274626519_3420406598986629120_n

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων του μαθήματος «Σύγχρονος κόσμος-Πολίτης και Δημοκρατία» του 5ου ΓΕΛ Πάτρας και με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης», όπου επιζώντες των ναζιστικών θηριωδιών σε Καλάβρυτα, Δίστομο και Χορτιάτη περιγράφουν τα όσα συγκλονιστικά, ως παιδιά οι ίδιοι έζησαν.

Πριν πάρουν συνέντευξη από τον Στέλιο Κούλογλου, οι μαθητές παρουσίασαν επί σκηνής ένα αφιέρωμα που προετοίμασαν με θέμα τα ολοκαυτώματα  και τις  θηριωδίες που διαπράχτηκαν από τη ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην χώρα μας, την παραβίαση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις  συνέπειες του ρατσισμού και του μίσους στην ανθρωπότητα.

Δείτε σε βίντεο αποσπάσματα από αυτή την παράσταση, όπως και τα βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές:

 


(Visited 27 times, 1 visits today)

Read more:
Σωτήρη...
Σωτήρη… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close