Κούλογλου: Να μιλήσουμε ουσιαστικά για την Ευρώπη

Permalink

Θλιβερή και αντιευρωπαϊκή είναι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επιμένει ότι έγινε τάχα ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων με την συμφωνία των Πρεσπών. Όπως σχολίασε σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής, στο Πρακτορείο FM και στην Επικοινωνία FM,  ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, «ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεφύγει από τα προεκλογικά όρια. Η ίδια η κα Μέρκελ τον άδειασε λέγοντας πως όλοι κάνουμε αντιπολίτευση αλλά υπάρχει και μέτρο. Στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις δεν είναι οθωμανικό παζάρι. Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι όλα λειτουργούν με μια βαλκανική λογική δούναι και λαβείν».

«Ακόμη και έτσι να ήταν όμως, και όλες οι συμφωνίες με τους εταίρους να γίνονται χάρη στην συμφωνία των Πρεσπών, γιατί τότε το ένα δισ. ευρώ, που θα μας επιστραφεί, δεν εκταμιεύθηκε την πρώτη φορά;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά είναι μια φθηνή αντιπολιτευτική τακτική. Είναι όμως επίσης φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα προβλήματα της χώρας. Αυτό, δε, είναι πολύ θλιβερό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Η ΝΔ και ένα μέρος του εκλογικού της ακροατηρίου είναι διψασμένοι να επιστρέψουν στην εξουσία για να κάνουν με τους υπουργούς και τους πολιτευτές τα ίδια που έκαναν και την περασμένη δεκαετία και χρεοκόπησαν την χώρα. Είναι αλήθεια ότι μια συσπειρωμένη βάση της ΝΔ της τάξης του 25% ψηφίζει ΝΔ για να διοριστούν τα παιδιά της στις διάφορες θέσεις».

Μπροστά μας, όμως, όπως εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου, δεν έχουμε τα δημοψηφίσματα που ονειρεύεται η ΝΔ, αλλά ευρωεκλογές. «Πρέπει να μιλήσουμε για την Ευρώπη που είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Εάν δεν αλλάξουμε πολιτικές στην ΕΕ, αυτή μπορεί να μην υπάρχει με την μορφή που την ξέρουμε σε λίγα χρόνια. Ένας, μάλιστα, από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς».

Η ακροδεξιά απειλεί αφενός την δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την ξέρουμε, αφού επιδιώκει κλειστά σύνορα και συγκρούσεις, αλλά αφετέρου και την καθημερινή μας ζωή: «Το 70% των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά μας λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές παίρνουν πάντα τις πιο οπισθοδρομικές θέσεις είτε αυτές αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών, των νέων, τις συνθήκες εργασίας, το κλίμα ή ακόμη και τα μεταλλαγμένα που τρώμε. Ήδη έχουμε δει στις χώρες, όπου υπάρχουν ακροδεξιές κυβερνήσεις τα αποτελέσματα: Στην Αυστρία επανέφεραν το 12ωρο και στην Ουγγαρία τον «νόμο της σκλαβιάς», όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι σε 400 ώρες υπερωρίας το χρόνο χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν την αμοιβή τους για αυτές», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Η απάντηση στον κίνδυνο αυτό είναι η συσπείρωση και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη συνεργαζόμαστε οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς με ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων έχοντας φτιάξει μια προοδευτική συμμαχία, το Progressive Caucus. Αναζητούμε κοινές δράσεις, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και χτίζουμε μια κοινή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς».

Σημειώνεται, ότι ο ευρωβουλευτής έχει, μάλιστα, εκδώσει δυο βιβλία στα οποία εξηγεί τους λόγους ανόδου της ακροδεξιάς, παρουσιάζει με παραδείγματα την οπισθοδρομική στάση των ακροδεξιών ευρωβουλευτών σε κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή της. Τα δυο αυτά βιβλία, «Γιατί Μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά;» και «Γιατί Μαμά είναι κακιά η ακροδεξιά;» (που εστιάζει ιδιαίτερα στα ζητήματα των γυναικών και τον μισογυνισμό που επιδεικνύουν οι ακροδεξιοί), ο Στέλιος Κούλογλου θα τα παρουσιάσει σήμερα στην Ξάνθη (8:30 μ.μ., Στέκι Καρντελέν) και αύριο στην Αλεξανδρούπολη (7:00 μ.μ., Καφέ-Βιβλιοπωλείο Κάφκα). Τα βιβλία διανέμονται δωρεάν.

 

Ακούστε ολόκληρες τις συνεντεύξεις:

ΕΡΑ Κομοτηνής: https://youtu.be/R_pqj9tKr-g

Πρακτορείο FM: https://youtu.be/2q6M-09SoBc

Επικοινωνία FM: https://youtu.be/UJqL2Qgthck

EΡΤ3: https://youtu.be/znRSeX9z3dM


(Visited 25 times, 1 visits today)

Read more:
367781-oi_aparaitetes..._thesmikes_allages..._1
Οι απαραίτητες… θεσμικές αλλαγές…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close