Τα δικά μας 60s – Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

Permalink

Τα δικά μας 60’s – Μια σειρά τριών εκπομπών του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για την Ελλάδα της δεκαετίας του Εξήντα.

Τα δικά μας 60’s – Μέρος Πρώτο: Μια χώρα που θέλει να ζήσει

Στις εκλογές του 1958, εννέα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, η ΕΔΑ, το κόμμα των ηττημένων, κερδίζει το 24% των ψήφων και γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση σπέρνοντας τον πανικό στον Στρατό και την Αστυνομία. Ο Μανώλης Γλέζος εκλέγεται βουλευτής αλλά θα συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπίας. Ένα νέο κύμα διώξεων αρχίζει.

Ένα χρόνο μετά ο Κάρολος Κουν, με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Κώστα Τσαρούχη ανεβάζουν τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος θα απαγορέψει την παράσταση και για πολύ καιρό θα πρωταγωνιστεί στις γελοιογραφίες των εφημερίδων ως κυνηγός κότας.

Η δεκαετία του 60 αρχίζει με την εκλογή του Κένεντυ και την αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα. Ο κόσμος αλλάζει και η Ελλάδα ακολουθεί με τα δικά της βήματα.

Ο Μάνος Χατζιδάκις θα πάρει το Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή», η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΟΚ.

Η Ελλάδα ανοικοδομείται χάρη στα εμβάσματα των μεταναστών και το άστρο του Καζαντζίδη μεσουρανεί.

Μετανάστης ετοιμάζεται να φύγει και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Ο Μίκης Θεοδωράκης τον πείθει να μείνει και ηχογραφούν μαζί με το Μανώλη Χιώτη, τον «Επιτάφιο», ταράζοντας τα νερά της ελληνικής μουσικής.

Οι εκλογές του 1961 συνοδεύονται από καταγγελίες για βία και νοθεία, δύο στελέχη της ΕΔΑ δολοφονούνται. Στον Κώστα Γεωργουσόπουλο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία δίνουν ένα κλειστό φάκελο. Αργότερα θα μάθει πως ψήφισε τον υποψήφιο της ΕΡΕ.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου θα βγει στο μπαλκόνι και θα κηρύξει ανένδοτο αγώνα. Ενώ μια νέα γενιά που δεν έχει ζήσει τον εμφύλιο, θα βγει στους δρόμους και με συνθήματα τους αριθμούς “114“ και “15%“ θα διεκδικήσει περισσότερη δημοκρατία και καλύτερη παιδεία. Ανάμεσα στους φοιτητές που συλλαμβάνονται να γράφουν στους τοίχους τα καινούρια συνθήματα είναι και ο Νίκος Καραμανλής. Οι εφημερίδες της αριστεράς θα γράψουν τότε για τον «καλό Καραμανλή».

Το 1963, το κίνημα Μπέρτραντ Ράσελ διοργανώνει την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, που απαγορεύεται από τις αρχές. Εκατοντάδες άτομα συλλαμβάνονται, ανάμεσα τους και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Πάνω του θα βρουν ένα μπλοκ με στίχους και στην αστυνομία θα τον ανακρίνουν για να τους πει «τι είναι αυτοί οι κώδικες». Ο μόνος που θα φτάσει στον τύμβο του Μαραθώνα είναι ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης με τη σύζυγο του Δήμητρα Μπαταργιά. Λίγες μέρες μετά θα δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά δολοφονείται και ο Τζων Κένεντυ.

Τον Ιούνιο του 63 ο πρωθυπουργός έρχεται σε ρήξη με το παλάτι. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος διηγείται τη στιχομυθία μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του βασιλιά Παύλου πριν την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη φυγή του από την Ελλάδα

Τα δικά μας 60’s – Μέρος Δεύτερο – Ακυβέρνητες Πολιτείες

Το 1963 ο Διονύσης Σαββόπουλος κάνει ωτοστόπ σε ένα φορτηγό και κατεβαίνει στην Αθήνα. Ο Γιώργος Σεφέρης παίρνει το Νόμπελ και ο Μάνος Λοϊζος ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκεί θα ακουστεί για πρώτη φορά το σύνθημα «κάθε νέος και Λαμπράκης». Το σύνθημα θα γίνει κίνημα. Οι Λαμπράκηδες, με αρχηγό τον Μίκη Θεοδωράκη θα ξεπεράσουν τις 400.000.

Η Αννα Βαγγενά και η Ελισσάβετ Μπουρτζιώτου ήταν μαθήτριες όταν μπήκαν στη νεολαία Λαμπράκη της Λάρισας. Μια συντηρητική εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία τους με κόκκινα σακάκια και την επόμενη μέρα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος καταγγέλλει στη βουλή ότι Λαμπράκισσες με μαύρες κάλτσες προσπαθούν να προσηλυτίσουν νέους αξιωματικούς. Με την εγκύκλιο 1010 όσοι μαθητές ανήκουν στη νεολαία Λαμπράκη αποβάλλονται από τα σχολεία.

Ο ταγματάρχης Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος διατάζεται να παρακολουθήσει έναν ανήσυχο αξιωματικό με το παρατσούκλι «Νάσερ». Όταν θα αποκαλύψει τη συνωμοτική ομάδα του Παπαδόπουλου θα απομακρυνθεί από το στράτευμα.

Οι Beatles μεσουρανούν και στην Ελλάδα γεννιούνται τα πρώτα ροκ συγκροτήματα. Την αρχή κάνουν οι Φορμινξ του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο Κώστας Τουρνάς, 15 χρονών είναι το γηραιότερο μέλος των Teenagers. Όταν ο Νίκος Μαστοράκης τον ακούσει για πρώτη φορά θα του πει πως για κιθαρίστας είναι πολύ καλός αλλά για τραγουδιστής καλύτερα να το ξεχάσει.

Στις εκλογές του 1964, ο Γεώργιος Παπανδρέου θα εκλεγεί πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52,7% των ψήφων. Ενάμισι χρόνο μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου θα κατηγορηθεί ως αρχηγός της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μιλά για τη σύγκρουση του με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Η παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου, οι διαδηλώσεις, η πολιτική κρίση. Η Ελλάδα γίνεται μια «ακυβέρνητη πολιτεία«.

Τα δικά μας 60’s – Μέρος Τρίτο: Χαμένη Άνοιξη

Το 1964, ο Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη κερδίζει 3 Όσκαρ και η ελληνική μουσική κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Ελλάδα γίνεται της μόδας και αγαπημένο θέρετρο ξένων προσωπικοτήτων.

Το 1966 η Ελένη Κυπραίου θα αναγγείλει την πρώτη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Την ίδια χρονιά, ο Μίκης Θεοδωράκης ετοιμάζει μια μεγάλη συναυλία στην ΕΣΣΔ αλλά την τελευταία στιγμή ο βασικός του τραγουδιστής, ο Γιάννης Πουλόπουλος αρνείται να τον ακολουθήσει. Ο Μίκης θα χτυπήσει ξημερώματα το κουδούνι του νεαρού τσαγκάρη Αντώνη Καλογιάννη για να του προτείνει να τραγουδήσει αυτός στη συναυλία του. Οι πρόβες θα γίνουν μέσα στο πλοίο.

Ο Μάνος Λοϊζος γραφει το «Δρόμο» και ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά σε κοινό τη «Συννεφούλα»  παίζοντας κιθάρα με το ένα μόνο χέρι.

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, η Ελλάδα συντονιζόταν με τις ραγδαίες αλλαγές που έγιναν στον κόσμο στην διάρκεια της περιπετειώδους και δημιουργικής δεκαετίας του ’60.

Στο παρασκήνιο όμως, μια ομάδα νέων αξιωματικών συνωμοτεί, για να καταλάβει τελικά βίαια την εξουσία με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Το όνομα του αρχηγού της είναι γνωστό στους στρατιωτικούς κύκλους ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Το 1958, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναθέτει στον ταγματάρχη Παναγιώτη Ζαχαρόπουλο να παρακολουθήσει έναν ανήσυχο αξιωματικό με το παρατσούκλι «Νάσερ». Όταν όμως ο Ζαχαρόπουλος αποκαλύψει τη συνωμοτική ομάδα του Παπαδόπουλου θα απομακρυνθεί από το στράτευμα.

Το 1965, ο Παπαδόπουλος, διοικητής τότε πυροβολικού στον Έβρο θα γίνει ευρύτερα γνωστός,  καταγγέλλοντας ότι έγινε σαμποτάζ από κομμουνιστές στρατιώτες σε μηχανοκίνητα της μονάδας του. Η καταγγελία αποδεικνύεται χαλκευμένη από τον ίδιο τον Παπαδόπουλο. Θα γλυτώσει την απόταξη μετά από εισήγηση του Γεωργίου Παπανδρέου, που επειδή γνώριζε τον πατέρα του Παπαδόπουλου θα κάνει τα στραβά μάτια. Ο Ηλίας Ηλιού θα καταγγείλει τότε στη Βουλή ότι μια ομάδα κατώτερων αξιωματικών, με επικεφαλής τον Παπαδόπουλο ετοιμάζει πραξικόπημα.

Τα ιουλιανά, οι μυστικές συμφωνίες Παπανδρέου, Κανελλόπουλου και βασιλιά, η συνωμοσία. Το χρονικό μιας χαμένης άνοιξης.

Μιλούν μεταξύ άλλων, ο πράκτορας Τζων Φατσέας, στενός φίλος του Παπαδόπουλου που παρακολουθεί τα ίχνη του για λογαριασμό της CIA, ο Τζων Ντέι, πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας που αποκαλύπτει πως υπήρχε σχέδιο δωροδοκίας Ελλήνων βουλευτών, ο Αμερικανός Πρέσβης Φίλιπ Τάλμποτ και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.


(Visited 618 times, 1 visits today)

Read more:
Istanbul prepares to celebrate 563rd anniversary of Fall of Constantinople to Ottomans
Οι καμικάζι, ο Ερντογάν και ο Πύρρος. Του Στέλιου Κούλογλου – Tvxs Ανάλυση

Την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα στην Τουρκία, Τούρκοι δικηγόροι ενημέρωναν ευρωβουλευτές ότι το καθεστώς Ερντογάν...

Close