O διπλός βιασμός της Ουκρανίας και ένας whistleblower – Άρθρο του Σ. Κούλογλου στο tvxs

Permalink

H Aπομαγνητοφώνηση της συνδιάλεξης Τράμπ- Ζελίνσκι δεν αφήνει καμιά αμφιβολία:. O Αμερικανός πρόεδρος ζητάει από τον Ουκρανό ομόλογό του ένα«ρουσφετάκι»: να ερευνήσει τις κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Χάντερ Μπάιντεν. Πρόκειται για τον γιο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα των Δημοκρατικών και είναι επομένως πιθανός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Θα ήθελα να μας κάνετε μια χάρη», είπε ο Τραμπ, απαντώντας στην αναφορά του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για την προοπτική αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ. «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Τζο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη(λεπτομέρειες στην συνέχεια -ΣΣ) και πολλοί θέλουν να ανακαλύψουν τι έγινε..Οπότε, θα ήταν θαυμάσιο αν μπορέσετε να κάνετε κάτι (να συνεργαστείτε) με τον (Αμερικανό) υπουργό Δικαιοσύνης»

Η πολιτική εκμετάλλευση της δύστυχης Ουκρανίας δεν γίνεται για πρώτη φορά. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, υποστηρίζει δύο « επαναστάσεις », την πορτοκαλί του 2004 και του Μαϊντάν το 2014. Η υποστήριξη δίδεται στο όνομα της δημοκρατίας, έστω και αν, ιδίως στη δεύτερη, κυριαρχεί η ακροδεξιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια απομάκρυνσης της χώρας από τη ρωσική επιρροή καθώς και τη λεηλασία της. Γιατί πριν φτάσουμε στο σημερινό σκάνδαλο και την απειλή καθαίρεσης του Τραμπ, είχαν προηγηθεί άλλα.

Το 2014 πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τοποθετεί τον αντιπρόεδρο του Τζόε Μπίντεν, υπεύθυνο για τις επαφές με την Ουκρανία. Ο αντιπρόεδρος δεν χάνει καιρό: διορίζει τον γιο του στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma, της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου. Ο δευτερότοκος γιος του αντιπροέδρου δεν είναι ακριβώς από τους «άριστους»: το 2014, πριν αναλάβει καθήκοντα στην ουκρανική εταιρεία, ένα τεστ τον βρίσκει θετικό σε κατανάλωση κοκαΐνης, την οποία δηλώνει ότι είχε πάρει «παρά τη θέλησή του». Έχει δουλέψει για μια εταιρεία πιστωτικών καρτών, στο υπουργείο Εμπορίου και ως λομπίστας και δεν έχει ιδέα ούτε από Ουκρανία ούτε από φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά, μια εταιρεία συμφερόντων του αμείβεται με 850.000 $ για τις υπηρεσίες του στην Burisma, μόνο για τα χρόνια 2014-15!

Η κυβέρνηση Ομπάμα απορρίπτει τότε τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων, με το επιχείρημα ότι ο υιός Μπάιντεν είναι ιδιώτης. Για την ιστορία, μέλος του ίδιου συμβουλίου έγινε, μετά το Μαϊντάν, και ο, επίσης Δημοκρατικός, πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Προφανώς το Δημοκρατικό Κόμμα είδε φως στο Κίεβο και ανέβηκε!
Σε μια χώρα που έχει οδηγηθεί σε βαθιά και πολύπλευρη κρίση, από την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και τη βίαια απομάκρυνσή της από την «αδελφή» Ρωσία, με την οποία βρίσκεται πλέον σε πόλεμο, η διαφθορά δίνει και παίρνει. Ανάμεσα σε αυτούς που ελέγχονται είναι και ο ιδρυτής της Burisma. Και σύμφωνα με την πλευρά Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποιεί την επιρροή του για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο, επιβάλλοντας την απομάκρυνση του αρμόδιου εισαγγελέα.
Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η «χάρη» που ζητούσε ο Τραμπ συνιστά χρησιμοποίηση μιας ξένης χώρας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Η απόφασή τους να ξεκινήσουν διαδικασίες καθαίρεσης του Τραμπ είναι παρακινδυνευμένη. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση για να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Αντί για τα βασικά θέματα της χώρας, όπως είναι η φτώχεια, η αποβιομηχανοποίηση,, η υγεία και οι κυνικές πολιτικές Τραμπ υπέρ των πλουσίων, η προεκλογική εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία και τη διαφθορά Μπάιντεν, βούτυρο στο ψωμί της αχαλίνωτης δημαγωγίας του Τραμπ.
Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Η υπόθεση αποκαλύπτει τη διαφθορά και την κρίση του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, μέσα από τον διπλό βιασμό μιας χώρας που έπεσε στα χέρια του. Από την άλλη πλευρά, δείχνει ότι η αμερικανική δημοκρατία προστατεύεται ακόμη, από κάποιους θεσμούς που είναι σεβαστοί. Η υπόθεση δεν θα γινόταν γνωστή αν ένας ανώνυμος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος δεν τολμούσε να πει την αλήθεια. Στην Ελλάδα θα είχε κατηγορηθεί για «κουκουλοφόρος», θα είχε εκφοβιστεί και θα του είχαν υποβληθεί μηνύσεις από τον Τραμπ και τα άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου που γνώριζαν τις ενέργειές του..


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
euparl
Οι πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο & οι πολιτικές της Ε.Ε. για τη μετανάστευση & το άσυλο

εν συνεχεία δηλώσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά με...

Close