Στ. Κούλογλου: Ο Βαρουφάκης κατασκεύασε τη διαφωνία για να κάνει πολιτική καριέρα

Permalink

Ο Γ. Βαρουφάκης κατασκεύασε μία πολιτική διαφωνία για να διαφοροποιηθεί και να κάνει πολιτική καριέρα, εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, με αφορμή το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών και την ταινία του Κώστα Γάβρα.

«Ασφαλώς δεν ήταν καλή» επιλογή ο Γ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, είπε ο κ. Κούλογλου και «το βιβλίο και η ταινία το αποδεικνύουν. Ο κ. Βαρουφάκης πήγε προφανώς στο υπουργείο και για να γράψει βιβλίο. Μαγνητοφωνούσε από την αρχή  τις συναντήσεις που είχε, στο βιβλίο μέσα έχει ακριβή αποσπάσματα από τις μυστικές ηχογραφήσεις που έκανε με βασικούς πρωταγωνιστές … Σε μία πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση, όταν ένας κανονικός υπουργός Οικονομικών θα «καιγόταν», αυτός φρόντιζε πριν από κάθε συνεδρίαση να ανοίγει το κινητό για ηχογράφηση -αν δεν ήταν καλωδιωμένος, δεν ξέρω πως το έκανε. Και μόνο αυτό με προϊδεάζει  πολύ αρνητικά».

«Λόγω του προσωπικού του στιλ, έκανε λάθη τακτικής στη διαπραγμάτευση, αλλά η στρατηγική δεν ήταν δική του, δεν την σχεδίασε ο Βαρουφάκης, είχε την έγκριση του πρωθυπουργού. Το μεγάλο λάθος είναι ότι όταν για δικούς του, θεμιτούς λόγους, αποφάσισε να φύγει από την κυβέρνηση, ξαφνικά ανακάλυψε ότι υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο (plan b).  Σήμερα υποστηρίζει -όπως και στο βιβλίο του- ότι καλύτερο θα ήταν ένα άτακτο Grexit το καλοκαίρι του 2015. Το 2011 έλεγε ότι έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε επιστροφή στην νεολιθική εποχή. Δηλαδή, κατασκεύασε μία πολιτική διαφωνία για να διαφοροποιηθεί και να κάνει πολιτική καριέρα. Αυτό είναι το μεμπτό.», ανέφερε ο Σ. Κούλογλου.

«Ο κ. Βαρουφάκης φαινόταν ότι είναι ιδιόρρυθμος τύπος και πριν γίνει υπουργός, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ε, χωρίς να τον έχεις τεστάρει δεν τον βάζεις να κάνει την βασική διαπραγμάτευση…», όπως είπε χαρακτηριστικά.

« Η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο στοιχείο της αριστεράς, αντίθετα με τη δεξιά και τις «σοσιαλδημοκρατικές» παραφυάδες της που δεν έχουν ζητήσει ούτε μια συγνώμη για το γεγονός ότι έριξαν τη χώρα στα βράχια, προκαλώντας οικονομική καταστροφή καθώς και ανείπωτες προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες », συμπλήρωσε ο Σ. Κούλογλου μιλώντας για τις κριτικές παρατηρήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης.

Επισήμανε, τέλος, ότι: « Η ΝΔ δεν έχει πει κουβέντα για τη δημοσιονομική εκτροπή και τα πλαστά στοιχεία την περίοδο 2004-2009, που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Το ΠΑΣΟΚ για την τακτική που ακολούθησε όταν ανακάλυψε το πρόβλημα. Ο θόρυβος που το παλιό σύστημα προκαλεί κάθε φορά που κάποιος από εμάς, ο Νίκος Βούτσης ή κάποιος άλλος, εντοπίζει αδυναμίες είναι επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η αναγνώριση των λαθών είναι στοιχείο της δημοκρατίας και δείγμα εντιμότητας, στους αντίποδες της ενοχοποίησης των πολιτών του στιλ «μαζί τα φάγαμε». Ο απολογισμός είναι δύσκολος. Αλλά  απαραίτητος για μια νέα αρχή ».


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
Η απόσταση..
Η απόσταση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον Ελεύθερο Τύπο

Close