Κούλογλου στην Ολομέλεια του Ε.Κ.για Β. Μακεδονία-Αλβανία: έπρεπε να είναι εδώ ο Μακρόν.

Permalink

«Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στάθηκε εμπόδιο στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, θα έπρεπε να εδώ για να ακούσει την αγανάκτηση όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων », τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Την απογοήτευσή τους για την άρνηση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής να δώσει το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Β. Μακεδονία και την Αλβανία, εξέφρασαν όλες σχεδόν οι πολιτικές ομάδες, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη χθες βράδυ στο Στρασβούργο για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Με την εξαίρεση της άκρας δεξιάς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων έπλεξαν το εγκώμιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Σ. Κούλογλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει ως εξής:

«Tα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πιο ευάλωτη περιοχή της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή αυτή έλαβε χώρα ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, ο πρώτος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η ΕΕ πρέπει να προστατέψει αυτήν την περιοχή που είναι μέρος της Ευρώπης. Η Βόρεια Μακεδονία έκανε πρόσφατα ένα ιστορικό βήμα. Μαζί με την Ελλάδα υπέγραψε την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Οι δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έδωσαν μάχη κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Αντί, λοιπόν, να ανταμείψουμε το κουράγιο του κ. Ζάεφ, δίνοντάς του ένα χέρι βοήθειας, τον πετάμε στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης. Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας είναι απογοητευμένος. Γιατί το κάνουμε αυτό; Αντί να εξάγουμε ευρωπαϊκές ιδέες, δημοκρατία, αλληλεγγύη, εξάγουμε τα εσωτερικά μας πολιτικά προβλήματα και τις διαμάχες. Έχω δύο μηνύματα προς τον κ. Μακρόν: Πρώτον, θα έπρεπε να είναι εδώ για να ακούσει ποιά είναι η θέση σχεδόν όλων των πολιτικών ομάδων. Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε στενόμυαλα πολιτικά παιχνίδια με τις μικρές χώρες. Οι μικρές χώρες έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Είναι χώρες μικρές, αλλά έχουν αξιοπρέπεια.»

Εξάλλου, τη βαθιά τους απογοήτευση για την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής να ανοίξει το δρόμο στην ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών, εξέφρασαν, τόσο η προεδρεύουσα της Φιλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, Τούτι Τουκεράινεν, όσο και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, το Μάιο του 2020, θα έχει θετική έκβαση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
188586-steliosdebate
Kούλογλου στη γαλλική τηλεόραση: Μαντάμ, η βασίλισσα είναι γυμνή

Debate Αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά βρέθηκαν ο Στέλιος Κούλογλου και η «σκληρή» Ίνγκε Γκρέσλε, ευρωβουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Καλεσμένοι...

Close