«La Strategia» στην Αθήνα: Αθέμιτες πρακτικές της Novartis και διαφθορά γιατρών-πολιτικών-ΜΜΕ

Permalink

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Τριανόν» το βράδυ της Πέμπτης ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παρουσίασε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Ελβετικής Τηλεόρασης «La Strategia» για το σκάνδαλο Novartis ενώ ακολούθησε συζήτηση με την ερευνήτρια – δημοσιογράφο και συνδημιουργό του φιλμ, Μαρία Ροζέλι και το δικηγόρο των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, Παύλο Σαράκη,  που απάντησαν στις ερωτήσεις του Στέλιου Κούλογλου και του κοινού, που είχε τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και συμμετοχής σε ψηφοφορίες μέσω διαδραστικής πλατφόρμας. Η διαδικτυακή προβολή της εκδήλωσης, εξάλλου, συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες θεατών.

Η εκδήλωσε ανέδειξε τη συνολική στρατηγική αθέμιτων πρακτικών με την οποία η ελβετική εταιρία κατάφερε να προωθεί το φάρμακά της στη ελληνική αγορά και να επηρεάζει τις τιμές  διεθνώς, μέσω της διαφθοράς πολιτικών, γιατρών και ΜΜΕ αλλά και του κομβικού ρόλου των μαρτύρων για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, όμως και τη διάσταση της υπερ-συνταγογράφησης με τις τρομακτικές επιπτώσεις για την υγεία των πολιτών και τα δημόσια οικονομικά, ειδικά σε περίοδο που η Ελλάδα ήταν σε καθεστώς σκληρών μνημονίων.

Η δημοσιογράφος Μαρία Ροζέλι ανέφερε πως δεν δέχτηκε καμία πίεση από το κανάλι ή οποιονδήποτε κατά τη διάρκεια της έρευνας που εξελίχθηκε εντυπωσιακά ως «μοναδική εμπειρία», με έρευνα και γυρίσματα που  ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2018 σε Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ. Τόνισε ότι χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις μέχρι οι προστατευόμενοι μάρτυρες να πειστούν να μεταφέρουν στην κάμερα τις συγκλονιστικές τους εμπειρίες, λόγω του φόβου τους και εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή να μπορέσει να τους συναντήσει χωρίς τις μάσκες και να μιλήσει μαζί τους.

Ο δικηγόρος  Παύλος Σαράκης, επεσήμανε τη διαφορετική αντιμετώπιση και θεσμική θωράκιση της έννοιας του προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι οι τρεις μάρτυρες που εκπροσωπεί δεν ταυτίζονται με αυτούς της ελληνικής έρευνας , εξιστόρησε συναντήσεις του με εμπλεκόμενο που αρνήθηκε τη συνδρομή του στη διαλεύκανση με την κυνική  αναφορά πως «τα βρώμικα χρήματα μυρίζουν ομορφότερα». Εξάλλου εξέφρασε ευθέως την ανησυχία του ότι πρόσωπα και πρακτικές που σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis, έχουν ανακάμψει σε καίριες θέσεις στην Ελλάδα.

Ο Στέλιος Κούλογλου, που έχει θέσει το ζήτημα των whistleblowers σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει θεσπίσει μάλιστα και ετήσιο βραβείο για αυτούς, σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη είναι εχθρικές σε όσους τολμούν να αποκαλύψουν την αλήθεια προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την προστασία τους.

Ο πρώην Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο  οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, σε παρέμβασή του Yποστήριξε πως οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων κόστισαν στην Ελλάδα 32,3 δισ. ευρώ ενώ σε σχέση με τις εξελίξεις στην Προανακριτική «Παπαγγελόπουλου» σημείωσε ότι τα δύο κόμματα προφυλάσσουν τον Mr Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή καθώς αν καταθέσει θα πρέπει να προφυλακιστεί και πως «φοβούνται πως αν κάτσει ένα βράδυ στη φυλακή… θα τα ξεράσει όλα».

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό στο LINK & Ολόκληρη η συζήτηση εδώ 

Το ντοκιμαντέρ «Η Στρατηγική» θα προβληθεί σήμερα  Παρασκευή σε εκδήλωση διοργανώνεται από την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το Στέλιο Κούλογλου και τη βουλευτή Β” Θεσσαλονίκης και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, Δώρα Αυγέρη. Η εκδήλωση γίνεται στις 19.00 στο ξενοδοχείο SANTA (περιοχή Ν. Επιβατών).

###

(Visited 89 times, 1 visits today)

Read more:
353735-ola_kala_sto_greece
Όλα καλά στο Greece…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close