Κούλογλου στο «Κόκκινο»: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην παγίδα του συστήματος της διαφθοράς

Permalink

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει και δεν θα πέσει στην παγίδα του συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για το σκάνδαλο Novartis και την αναβολή που πήρε η εξέταση του πρώην αντιπροέδρου του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού, Κ. Φρουτζή, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Η παγίδα είναι, πρώτον, να εκφυλιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία – να θεωρήσουν οι πολίτες ότι τίποτα δε θα βγει από το σκάνδαλο αυτό και κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί. Δεύτερον, αντί να μιλάμε για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, η παγίδα είναι να συζητάμε για το αν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος θα είναι μέσα στην επιτροπή ή όχι. Δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα, ακόμα και με αυτό το πραξικόπημα εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την ουσία της υπόθεσης. Η ουσία είναι ότι την ώρα που η Έλληνες δεν είχαν ένα ευρώ για να αγοράσουν τα φάρμακά τους, η Novartis, ξεπληρώθηκε 140 εκατ. από το ελληνικό δημόσιο και κατάφερε 10 καινούρια φάρμακά της να εγκριθούν από το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα φάρμακα που είχαν πολύ μεγαλύτερη τιμή από τα φάρμακα άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών. Όταν το ίδιο φάρμακο με την ίδια ακριβώς σύσταση, τα ίδια αποτελέσματα και τις ίδιες παρενέργειες, άλλων εταιρειών έκανε 30 ευρώ και της Novartis έκανε 1000 ευρώ», ανέφερε ο Στ. Κούλογλου.

Εξάλλου, μιλώντας για το αποκαλυπτικό ελβετικό ντοκιμαντέρ “Η Στρατηγική” για το σκάνδαλο Novartis, ο Σ. Κούλογλου τόνισε ότι «χρήζει δημοσιότητας» και προβολής από την ελληνική τηλεόραση.

Το ελβετικό ντοκιμαντέρ για τη Novartis προβλήθηκε χθες 7/11 στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Τριανόν, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε το TVXS, παρουσία μίας εκ των δημοσιογράφων-δημιουργών του, της Μαρίας Ροσέλι και του δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, Παύλου Σαράκη. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται και σήμερα, 8/11 στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Santa στις 19:00, σε μια εκδήλωση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού, με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη και τον Στ. Κούλογλου.

Ο Στ. Κούλογλου χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι κανένα κανάλι εθνικής εμβέλειας, ούτε και η δημόσια ελληνική τηλεόραση δεν ενδιαφέρθηκαν να προβάλουν το ντοκιμαντέρ της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης «RSI» για τη Νovartis.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κούλογλου ανέφερε σχετικά με το ντοκιμαντέρ για τη Novartis τα εξής:

«Η δημόσια ελβετική τηλεόραση πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει την διαφθορά μιας από τις μεγαλύτερες ελβετικές εταιρείες, της Novartis, που απασχολεί πάνω από 130.000 υπαλλήλους. Είναι μια ανεξάρτητη τηλεόραση και από τη στιγμή που πίστεψαν ότι αυτό είναι ένα θέμα που άξιζε δημοσιότητας, όπως μας είπε η μία εκ των δημιουργών του ντοκιμαντέρ, η Μαρία Ροσέλι, θέλησαν να το προβάλουν. Αυτή είναι η θλιβερή διαφορά με την ελληνική πραγματικότητα. Όχι μόνο η δημόσια τηλεόραση που ελέγχεται από την κυβέρνηση, αλλά και κανένα από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν δέχθηκε να προβάλει αυτό το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ.

Παρότι είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο δείχνει ότι ο ελληνικός λαός πλήρωνε απίστευτα ποσά για την φαρμακευτική του δαπάνη, και μάλιστα πολύ περισσότερα απ’ ότι χώρες ανάλογου πληθυσμιακού και οικονομικού μεγέθους, όπως π.χ. η Πορτογαλία , παρότι δείχνει ότι αυτή η τεράστια φαρμακευτική δαπάνη συνεχίστηκε ακόμα και όταν η χώρα χρεοκόπησε – δεν υπάρχει το ενδιαφέρον από τα μεγάλα κανάλια και τις εφημερίδες, όσες πλέον έχουν απομείνει. Αυτό το ντοκιμαντέρ ακριβώς επειδή αποδεικνύει το αντίθετο από αυτούς που λένε ότι η υπόθεση Novartis είναι μια σκευωρία και το αποδεικνύει με πολύ εμπεριστατωμένο και αξιόπιστο δημοσιογραφικό τρόπο, δεν προβλήθηκε καθόλου από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Στο ελβετικό ντοκιμαντέρ, οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξηγούν γιατί κατέληξαν ως προστατευόμενοι να συνεργάζονται με το FBI και αναλύουν τα διλήμματα που αντιμετώπισαν. Ειδικά την περίοδο που η Eλλάδα χρεοκοπεί και δεν υπάρχουν φάρμακα, αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να διαφθείρουν τον δημόσιο τομέα για να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα της εταιρείας Novartis ούτως ώστε να έχει περισσότερα κέρδη. Αυτό τους δημιουργεί μεγάλο ηθικό ζήτημα. Όπως γίνεται πάντα στην ιστορία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), κάποια στιγμή αποφασίζουν να πουν την αλήθεια και δε συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Novartis, αλλά και σε όλα τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που έχουν αποκαλύψει οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Από την πλευρά της, η Novartis, αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις, να μιλήσει στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, για τη συμπεριφορά των ανθρώπων της εταιρείας στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η Ελλάδα ήταν ο σημαντικό κρίκος, γιατί ήταν χώρα αναφοράς, καθώς από εδώ καθορίζονταν οι τιμές των φαρμάκων σε καμιά τριανταριά ακόμα χώρες. Η Ελλάδα όμως ήταν και ο αδύναμος κρίκος, γιατί ήταν διαβρωμένη από τη διαφθορά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Στ. Κούλογλου στο «Κόκκινο»:


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
354647-mitsotakis-vouli
Τι δεν έμαθαν οι ιθαγενείς- κορόιδα για τον προϋπολογισμό

Αν κάποιος δημοσκόπος ρωτούσε τους πολίτες «τι ξέρετε για τον προϋπολογισμό του 2022», η μεγάλη πλειοψηφία θα δήλωνε ότι δεν...

Close