Κούλογλου στον ΑLPHA Kαβάλας: Θα αναδείξουμε διεθνώς το θέμα των καταστροφικών επιπτώσεων από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη

Permalink
Κούλογλου στον ΑLPHA Kαβάλας: Θα αναδείξουμε διεθνώς το θέμα των καταστροφικών επιπτώσεων από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη

Tην ανάγκη να αναδειχθεί διεθνώς το θέμα των καταστροφικών επιπτώσεων από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA Καβάλας για την εκδήλωση που οργανώνει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

«Το είχαμε αποφασίσει πριν δοθεί το πράσινο φως από την σημερινή κυβέρνηση για οικολογική καταστροφή. Να κάνουμε μια εκδήλωση για να αναδείξουμε διεθνώς το θέμα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αλλά και να αξιοποιήσουμε εμπειρίες από άλλες χώρες όπου υπάρχουν ανάλογες δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού, όπως στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Να πληροφορήσουμε την ελληνική κοινή γνώμη για το τι έχει γίνει στις χώρες αυτές, ανέφερε ο Στ. Κούλογλου.

«Αυτές οι επενδύσεις της Eldorado, ενώ καταστρέφουν το περιβάλλον δεν φέρνουν καμία ανταπόδοση οικονομική στις τοπικές κοινωνίες Γίνονται για να ανέβει η μετοχή της εταιρείας διεθνώς. Αν ανακοινώσει ότι κάνει εργασίες στην Ελλάδα, ανεβαίνει η μετοχή της στα ξένα Χρηματιστήρια και κερδίζουν οι μέτοχοί της περισσότερα χρήματα. Χρηματιστηριακά παιχνίδια, δηλαδή, σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου και πρόσθεσε: «Καταστρέφεται ένας ολόκληρος λόφος γα να βγει ένα γραμμάριο χρυσού. Δεν έχουμε γενικώς αντίθεση στις εξορυκτικές δραστηριότητες ή στις επενδύσεις. Φυσικά θέλουμε επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία στη χώρα, αλλά με τον τρόπο αυτό που πάει να γίνει δεν θα συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Αντίθετα θα καταστραφεί η περιοχή και τα φυσικά της κάλλη,  για τα οποία στην Ελλάδα είμαστε περήφανοι.»

«Εμείς θα αναδείξουμε το θέμα διεθνώς, σε ευρωβουλευτές των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και των Σοσιαλιστών που έχουν ευαισθησίες για τέτοιου είδους περιβαλλοντικά θέματα. Θα τους ενημερώσουμε και από εκεί και πέρα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα, στη Ρουμανία στην Τουρκία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αντιδράσουν», πρόσθεσε ο Στ. Κούλογλου.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Economic and Social Impact of Gold Mining – Local Movements

  • Filiz Ceylan TEKIN, Turkey, «Citizen’s Movement Against Gold Mining»
  • Daniel POPOV, Bulgaria, Bank Watch, National Coordinator, Member of the «Cyanide Free Bulgaria» Coalition
  • Kostas EYTHIMIOU, Ierissos, Coordinator Committee Member Against Gold Mining
  • Giorgos DEMERIDIS, Forester, Representative of the Evros-Rodopi cross-prefectural committee against gold mining
  • DETSARIDIS , Ass. Prof. of Law, Democritus University of Thrace

Political and Environmental Impact – A Scientific Affirmation

  • Kostas PAPAZACHOS,  Prof. of Geophysics in Aristotle University of Thessaloniki
  • Kyriakos PANAGIOTOPOULOS, Emeritus Prof. of Soil Science in Aristotle University of Thessaloniki
  • Oezlem DEMIREL, MEP of GUE/NGL, Die Linke, Germany
  • Xristos ADAMIDIS, Ierissos, Coordinator Committee Member Against Gold Mining
  • Spiros GKELIS, Ass. Prof. of Biology in Aristotle University of Thessaloniki

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν και οι βουλευτές Μάλαμα Κυριακή, Δημήτρης Χαρίτος, Νατάσσα Γκαρά, η πρώην βουλευτής Αικατερίνη Ιγγλέζη καθώς και οι δήμαρχοι Ντίνος Χαριτόπουλος (Σαπών) και Ιωάννης Ζαμπούκης (Αλεξανδρούπολης).


(Visited 39 times, 1 visits today)

Read more:
Untitled
Στ. Κούλογλου: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία»

Συνέντευξη στη Σάγια Τσαουσίδου Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς /Αριστερά...

Close