ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: Μία εβδομάδα στην αγνώριστη χώρα

Permalink

«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ. Ιδού μια ματιά στις εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε:

  • Με μια θαλάσσια εξέδρα μήκους 2,7 χιλιομέτρων φιλοδοξεί να εμποδίσει η κυβέρνηση τις προσφυγικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. «Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας », σχολίασε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Το τείχος μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα τα νησιά της μπροστά στα τουρκικά παράλια. Μια ακριβή και παράλογη ιδέα» συμπλήρωσε η Süddeutsche Zeitung. Ίσως η παράλογη «λύση» επιλέχθηκε ακριβώς επειδή είναι ακριβή, θα κοστίσει 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ, μια από τις εταιρίες που κατέθεσε πρόταση στον φαστ τρακ διαγωνισμό των πέντε ημερών, είχε προμηθευθεί εκατοντάδες άγκυρες για τα πλωτά φράγματα δύο μήνες πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Μη ξεχνάμε ότι πάνω από όλα η σημερινή κυβέρνηση είναι Ανώνυμος Εταιρεία, με σκοπό το κέρδος.
  • Γενναία παρέμβαση μέσω twitter της κ. Κεραμέως, με την οποία ζήτησε την άμεση διερεύνηση περιστατικού με μαθητή που επιτίθεται φραστικά σε καθηγήτρια και έχει καταγραφεί σε βίντεο. Όπως τελικώς αποκαλύφθηκε, το περιστατικό συνέβη έναν χρόνο πριν και ο μαθητής είχε τιμωρηθεί τότε με ημερήσια αποβολή. «Ο μαθητής δεν μπορεί να τιμωρηθεί εκ νέου για ένα περσινό περιστατικό», επεσήμανε ο αρμόδιος επιθεωρητής Εκπαίδευσης.
  • «Μυστικό» παραμένει ο μισθός που θα λαμβάνει ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου ο οποίος ανήκε προεκλογικά στην ομάδα επικοινωνίας Μητσοτάκη και τώρα προσελήφθη στην κρατική εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Σε μια ακόμη κίνηση ανταμοιβής των πιο φανατισμένων αντιΣΥΡΙΖΑ διαδικτυακών «αγωνιστών», η υπουργός Παιδείας επέλεξε τον καθηγητή Ο. Καλογήρου, για πρόεδρο του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.
  • Εξαιρετικά ευφυείς κινήσεις της κυβέρνησης στο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα τον χωρισμό της χώρας σε Βόρειους και Νότιους. Με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Αθλητισμού – της οποίας τη σύνθεση άλλαξε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αυγενάκης, χωρίς να περάσει από έγκριση της Βουλής, ως όφειλε – προτάθηκε ο υποβιβασμός του ΠΑΟΚ και της ομάδας της Ξάνθης για συνιδιοκτησία, που απαγορεύεται από τον αθλητικό νόμο. Τα μέλη της επιτροπής στηρίχθηκαν σε μαρτυρία γυναίκας, μέλους της Επιτροπής και οπαδού του Σώρρα, ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε την Ξάνθη για να μην την πάρουν οι Τούρκοι (μπέρδεψε δηλαδή την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ με την ΠΑΕ Ξάνθης).
  • Για να μετριάσει τις αντιδράσεις Σαββίδη και ΠΑΟΚ, η κυβέρνηση ψήφισε εσπευσμένα τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης χωρίς να εμφανιστεί στη Βουλή και τον οποίο ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Κατερίνης και Ολυμπιονίκης Κώστας Κουκοδήμος, είχε αποκαλέσει «εντεταλμένο συμφερόντων» (του κ. Μαρινάκη). Η τροπολογία προβλέπει τον μη υποβιβασμό των ομάδων αλλά δεν έχει καμία ισχύ, καθώς στο ελληνικό και διεθνές ποδόσφαιρο ισχύει το αυτοδιοίκητο.
  • Η κυβέρνηση έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την τροπολογία, με την απειλή της διαγραφής για όποιον την καταψήφιζε ή απουσίαζε από τη διαδικασία. Στη ψηφοφορία δεν παρέστη ο Α. Σαμαράς, τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει υποστηρίζοντας ότι ο  πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε για να εξηγήσει τους λόγους της απουσίας του και ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε «ικανοποιημένος» από τις «εξηγήσεις». «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί», ήταν η απάντηση Σαμαρά, μέσω συνεργατών του. 
  • Η τροπολογία δεν άρεσε ούτε στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκη που «αποκάλυψε», μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει, ότι τελικώς οι συντάξεις μειώνονται, αντίθετα με ότι ψευδώς υποστήριζε μέχρι τότε η συντονισμένη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. «Για την ντροπιαστική για την ελληνική πολιτεία (ν)τροπολογία για το ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν λόγια», έγραψαν τα «Νέα». «Ο Μητσοτάκης διέγραψε μεν τον Ζαγοράκη από το κόμμα, γιατί ο τελευταίος σχεδόν εκβίασε την κυβέρνηση στην υπόθεση του υποβιβασμού ΠΑΟΚ – Ξάνθης, αλλά από την άλλη προώθησε, και ψήφισε σύσσωμη η παράταξή του στη Βουλή, ακριβώς αυτό που ζητούσε ο Ζαγοράκης. Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό θεσμών αλλά και πολιτικής. Και επειδή τείνει να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι η παραμονή του στην εξουσία θα εκτείνεται στο διηνεκές, καλόν είναι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. […] Και κάτι ακόμη: τα γκολ που πονάνε περισσότερο, είναι τα αυτογκόλ. Και ο ίδιος χρεώνεται ήδη δύο».
  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από διευρυμένη σύσκεψη με αγρότες της Ημαθίας στο επιμελητήριο της Βέροιας, λόγω συγκέντρωσης οπαδών του ΠΑΟΚ. Ίσως να φοβήθηκε ότι είχαν υιοθετήσει το πρόσφατο δόγμα του: «να το πω γλυκά, το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».
  • Eνώ από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής θεωρούν ότι «οι ελλείψεις των φαρμάκων σήμερα είναι από τις χειρότερες που έχουμε ζήσει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα», ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας επέμενε ότι «φάρμακα υπάρχουν» και ότι πρόκειται για «ένα παιχνίδι το οποίο κάποιοι θέλουν να παίξουν». Δύο μέρες αργότερα ανέκρουσε πρύμνα, αποφασίζοντας την απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων και την εντατικοποίηση των ελέγχων. «Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες της δωρεάν και δημόσιας υγείας», δήλωσε με άλλη ευκαιρία ο κ. Κικίλιας.
  • Ορθογραφικά προβλήματα σε κυβερνητική εκδήλωση με θέμα και την εκτροπή του Αχελώου, όταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κλήθηκε να γράψει δημοσίως το όνομα του ποταμού.«Δύο λάμδα ή ένα;» ρώτησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό… «Ένα» του απάντησε ο περιφερειάρχης. «Ωμέγα ή όμικρον;» ξαναρωτάει… «Ωμέγα» του ξαναλέει ο περιφερειάρχης… Στο τέλος έγραψε Αχελωού…
  • Σε ιδιώτες και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την μετατροπή του νομικού καθεστώτος 10 μουσείων. Πρόκειται για μουσεία  με μεγάλες επισκεψιμότητες, τα έσοδα των οποίων συνδράμουν στην συντήρηση μικρότερων μουσείων της χώρας και αρχαιολογικών χώρων, ενώ επιπλέον καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες του υπουργείου. Η εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στρέφεται εναντίον του Συντάγματος, που προβλέπει ότι όλη η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι καθήκον του κράτους.
  • Η αποκάλυψη του διαλόγου ελληνικής φρεγάτας με τον καπετάνιο του τουρκικού «Oruc Reis» αποδομεί  τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί κακού καιρού που παρέσυραν το τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στον διάλογο, ο Τούρκος κυβερνήτης υποστηρίζει ότι βρίσκεται «στην τουρκική ΑΟΖ». «Καραγκιοζιλίκια» αποκάλεσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς ο πρώην Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Α. Αντωνιάδης: «Μόνο ένα ακυβέρνητο πλοίο μπορεί να παρασυρθεί σε χωρικά ύδατα από τον καιρό. Ένα πλοίο που έχει προπέλες και πηδάλιο δεν παρασύρεται».
  • Με ανεπίσημη παρέμβασή της στα «ΝΕΑ», η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προβλέπει πως ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά θα μπορέσει να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών, όπως της Ρόδου και της Λέρου, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί η ελληνοτουρκική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο.

ΥΓ. Βοήθεια! Περιμένω κι άλλες  επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω μόνος!


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_b
Κούλογλου: Κρίσιμες ώρες για την Καταλονία. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει προ ημερησίας και για τον Ραχόι

Τα γεγονότα βίας που καταγράφηκαν στο καταλανικό δημοψήφισμα είναι απαράδεκτα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ...

Close