ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: η εβδομάδα των υποκλίσεων

Permalink

«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ. Η εβδομάδα που πέρασε είχε τόσες ειδήσεις, που γέμισαν το αλφάβητο.

Alert, silver. Άφαντος ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Αυγενάκης, μετά το χάος στο ποδόσφαιρο και τον χωρισμό της χώρας σε Βορείους και Νοτίους. Ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες στην Ελβετία. Ο κ. Αυγενάκης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βουλευτής, Βολταίρος. Βαρυσήμαντη δήλωση του βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια: «οι κοπές της πίτας έπρεπε να ολοκληρώνονται τον πρώτο μήνα του χρόνου. Αν θέλετε χριστιανικά στις 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής του Κυρίου 40 ημέρες μετά την γέννηση του Χριστού. Δηλώνω πως ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΩ σε καμία κοπή από την Τσικνοπέμπτη και μετά».  Όταν ψηφοφόρος του υπενθύμισε ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί, ο κ. Τζηκαλάγιας απάντησε ότι παραμένει πιστός στη ρήση του… Κάλβου(!), διαφωνεί δηλαδή με ότι λέει η ψηφοφόρος, αλλά θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της να το λέει. «Πήρατε το σπίτι του Βολταίρου, τώρα παίρνετε και το πνεύμα του», του απάντησε άλλος πολίτης στο διαδίκτυο.

Βρούτε και εσύ; Ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ διαψεύδει την κυβέρνηση, που υποστήριζε ότι το τουρκικό σεισμογραφικό είχε παρασυρθεί από τον… κακό καιρό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την εβδομάδα πριν το επεισόδιο έγιναν «υπόγειες επαφές» Ελλάδας – Τουρκίας, με την Άγκυρα να διερευνά αν θα υπάρξει συνέχεια στην παράδοση Καμμένου, που κατά την επέτειο των Ιμίων πετούσε ένα στεφάνι στην περιοχή. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Τουρκία δεν πήρε απάντηση και έτσι ανήμερα της επετείου των Ιμίων το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου και παρέμεινε 24 ώρες. Έφυγε μόνο όταν η Τουρκία εξασφάλισε αυτό που ήθελε εξ’ αρχής ότι δηλαδή δεν θα μεταβεί κανένας Έλληνας αξιωματούχος στα Ίμια. Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε και ο Ερντογάν – δες λήμμα Μαρτυριάρης. 

Γιαννακόπουλος. Επίθεση από τον ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού σχετικά με τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις για το γήπεδο στο Βοτανικό. «Θέλω να πιστεύω πως ο Πρωθυπουργός θα καταλάβει πως δεν νοείται να κοροϊδεύει κανείς 3 εκατομμύρια Παναθηναϊκούς, ούτε καν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

Διαγωνισμός ψυχραιμίας. Ψυχραιμία συνιστούσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ο τελευταίος στον κ. Μητσοτάκη, στην αντιμετώπιση του τουρκικού σεισμογραφικού. Τον… ψύχραιμο διάλογο αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος κατά την κοπή της πίτας (καλά λέει να περιορίσουμε το έθιμο ο βουλευτής Τζηκαλάγιας) της ΝΔ στην Καβάλα.

• Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση.

• Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία.

Στην επόμενη επικοινωνία που είχαν ο διάλογος ήταν ο εξής:

• Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;

• Άλλαξε λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.

• Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;

• Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ.

Δες και λήμματα ΚΔΟΑ, Ψυχραιμία.

Επαναπροωθήσεις. Ελληνικές κυβερνήσεις και το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιούσαν παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής, επαναπροωθήσεις προσφύγων την περίοδο πριν από το 2015, αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας. κ. Πλακιωτάκης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτά συνέβαιναν πριν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που «ήταν στη λογική των ανοιχτών συνόρων».

Ζωντανή μετάδοση. Remake Μαυρογιαλούρου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον δήμαρχο Μυτιλήνης και τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.  Στον σπαρταριστό διάλογο, που γίνεται με το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση, ο δήμαρχος κάνει συστάσεις στους παρευρισκόμενους κατοίκους και τους μαλώνει όταν αντιδρούν:  «Θέλετε να το κλείσω; Ο υπουργός θα δώσει λύση». Επειδή το όλον είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, δείτε το. 

Ηλίου φαεινότερο.  Την πραγματική αιτία της πλήρους αποτυχίας διαχείρισης του προσφυγικού αποκάλυψε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός. Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με την ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών, απάντησε: «κλείσαμε τα σύνορα, αλλά όχι αεροστεγώς». 

Θεούσες. Μετά την υπουργό Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη στη μάχη για την επιστροφή στον Μεσαίωνα; Με απόφαση της υφυπουργού δεν θα πραγματοποιηθεί κατά το τρέχον σχολικό έτος ο ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια. Είχε ξεκινήσει το σχολικό έτος 2016-2017 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  μαθητών και μαθητριών σε σύγχρονα ζητήματα και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε και πέρυσι η θεματική εβδομάδα για την Δημοκρατική Συνύπαρξη και τα  Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με άλλη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής «Φρίξος», έργο τεσσάρων Ελληνίδων εκπαιδευτικών που τιμήθηκε το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας. Στο πρόγραμμα είχαν αντιδράσει κύκλοι της Εκκλησίας. 

Ιδιωτικές, φυλακές. Τον δρόμο για τη δημιουργία ιδιωτικών φυλακών ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων» και συναφή ζητήματα. Σημειώνεται ότι η δημιουργία ιδιωτικών φυλακών στις ΗΠΑ οδήγησε στην αύξηση των ποινών και του αριθμού των φυλακισμένων.

ΚΔΟΑ. (Κτηνώδης Δύναμη, Ογκώδης Άγνοια). «Το τουρκικό πλοίο βγαίνει από το FIR Αθηνών», προσπαθούσαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη κυβερνητικοί παράγοντες με συνεχείς διαρροές στα φιλικά ΜΜΕ. Όμως το FIR (Flight Information Region) αφορά πληροφορίες πτήσεων. Στη θάλασσα δεν υπάρχει FIR. 

Λιγνίτης. Δακρυγόνα,  ΜΑΤ και αποδοκιμασία των υπουργών και αντιπροέδρων της ΝΔ Χατζηδάκη και Γεωργιάδη στη Δυτική Μακεδονία, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει πείραμα απολιγνιτοποίησης  που θα αφανίσει κοινωνικά την περιοχή. Μιλώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο και δικαιολόγησε με περιβαλλοντικούς όρους, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε:  «το Ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή».

Μαρτυριάρης. «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (Καρντάκ, στα τουρκικά) επειδή τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν (σημ: κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες στην κρίση των Ιμίων) τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά. Δηλώσαμε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν αποκαλύπτοντας σε δημοσιογράφους ότι υπήρχε μυστική συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.  Μετά από 24 ώρες σιωπής, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας διέψευσε τον Τούρκο πρόεδρο και στη συνέχεια διέψευσε την διάψευση του.

Ντόκος Θάνος. Αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δες λήμμα «χάος»

Ξήλωμα. Σε σαρωτικές αλλαγές – 60 τον αριθμό – προχώρησε δύο μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Καθαιρέθηκε το σύνολο της ιεραρχίας στη νοσηλευτική υπηρεσία, ενώ άλλαξαν προϊστάμενες και υπεύθυνες σε όλα σχεδόν τα τμήματα. Οι εργαζόμενοι, που καταγγέλλουν πως οι μετακινήσεις έγιναν με καθαρά κομματικά κριτήρια και εκδικητικότητα, ρωτούν πότε ο νέος διοικητής πρόλαβε να κάνει αξιολόγηση.

Οργανώσεις, μη κυβερνητικές. Κριτική και από τον διεθνή τύπο για την στοχοποίηση των ΜΚΟ από την κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να κρύψει την πλήρη αποτυχία της στο προσφυγικό που επισφραγίστηκε με  άγριο ξύλο στη Λέσβο. «Η αντιμετώπιση των ΜΚΟ είναι ντροπή» σχολιάζει η – συντηρητική – Die Welt: «Ο λόγος για τον οποίο δεν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δουλειά των ΜΚΟ. Οι συνεργάτες τους έστηναν αντίσκηνα, μοίραζαν φαγητό, αγόραζαν ρουχισμό για μικρά παιδιά».

Πείνα, Πορτοσάλτε. Μια μαθήτρια Γυμνασίου στον Πύργο Ηλείας, η οποία δεν είχε τραφεί σωστά για μέρες λιποθύμησε στο δρόμο, γυρνώντας στο σπίτι από το σχολείο. «Ξεκίνησε η φάμπρικα με τις λιποθυμίες;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Άρης Πορτοσάλτε κάνοντας λόγο για «συριζαϊκές ειδήσεις.. δεν υπάρχει αυτό, πήγαινε πες την μ** κάπου αλλού». Σημειώνεται ότι το  κονδύλι  των 71 εκ. ευρώ για τα σχολικά γεύματα μειώθηκε από τη νέα κυβέρνηση  κατά 30 εκ. ευρώ. (εδώ το όλο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, κάτι σαν σχολικά γεύματα θα λες και θα κλαις).

Ράνος Κωνσταντίνος. Κατάθεση βόμβα στην Προανακριτική για τη Novartis από τον κ. Ράνο, πρώην μέλους της Επιτροπής Τιμών των Φαρμάκων, ο οποίος έχει καταγγείλει τη ζημία για το δημόσιο από αθέμιτες παρεμβάσεις των πρώην Υπουργών Λοβέρδου και Άδωνι Γεωργιάδη, και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά μισό δισ. μόνο κατά την περίοδο Λοβέρδου: «Το 2011 η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο στην κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη. Στο κόσμο πρώτες ήταν οι ΗΠΑ, δεύτερη η Ιαπωνία και τρίτη η Ελλάδα».

Σφηνάκι. Την έκπληξη του Σαουδάραβα αξιωματούχου προκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν ρούφηξε σαν σφηνάκι παραδοσιακό τοπικό ποτό που του πρόσφεραν στο αεροδρόμιο του Ριάντ. Τα αλά Μίστερ Μπιν βίντεο του κ. Μητσοτάκη (σε ένα άλλο, πάλι αυτή την εβδομάδα, υποκλίθηκε στον Αδωνι Γεωργιάδη – δες λήμμα υποκλίσεις) θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογής, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια.

Τrip advisor. Στο διάστημα που κυβερνά τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης έχει συμπληρώσει τριπλάσιο χρόνο διακοπών από όσο δικαιούται ο μέσος εργαζόμενος ενώ, εκμεταλλευόμενος τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, συνδυάζει διαρκώς τις θεσμικές του υποχρεώσεις με προσωπικές και οικογενειακές αποδράσεις. Η συμπεριφορά προκαλεί ειρωνικά σχόλια ακόμη και από το φιλοκυβερνητικό τύπο για τις… αδιάκοπες πρωθυπουργικές διακοπές.

Υπόκλιση. Υποκλίθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποκλίθηκε στους σεβάσμιους ιερείς που συνόδευαν τον Πατριάρχη και μετά ο πρωθυπουργός υποκλίθηκε και στον Άδωνι Γεωργιάδη. 

Φάρμακα. Οργή Φαρμακευτικών Συλλόγων και χάος στα φαρμακεία εξαιτίας της «έωλης» υπόσχεσης του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για «δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν χάσει το ΕΚΑΣ». Η συγκεκριμένη εξαγγελία, που δεν έχει νομοθετηθεί ποτέ, προκάλεσε ένταση στα φαρμακεία με τους συνταξιούχους να ζητούν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους.

Χάγη, ή και Χάος. Ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, που αναγκάστηκε να δίνει εξηγήσεις επί εξηγήσεων για όσα είπε περί συνεκεμετάλλευσης, ανήκει στη πτέρυγα της κυβέρνησης είναι υπέρ της  προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά, οι καραμανλικοί είναι κάπου στη μέση με τον Σαμαρά να προτείνει μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία, ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει πόλεμο. Μέσω του συμβούλου του Χρύσανθου Λαζαρίδη έμπλεξε… το ποδόσφαιρο, την Θάτσερ και τον Ερντογάν, για να στείλει τελικά το πολεμικό μήνυμα: «Η Θάτσερ», είπε, «όταν διέλυσε τις ομάδες και άφησε έξω την Αγγλία από τις διεθνείς οργανώσεις για δύο χρόνια και μετά επέστρεψε και το εξυγίανε, ήταν η ίδια Θάτσερ η οποία προηγουμένως είχε νικήσει στα Φόκλαντς. Λοιπόν, αν θέλουμε να το κάνουμε Θάτσερ, πρέπει να κάνουμε όλο το πακέτο. Όχι το μισό».

Ψυχραιμία.  Η«Καθημερινή» σχολιάζει τις κινήσεις του υπουργού Άμυνας: «Ψυχραιμία. Ψυχραιμία! Ψυχραιμίααα! Ο χειρότερος τρόπος να πείσεις για την ψυχραιμία σου, είναι να τη διατυμπανίζεις…».

Ωμότητα. «Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία ούτε πρέπει να υπάρχει, διότι είναι επιζήμια για την οικονομία», δήλωσε ο 

υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωση. Τα ίδια όμως είχε δηλώσει τις προηγούμενες εβδομάδες: «το λέω από τώρα για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας». 

ΥΓ. Βοήθεια! Περιμένω κι άλλες επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω μόνος!


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
Στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Την εκτίμηση του πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση τόνισε ο ευρωβουλευτής του...

Close