Κούλογλου στον Σκάι για προσφυγικό: Δεσμευτήκαμε να βάλουμε πλάτη, αλλά να κάνει και η κυβέρνηση τα απαραίτητα

Permalink

«Από την πρώτη ημέρα της κρίσης, όλοι οι ευρωβουλευτές δεχθήκαμε τηλέφωνο υπουργού, εκ μέρους του πρωθυπουργού, στο οποίο μας ζήτησε να αιτηθούμε συντονισμένα την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3, που προβλέπει έκτακτα μέτρα για ένα κράτος-μέλος, όταν αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις. Εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα βάλουμε πλάτη και με το παραπάνω», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στην εκπομπή Αταίριαστοι του Σκάι, παρατηρώντας ωστόσο ότι έκτοτε η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να άλλαξε στάση. Δεν ζητάει πλέον την έκτακτη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής. όπως προβλέπει το άρθρο 78 ούτε την εφαρμογή των συμφωνιών για την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη – κάτι που ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάνει.

«Πρέπει η κυβέρνηση να πιέσει περισσότερο την ΕΕ. Να μην αρκείται στα χρήματα που υποσχέθηκαν η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η κα Μέρκελ, με την οποία εκτιμώ ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει έρθει σε συμφωνία ώστε η Ελλάδα να κρατήσει τους πρόσφυγες σε αντάλλαγμα χρημάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να πάρει απόφαση που θα ζητά αυστηρά από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεχθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον τα ασυνόδευτα παιδιά. Η Κομισιόν θα στηρίξει μια τέτοια απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Όμως θα πρέπει και η κυβέρνηση κινήσει τις διαδικασίες», εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου.

Όσον αφορά την δράση ακροδεξιών ομάδων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε, μιλώντας στην Euractiv, πως «η δράση τους μετατρέπει την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, σε κρίση Δημοκρατίας». «Η απαραίτητη αποφασιστική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων πρέπει να γίνεται από τις συντεταγμένες δυνάμεις του ελληνικού κράτους. Όχι από διάφορους που έχουν φτιάξει παραστρατιωτικές ομάδες ή ιδρύουν σωματεία ‘κυνηγών προσφύγων’. Αυτοί οι ακροδεξιοί με τις παράνομες κινήσεις τους εκθέτουν την χώρα διεθνώς, χώρια ότι πλήττουν και τον τουρισμό. Ήδη οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συστήνοντας στους Αμερικανούς πολίτες να τα αποφεύγουν! Δεν πρέπει να επιτραπεί σε ορισμένους πολίτες να σπιλώσουν την διεθνή εικόνα της χώρας, που άλλαξε σημαντικά το 2015, όταν οι Έλληνες μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης κράτησαν ανθρωπιστική στάση απέναντι στους πρόσφυγες», συμπλήρωσε.

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στον Σκάι: https://youtu.be/topS-Ny9CSA
Εδώ η συνέντευξη του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου στο euractiv: https://www.euractiv.com/section/all/news/migration-turmoil-at-eu-border-whets-nazi-appetite/


(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
Βρέθηκε...
Βρέθηκε…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close