Κούλογλου: Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή η αριστερά πρέπει να είναι πιο επιθετική

Permalink

Χωρίς έκτακτα και γενναία μέτρα για την κοινωνία και την οικονομία, “η εικόνα του κόσμου την επομένη της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι σαν να έχουμε βγει από παγκόσμιο πόλεμο. Το κοινωνικό τοπίο θα είναι διαφορετικό. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτό, και να διατυπώνουμε προτάσεις για το μέλλον”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “στο Κόκκινο”.

Προς αυτό τον σκοπό, ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε πως “η Αριστερά θα πρέπει να είναι πιο επιθετική στην αντιμετώπιση της απειλής που υπάρχει για την κοινωνία.

Πρέπει να διασφαλιστεί το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων που αναγκάζονται να διακόψουν την εργασία τους. Δεν μπορεί ακόμη και ο Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία να τους δίνει  τα 4/5 του μισθού τους, και η ελληνική κυβέρνηση επίδομα 400 ευρώ το μήνα για δυο μήνες και βλέπουμε. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας μέσα σε καθεστώς ανασφάλειας. Κάποιος που έπαιρνε 800 και 1000 ευρώ το μήνα  έχει κάνει τους υπολογισμούς του με βάση αυτό το ποσό. Εάν ξαφνικά του δώσουν μόνο 400 μπορεί να ζήσει μόνο στα όνειρα του Άδωνι Γεωργιάδη. Είναι μια δειλή, τσιγγούνικη και νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος. Είναι η ίδια λογική που έλεγε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι ιδιωτικό.

Δεύτερον, η Αριστερά θα πρέπει να επιδιώξει στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την θέσπιση ενός κατώτατου εισοδήματος. Πως θα ζήσουν οι άνθρωποι που μένουν αναγκαστικά χωρίς δουλειά ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που είναι πάρα πολλοί στην χώρα μας και έχουν δάνεια και υποχρεώσεις να τρέχουν; Θα δούμε πολύ ακραίες κοινωνικές καταστάσεις εάν δεν ληφθούν γενναία μέτρα. Αυτό εξάλλου είναι προς όφελος και της οικονομίας. Ακόμη και ο πιο δογματικός καπιταλιστής μπορεί να καταλάβει ότι έχουμε πλήρη κατάρρευση του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Θα πάμε σε πολύ μεγάλη ύφεση αν δεν ληφθούν τονωτικά μέτρα.

Τρίτον, πρέπει όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις να δεχθούν βοήθεια, ισόποση με την ζημιά που έχουν στο τζίρο τους. Υπάρχουν πάρα πολλές που δεν συμπεριλαμβάνονται στα ΚΑΔ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες στηρίζεται η οικονομία.

Τέταρτον, η Ισπανία έδωσε το 20% του ΑΕΠ της σε μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας της για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. Αυτό θα έπρεπε να ζητά η Αριστερά να γίνει και στην Ελλάδα, και που μπορεί να επιτευχθεί με χρήση των 37 δισ. ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση τα οποία θα ανακουφίσουν την κοινωνία τώρα που έχει ανάγκη. Όμως, βλέπουμε ότι η κρίση αποτελεί την εκπλήρωση μιας ονείρωξης για τους νεοφιλελεύθερους. Ο κόσμος φοβάται, και από τον φόβο αυτό όλα τα άλλα, όπως τα εργασιακά, περνούν σε δεύτερη μοίρα χωρίς αντιδράσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα τις παρακρατήσεις ιατρικού υλικού σε κράτη-μέλη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “αποδείχθηκε ότι κάποιες ιδιωτικές εταιρίες μεταφορών παρακράτησαν με την ανοχή της γερμανικής κυβέρνησης ιατρικό υλικό που έστειλε η Κίνα με προορισμό την Ελλάδα και ήταν υποχρεωτικό να περάσουν από εκεί για συγκοινωνιακούς λόγους. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Τσεχία με υλικό που προοριζόταν για την Ιταλία. Είναι ο σώζων εαυτώ σωθήτω. Χρειάζεται αλληλεγγύη για να υπάρχει η ΕΕ και μετά την πανδημία. Είναι προς την θετική κατεύθυνση η αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, αλλά πάλι τα κράτη-μέλη μένουν μόνα τους να ξοδέψουν ότι έχουν ή να δανειστούν. Πρέπει να δοθούν σε κοινοτικό επίπεδο περισσότερα χρήματα, να υιοθετηθεί το ευρωομόλογο και να ληφθούν πιο γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, διαφορετικά θα πάμε σε κορονο-μνημόνια”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/240320a


(Visited 16 times, 1 visits today)

Read more:
Big Pharma..
Big Pharma…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close