Το ταμπού με το μαξιλάρι. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Τελικώς «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών άφησαν να διαρρεύσει ότι από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντλήθηκαν οι πόροι για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κοροναϊού. Τι άλλαξε ξαφνικά, αφού μέχρι προχθές ο αρμόδιος υπουργός υποστήριζε τα αντίθετα; Συγκεκριμένα:

– Στις 30 Μαρτίου ο κ. Σταϊκούρας δήλωνε (ΣΚΑΙ) ότι «με τα μέτρα που έχουμε λάβει, θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε για περίπου 2 έως 3 μήνες, χωρίς ωστόσο να πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας».

– Μια μέρα μετά (Κόντρα) ο ίδιος υπουργός άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή το «μαξιλάρι» των 35 δισ. ευρώ, αλλά μετά την πανδημία του κορονοϊού: «Το θέμα είναι να υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι όταν η χώρα βγει από την κρίση. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χρήση θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη ποσότητα, για να ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη».

Θα μου πείτε ότι μέσα σε 15 μέρες, σχημάτισε άλλη εικόνα.

– Όμως μόλις χθες, πάλι ο κ. Σταϊκούρας δήλωνε: «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το “μαξιλάρι” ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ” ωφελεία της κοινωνίας».

Και ξαφνικά σήμερα, μια μέρα μετά, μαθαίνουμε ότι χρησιμοποιείται ήδη. Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

Α. Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήξερε ότι χρησιμοποιείται.
Β. Δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει διαφορετικά.
Γ. Ήξερε αλλά το έκρυβε.

Η πρώτη εκδοχή μοιάζει απίθανη, επειδή είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι ένας συνδυασμός του Β και του Γ. Το 2009 η ΝΔ παρέδωσε τα ταμεία με ένα τεράστιο έλλειμμα που οδήγησε στα μνημόνια. Όταν ξανακυβέρνησε τη περίοδο 2012-15, όχι μόνο παρέδωσε – κυριολεκτικά – άδεια ταμεία, αλλά στελέχη της καλούσαν τους πολίτες να αποσύρουν και τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Σίγουρα η ΝΔ ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για το μαξιλάρι. Πριν από τις εκλογές έλεγε ότι είμαστε σε 4ο μνημόνιο. Πως να παραδεχθεί τώρα ότι υπάρχει καβάτζα 35 δις; Επίσης η παραδοχή ότι υπάρχει ζεστό χρήμα για τους πολίτες και την οικονομία θα οδηγούσε στο ερώτημα γιατί δεν παίρνουμε μέτρα αλά Πορτογαλία που δεν έχει και μαξιλάρι. Νομίζω όμως ότι υπάρχει όμως και κάτι βαθύτερο. Είναι θέμα κουλτούρας της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα.

Πως μπορείς να έχεις δεκάδες δις και να μην προσλάβεις δέκα χιλιάδες γαλάζια παιδιά, να μην δώσεις – με το αζημίωτο – στους εργολάβους να πάνε την Ακρόπολη πιο δίπλα και να την ξαναφέρουν; Eiναι κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν και φοβούνται να αγγίξουν. Να έχει η χώρα μαξιλάρι, είναι για αυτούς ταμπού.


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
392001-tvxs_skitso
Τ” άνθη στόλιζαν το αγέρωχο κεφάλι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close