Κούλογλου: Να σωθούμε από την πανδημία, αλλά να μην πεθάνουμε από την πείνα

Permalink

Από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη απουσίαζαν οι εξαγγελίες οικονομικού χαρακτήρα, όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Κόντρα και στον Γιώργο Μελιγγώνη. “Πρέπει τουλάχιστον να συνεχιστεί αυτό το πολύ μερικό καθεστώς βοήθειας στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως αυτές της εστίασης. Τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους και αυτές τις επιχειρήσεις; Επίσης o κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία. Δεν είπε τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ή υπολειτουργούν και έχουν απώλεια εσόδων. Θα ξαναγυρίσουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους ή όχι; Θα έπρεπε τουλάχιστον, ο κ. Μητσοτάκης, που έχει δώσει τα λιγότερα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, να πει τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το δίλημμα να μην ξανανοίξουν. Αυτό σημαίνει στρατιές ανέργων. Σημαίνει ύφεση στην οικονομία και κλειστά μαγαζιά. Σημαίνει επιστροφή σε καταστάσεις 2010-2012. Δεν θέλουμε να τις δούμε αυτές τις εικόνες ξανά”, προσέθεσε.

“Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε τα λιγότερα θύματα στην Ευρώπη. Δεν ισχύει αυτό. Ευτυχώς έχουμε πάει πολύ καλά και αξίζουν μπράβο. Αλλά υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πήγαν καλύτερα. Όμως, δεν έχει νόημα να μην πεθάνουμε από κορονοϊό και να πεθάνουμε από την πείνα”, τόνισε ο ευρωβουλευτής επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για “ένα κατώτατο εισόδημα για όσους έχουν ανάγκη. Ας είναι και μικρό, αλλά να μπορούν όλοι να συντηρηθούν. Διαφορετικά θα πάμε σε κοινωνία ζούγκλας. Αυτό είναι το πιο βασικό διακύβευμα σήμερα”.

“Λαμβάνω διαρκώς μηνύματα από δομές αλληλεγγύης που δίνουν τρόφιμα και φάρμακα για αύξηση της φτώχειας. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να τα προμηθευτούν αυτά. Ο τουρισμός δεν θα δουλέψει. Άλλοι θα δουλέψουν λίγο. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να προσφέρει στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους; Ότι χρήματα θα δώσει, θα τα πάρει πίσω εξάλλου μέσω των φόρων και θα γλιτώσει μια μεγάλη ύφεση από την οποία πολύ δύσκολα θα βγούμε”, είπε ο Στ. Κούλογλου εξηγώντας ότι η ύφεση που προβλέπεται θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, “το πρωτεύον αυτή την στιγμή είναι να μην έχουμε άλλους θανάτους και περισσότερα κρούσματα από τον κορονοϊό δεδομένου ότι το ΕΣΥ δεν είναι σε καλή κατάσταση και η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτή την ανάσα χρόνου που πήρε, χάρη και στα δικά της μέτρα, για να το ενισχύσει. Θα πρέπει να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει που ακριβώς στηρίζεται αυτό το πείραμα με το άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων. Όσες χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κάνουν πολλά τεστ, ώστε εάν ξεσπάσει πάλι η πανδημία να το εντοπίσουν εγκαίρως. Και ο ΠΟΥ θεωρεί ότι πρέπει να γίνονται μαζικά τεστ. Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο, όμως, από τον κ. Μητσοτάκη”.

Τέλος, σχολιάζοντας τις εισηγήσεις για εκλογές, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου τις χαρακτήρισε “τυχοδιωκτικές και επαρχιώτικες. Επαρχιώτικες γιατί εάν δει κανείς τι συμβαίνει διεθνώς, όλες οι κυβερνήσεις βλέπουν άνοδο της δημοτικότητάς τους. Ακόμη και ο Τράμπ που έφτασε να πει στους Αμερικανούς να πιουν απορρυπαντικά, βλέπει την δημοφιλία του στα ύψη. Αυτό γιατί μπροστά σε μια κρίση ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση του. Οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν αυτά τα φαινόμενα, είναι εικόνες της στιγμής και δεν πρέπει να είναι οδηγός. Εάν πάλι υπάρχουν ορισμένοι που το καλοκαίρι χωρίς τουρισμό και με τον κορονοϊό ακόμη να κυκλοφορεί, συνηγορούν ότι πρέπει να κάνουμε -δυο προφανώς- εκλογικές αναμετρήσεις είναι τουλάχιστον τυχοδιώκτες”.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:  https://youtu.be/zP5MVaaGd6Y

(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
29481713944_63ae36deba_k
Κούλογλου: Μετά τον Γιούνκερ ο ΣΥΡΙΖΑ στρατολόγησε και τον Γκουρία

Για την εργατική πρωτομαγιά, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, για τις εξελίξεις...

Close