40 μέρες καραντίνα από το Α ως το Ω. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Η καραντίνα βγαίνει από σαράντα-κουαράντα, την ελληνική και λατινική λέξη, επειδή για σαράντα μέρες κρατούσαν απομονωμένους τους ναυτικούς, ύποπτους για την μετάδοση με την επιστροφή τους μιας επιδημίας. Στις 40 μέρες της δικής μας πανδημίας, η κυβέρνηση έκανε δυο καλές κινήσεις: όπως και οι υπόλοιπες χώρες όταν ξεκίνησαν οι θάνατοι στην Ιταλία, πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Και συμβουλεύτηκε τους επιστήμονες. Σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα το μυαλό της ήταν στις business (για να ειπωθεί κομψά), στην προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και την επικοινωνία. Ακολουθεί ένα ημερολόγιο καραντίνας, από το Α ως το Ω.

Αεριτζήδες. Στις 5 Απριλίου το Tvxs έγραφε κατά λέξη:«ένα κύκλωμα «αεριτζήδων» που δημιουργήθηκε στα σκληρά μνημονιακά χρόνια της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου,  επανακάμπτει στο προσκήνιο με πρόσχημα την ενίσχυση των επιστημόνων λόγω κοροναϊού και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς υπουργό στην κρίσιμη θέση». Σχεδόν 20 μέρες μετά, κάτω από την πίεση συνεχών αποκαλύψεων στις οποίες το Tvxs πρωταγωνίστησε, η κυβέρνηση αναγκαζόταν να παρατήσει το πρόγραμμα και να υποστεί την πρώτη σοβαρή πολιτική της ήττα. (δες και γράμμα Σ)

Αναρχία. Μετά από πολλούς δισταγμούς, η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των ναών για τους πιστούς, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους συμβούλευε να στείλουν sms ότι πάνε στο σούπερ μάρκετ και να πάνε παράνομα στις εκκλησίες. «Ως αναρχικός, αποτίω με σεβασμό τον Στέλιο Πέτσα. Τον πρώτο εν ενεργεία υπουργό που συμβούλεψε δημόσια τους πολίτες για το πώς θα εξαπατήσουν το κράτος», έγραψε στο tweeter ο @DelgadoSero.

Βουλγαρία. Η πανδημία χτύπησε στην καρδιά τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ άγγιξε αλλά δεν έπληξε την Ανατολική και τα Βαλκάνια. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στην ουσία έχουμε την παλιά ψυχροπολεμική διαίρεση της Ευρώπης, να αναπαράγεται με την πανδημία. Η Βουλγαρία είναι η χώρα με τα λιγότερα θύματα στα Βαλκάνια. Αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κανάλια θα έπαιζαν ότι εδώ πεθαίνει ο κόσμος ενώ η γειτονική Βουλγαρία πάει πολύ καλύτερα.

Γλείψιμο. «Οι Εβραίοι χρειάστηκε να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα για να ξεφύγουν από τους Αιγύπτιους. Ο Κυριάκος καλείται ως νέος Μωυσής να βρει λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν αδιέξοδα και να οδηγήσει έτσι έναν τυραννισμένο λαό στην γη της επαγγελίας», έγραψε το φιλοκυβερνητικό Liberal. Δες και το λήμμα Υπηρεσίες.

Διαιτολόγος, διατροφολόγος. «Τι θα τα κάνει τα λεφτά ο Έλληνας; Ταξίδια δεν μπορεί να κάνει. Σε εστιατόρια δεν μπορεί να πάει. Σε κατάστημα να ψωνίσει δεν μπορεί να πάει. Πόσο θα φάει πια; 300 κιλά θα γίνει ο καθένας;», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης στις κριτικές ότι τα κυβερνητικά επιδόματα δεν ήταν αρκετά.

ΕΟΔΥ. Όπως αποκαλύφθηκε στο tvxs, τις απαντήσεις στο τηλέφωνο ανάγκης του ΕΟΔΥ για τον κοροναιό χειρίζεται call center, με ανεκπαίδευτους υπαλλήλους που απαντούν στα τηλεφωνήματα με βάση έναν αλγόριθμο. Έτσι πιθανότατα εξηγούνται τα μοιραία λάθη, όπως αυτό που έγινε στην περίπτωση του τουριστικού γκρουπ που επέτρεψε στην Ηλεία από τους Άγιους Τόπους καθώς και η περίπτωση της άτυχης 41χρονης από την Καστοριά, της οποίας το νεαρό της ηλικίας οδήγησε τον αλγόριθμο να την συμβουλεύσει να μείνει σπίτι της.

Ζαβολιές. Στις 24 Μαρτίου, το Tvxs.gr αποκάλυψε την εξωφρενική συμφωνία της κυβέρνησης με ιδιώτες για διεξαγωγή τεστ κοροναϊού έναντι 30 εκατ. ευρώ, όταν πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ήταν πρόθυμα να αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους  τουλάχιστον στο 1/5 του κόστους. Σύμφωνα  εξάλλου με  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους.

Ήρωες, αλλά αβοήθητοι και απλήρωτοι. Ενώ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης οι καταγγελίες τους για τις ελλείψεις ήταν καθημερινό φαινόμενο, οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες εδώ και επτά μήνες. Ακόμη και όταν τις πληρωθούν δεν θα τις πάρουν στο ακέραιο, καθώς ο νόμος προβλέπει περικοπές όταν ξεπεραστεί το πλαφόν. 

Η φτήνια, που τρώει τον παρά. Διαδικτυακά μαθήματα αρχαίων ελληνικών άρχισε να διαφημίζει μέσω twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, περήφανος που τα εν λόγω μαθήματα προσφέρονται σε «κόστος μόνο 5 ευρώ». Στην επιχείρηση Ελλήνων Αγωγή, η οποία προσφέρει τα εν λόγω μαθήματα, ο ίδιος ο Κ. Γεωργιάδης κατέχει μαζί με τον αδερφό του το πλειοψηφικό εταιρικό μερίδιο.

Θείος, πονηρός. Την «φοβερή έκπληξη» του εξέφρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μητσοτάκης, όταν η συναυλία που  διοργάνωνε ο ανιψιός του και δήμαρχος της Αθήνας, πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπου σύμφωνα  σχετικά «ρεπορτάζ» των καναλιών που επίσης βρέθηκαν τυχαία εκεί, η κ. Πρωτοψάλτη έκανε «καντάδα» στον πρωθυπουργό. Όπως εξήγησε την επομένη η τραγουδίστρια, ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που τηλεφώνησε στον κ. Μπακογιάννη, την ώρα που η κινητή συναυλία βρισκόταν στο Κολωνάκι, και του ζήτησε να περάσει και από το Μαξίμου.

Ιστοσελίδα. 72.168 ευρώ κόστισε η κατασκευή της ιστοσελίδας (!) του υπουργείου Παιδείας «Μαθαίνουμε στο σπίτι», όπως και η δημιουργία εικαστικού υλικού για αναρτήσεις στα social media, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως, η οποία ανέθεσε το έργο σε ιδιωτική εταιρία.

Kωλοτούμπα. Ενώ ο κ. Τσιόδρας μας είχε διαβεβαιώσει ότι οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες, μπορεί μάλιστα να μας έκαναν και κακό, άλλαξε αιφνιδιαστικά θέση, υποστηρίζοντας ότι στις νέες συνθήκες χαλάρωσης της καραντίνας οι μάσκες είναι απαραίτητες. Το επιχείρημα είναι τώρα ότι βρισκόμαστε σε νέα φάση, αλλά γιατί να επιβάλλονται πρόστιμα από 150 έως 5.000 ευρώ σε όποιον δεν θα τις φοράει;  Όταν ανακοινώθηκαν τα πρόστιμα, το επίσημο site του ΕΟΔΥ, στις πληροφορίες για την επιδημία, ανέφερε πως «η χρήση μάσκας δε συστήνεται στον υγιή πληθυσμό».

ΛΟΚ ντάουν. Αντίθετα με την κυβερνητική προπαγάνδα, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα – όπως και όλες οι άλλες χώρες που κράτησαν χαμηλό τον αριθμό των απωλειών – πήραν μέτρα την ίδια περίοδο ή και αργότερα από τις χώρες με τις πολύ υψηλές απώλειες. Για παράδειγμα το Βέλγιο που είναι στην κορυφή της λίστας των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έκανε λοκ ντάουν στις 17 Μαρτίου. Στην Ελλάδα το λοκ ντάουν επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου. Το πρώτο θύμα στο Βέλγιο καταγράφεται στις 11 Μαρτίου, ενώ στην Ελλάδα στις 12 Μαρτίου. Επίσης Γαλλία και Ιταλία πήραν μέτρα πολύ νωρίτερα, αλλά δεν απέφυγαν τις εκατόμβες. Για ολόκληρη την Ευρώπη λειτούργησε ως συναγερμός το νούμερο των 133 θανάτων σε ένα εικοσιτετράωρο που κατέγραψε η Ιταλία στις 8 Μαρτίου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, σχεδόν το σύνολο των κυβερνήσεων στην Ευρώπη ξεκινά να παίρνει περιοριστικά μέτρα. Η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτήθηκε από την γεωγραφική θέση και την οικονομική δομή κάθε χώρας, καθώς και από άλλους παράγοντες. Εδώ όλα τα στοιχεία.

Μαξιλάρι ή και Μυστήριο. Τελικώς «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών άφησαν να διαρρεύσει ότι από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντλήθηκαν οι πόροι για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κοροναϊού. Λίγες μέρες πριν ο υπουργός κ. Σταικούρας δήλωνε ότι «με τα μέτρα που έχουμε λάβει, θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε για περίπου 2 έως 3 μήνες, χωρίς ωστόσο να πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας» και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή το «μαξιλάρι, αλλά μετά την πανδημία του κοροναϊού.

Μπόις γκόλντεν, μισθοί. Το υπουργείο Μεταφορών διπλασίασε τον μισθό στα «γαλάζια» στελέχη των διοικήσεων ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΟΑΣΑ .Ο μισθός τους φτάνει τα 7.500 ευρώ, ενώ με 400 αντί 50 ευρώ θα αμείβεται κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση Δ.Σ.

Νομοσχέδιο, εν μέσω καραντίνας: η υπουργός Παιδείας θεώρησε σκόπιμο να κατεβάσει ένα νομοσχέδιο που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και εκφράζει την οικονομική και ιδεολογική ατζέντα της κυβέρνησης: παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας και επιστροφή στους περασμένους αιώνες, από ιδεολογική και παιδαγωγική άποψη. Να φανταστεί κανείς ότι προβλέπεται να μην εξετάζεται η Κοινωνιολογία από τους υποψηφίους για «Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες»!

Ξένα κόλλυβα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δωρεά της ΔΕΗ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Όπως όμως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης, τα ποσά προέρχονταν από επιβάρυνση των καταναλωτών: «Με πολύ λίγα χρήματα από τον καθένα μας, από κάθε πελάτη της δηλαδή, στηρίζει αυτή τη μεγάλη μάχη. Μπράβο ξανά».

Oικολόγοι. Ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ, πάρτι ιδιωτικών συμφερόντων  στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στη διαχείριση απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, επενδυτές τύπου «Ελληνικός Χρυσός» που δεν θα χρειάζονται άδειες, τέλος στο Δίκτυο Natura και στους δασικούς χάρτες: αυτές είναι μόνο μερικές από τις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείου Περιβάλλοντος, εν μέσω πανδημίας. 

Παλαιοημερολογίτες. Στις 7 Απριλίου ανατέθηκε απευθείας σε τεχνική εταιρεία, να κατασκευάσει δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα έναντι 4,5 εκ. €. Την απόφαση έλαβε και υπέγραψε υπάλληλος, που είχε μετάσχει στην κατασκευή και των γραφείων της ΝΔ παλιότερα, και ο οποίος προσελήφθη δύο ημέρες μετά (!) την υπογραφή – από τον ίδιο – της παραπάνω ανάθεσης.

Ρεκόρ, αρνητικό. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων και εργαζομένων. Μια σύγκριση για όσους ανεστάλη η εργασία τους λόγω της πανδημίας: Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού. Σουηδία: το το 95% του μισθού. Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού. Δανία, Πορτογαλία: το 75% του μισθού.

«Σκοιλ ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν»Aστείες γνώσεις, απίστευτη προχειρότητα, «μαργαριτάρια» και πικρό χιούμορ, για τους επιστήμονες με πτυχία και μεταπτυχιακά, που θα έπρεπε να επιμορφωθούν στην… εκκίνηση του υπολογιστή, στη «μεταμόρφωση» αρχείων ή στην αναζήτηση του «χαμένου ντοσιέ», σε μια εμφανώς προσχηματική διαδικασία για τη διοχέτευση σε ημέτερους «κολλητούς» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τάμα. Στις 19 Φεβρουαρίου έγινε στο Μιλάνο το μοιραίο ποδοσφαιρικό ματς που θεωρείται ότι εξάπλωσε τον κορωναϊό στην Βόρειο Ιταλία. Μια από τις δύο ομάδες ήταν η Αταλάντα, της πόλης Μπέργκαμο, που αποτέλεσε λίγο μετά το επίκεντρο της τραγωδίας. Στις 3 Μαρτίου έγινε στο κλειστό, κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ευτυχώς, τα κρούσματα δεν είχαν ακόμη φτάσει στην Ελλάδα..

Υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών,ονομάστηκε το πακέτο των 11+9 εκατ ευρώ προς τα ΜΜΕγια την διαφήμιση των μέτρων κατά του COVID- 19. Ας σημειωθεί ότι τα ΜΜΕ υποχρεούνται να προβάλουν δωρεάν τα μηνύματα των κρατικών φορέων, όπως ο ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Μετά την ανακοίνωση των πακέτων, παρατηρήθηκαν ακραία προπαγανδιστικά φαινόμενα, καθώς πολλοί άρχισαν να βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη ως Ναπολέωντα ή Μωυσή(δες γράμμα Γ), ενώ αναποδογυρίστηκε η απαισιοδοξία των πολιτών σε μετρήσεις της κοινής γνώμης, η οποία παρουσιαζόταν ως ακατάσχετη αισιοδοξία. 

Φυλακές. Ερωτηματικά και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι απευθείας αναθέσεις ύψους 739.388 ευρώ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρίες για την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής. H μία από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρίες φέρεται να ιδρύεται λίγες μέρες πριν την ανάθεση ενώ η άλλη που έχει άσχετες δραστηριότητες, προσθέτει επιπλέον ΚΑΔ, τις παραμονές της ανάθεσης και καταχωρείται στο ΓΕΜΗ μια μέρα μετά τη σύμβαση

Χαλκίδα, χουβαρντάδες. Ελλείψει μασκών στην αρχή της κρίσης, στο νοσοκομείο Χαλκίδας, ζητήθηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου, να κατασκευάσει μόνο του χάρτινες ή υφασμάτινες μάσκες. Την ίδια στιγμή, διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας έκανε απευθείας ανάθεση για μάσκες υψηλής προστασίας με τιμή 20 € την μία (η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί πανελλαδικά και συνολικά ποσό ανάθεσης 1,5 εκατομμύριο € για 75.000 μάσκες) σε εταιρεία «συγγενικού» του προσώπου!

Ψήφος. Την περίπτωση πρόωρων εκλογών ανακίνησαν δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών, δημοσιεύματα και εικασίες των ΜΜΕ, που αναζωπυρώθηκαν από έμμεση σπόντα σε διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος απέκλεισε τελικώς το ενδεχόμενο. Με δεδομένο ότι το δεύτερο πανδημικό κύμα θεωρείται μάλλον  αναπόφευκτο, μοιάζουν δύσκολα πραγματοποιήσιμα τα σχέδια κυβερνητικών στελεχών να εκμεταλλευτούν την δημοσκοπική τους υπεροχή. Πως, εν μέσω πανδημίας, θα προσέλθουν δυο φορές(λόγω απλής αναλογικής) στις κάλπες  οι συνταξιούχοι που υποστηρίζουν την ΝΔ, είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα όσων εναντιώνονται στα σχέδια.

Ωρολογιακές, βόμβες εξακολουθούν να παραμένουν οι καταυλισμοί προσφύγων, καθώς ελάχιστα έχει προχωρήσει η αποσυμφόρηση τους. Σε χώρες που φαινόταν ότι είχαν τιθασεύσει την επιδημία, όπως η Σιγκαπούρη, ο συγχρωτισμός πολλών μεταναστών σε κλειστούς χώρους οδήγησε στην επανεμφάνιση του προβλήματος.

ΥΓ 1. Είναι πολύ δυσκολο να τους προλάβεις. Σήμερα το Tvxs αποκαλύπτει δύο ακόμη σκάνδαλα.
ΥΓ 2. Και νέες αυξήσεις σε golden boys.


(Visited 34 times, 1 visits today)

Read more:
Κατά τα άλλα...Χριστιανοί
Κατά τα άλλα…Χριστιανοί | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close