Κούλογλου: Η έξοδος από την κρίση δεν χωράει ιδεολογικές επιλογές και μάσα

Permalink

“Σε όλες τις χώρες οι πολίτες σε περίοδο κρίσης συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις. Ο Τράμπ, που πρότεινε στους Αμερικανούς πολίτες να πιουν απορρυπαντικά, βλέπει την δημοτικότητα του να αυξάνεται. Η Μέρκελ, που αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα, παρατηρεί τώρα την δημοφιλία της να φτάνει στο 75%! Αυτά είναι όμως φωτογραφίες της στιγμής”, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην τηλεόραση του Κόντρα και στον Αιμίλιο Λιάτσο.

«Ωθούμενη από τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες που διχάζουν τον κόσμο αντί να τον ενώνουν. Όπως για παράδειγμα το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Απέναντι του τάσσονται όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ όσοι το ακούν στην Ευρώπη βγαίνουν από τα ρούχα τους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κας Κεραμέως, που προωθεί την ιδεολογία της ΝΔ: ιδιωτικοποιήσεις, υποβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων που πάνε τα πιο φτωχά παιδιά, επιστροφή στην ποδιά κλπ.

Πίσω από κάθε απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να ακολουθούμε το χρήμα, όπως λένε και οι Αμερικανοί ‘follow the money’.

Γίνονται προκλητικές αυξήσεις αποδοχών στα golden boys διοικήσεων του Δημοσίου. Πως θα πεισθούν οι πολίτες να δεχθούν νέα μέτρα λιτότητας, όταν το μαθαίνουν; Δεν έπρεπε, αντίθετα, οι επικεφαλής να δώσουν το σωστό παράδειγμα και να μειώσουν τους ήδη υψηλούς μισθούς; Επίσης βλέπουμε στις φυλακές αναθέσεις σε εταιρείες με τεράστιες αμοιβές. Αγορές μασκών από κάποιες υγειονομικές περιφέρειες με πολλαπλάσιο κόστος από ότι σε άλλες. Το νομοσχέδιο του κ. Μηταράκη για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θεσπίζει μυστικά κονδύλια. Μυστικά κονδύλια έχει μόνο η ΕΥΠ και το υπουργείο Εξωτερικών. Στο μεταναστευτικής πολιτικής, γιατί να μοιράζεται μαύρο χρήμα χωρίς καμία λογοδοσία και κανένα κοινοβουλευτικό έλεγχο;

Στο ίδιο υπουργείο, επίσης, δημιουργήθηκε μια καινούρια τεχνική υπηρεσία που θα κάνει μελέτες και θα χρηματοδοτεί  έργα, όπως καταυλισμούς μεταναστών. Επικεφαλής αυτής τέθηκε ένας μετακλητός υπάλληλος κάτι που είναι και αντισυνταγματικό. Αυτός, δε, υπέγραψε ανάθεση έργου 4,5 εκατ ευρώ χωρίς διαγωνισμό σε μια εταιρεία για να φτιάξει ένα καταυλισμό. Και την υπέγραψε μια μέρα πριν διοριστεί στην θέση του!

Φυσικά υπάρχει και η υπόθεση των voucher που η κυβέρνηση πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη. Όλη η κυβέρνηση τα υπερασπιζόταν. Οι γνωρίζοντες τα ευρωπαϊκά λέγαμε ότι δεν χρειάζονται μεσάζοντες, αφού με τις νέες οδηγίες της Κομισιόν μπορείς να διαθέσεις κατευθείαν χρήματα από το ΕΣΠΑ στους επαγγελματίες, που αντί για 600 μέσω voucher θα μπορούσαν να είχαν πάρει 800, χωρίς τους εξευτελισμούς που είδαμε με τα σκόιλ ελικικού.

Ακόμη, υπάρχει το ζήτημα με τις μάσκες: Παρά την αντίφαση ότι στην αρχή έλεγαν πως οι μάσκες μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβείς και τώρα είναι υποχρεωτικές επί ποινή προστίμου μέχρι και 5000 ευρώ. Να δεχθούμε ότι άλλαξε η κατάσταση. Πως όμως περνάμε από το επιβλαβές στο γιγάντιο πρόστιμο και μάλιστα χωρίς παρέμβαση του κράτους στην διάθεση τους ή στον έλεγχο της τιμής πώλησης τους; Υπάρχει αισχροκέρδεια που φτάνει το 6000% στις μάσκες, γράφει φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Στο Βέλγιο δίνουν τις μάσκες δωρεάν. Στο Λουξεμβούργο τις στέλνουν στο σπίτι. Η Ισπανία έδωσε δωρεάν έξι εκατομμύρια μάσκες ώστε να μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί στα μέτρα. Ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει μάθει τίποτα;”

“Η κυβέρνηση μπορεί να νομίζει ότι είναι ο Μωυσής που θα περάσει τον λαό στην απέναντι όχθη, αλλά στην ουσία με αυτές τις κινήσεις της υπονομεύει την κοινωνία”, συμπέρανε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου και προσέθεσε: “Δεν θα ήθελα να είμαι ούτε ψύλλος στον κόρφο της κυβέρνησης γιατί έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο τσουνάμι. Για να το αντιμετωπίσει δεν πρέπει να καθοδηγείται από την ιδεολογία και την μάσα. Αλλάζει πλέον η κατάσταση. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Πάει η παραπολιτική, πάει η μάσα, πάνε τα σκάνδαλα, πάνε πια η εσωστρέφεια και οι βυζαντινισμοί στην αντιπολίτευση. Έχουμε μια σοβαρή κρίση. Να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, τη στρατηγική της χώρας. Θέλουμε να είναι εξαρτημένη σε τέτοιο βαθμό από τον τουρισμό και να την ξαναπατήσει όπως τώρα; Μήπως ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε και άλλους τομείς; Πως θα προφυλάξουμε την κοινωνία από μια μεγάλη κρίση;

Λαμβάνω μηνύματα από δομές αλληλεγγύης ότι τους τελείωσαν τα τρόφιμα. Οικογένειες δεν έχουν λεφτά να πάνε σε σούπερ μάρκετ. Αυτά είναι σημάδια κοινωνικής καταστροφής. Πάμε σε πολύ ακραίες καταστάσεις όπου η μικροπολιτική δεν χωράει”. Για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, ο Στέλιος Κούλογλου επανέλαβε την θέση του για θέσπιση ενός κατώτατου εισοδήματος για όσους το έχουν ανάγκη. “Για όλους εκείνους που θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, και για όλους εκείνους που θα βρεθούν χωρίς δουλειά”, τόνισε.

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:  https://youtu.be/6-81vyxgqxY


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
unnamed (2)
Εκδήλωση για την υπεράσπιση της ειρήνης στην Κολομβία και κατά των δολοφονιών στη χώρα

Η «υπεράσπιση της ειρήνης και της ζωής στην Κολομβία », είναι το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργανώνει σήμερα, 13 Νοεμβρίου, στο...

Close