Το «βαρύ πυροβολικό» των «Παραπολιτικά FM», δεν άφησε καμία αμφιβολία για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση του από τον ραδιοσταθμό. «Θεωρεί εαυτόν μοναδικό σε πολιτική σκέψη, οξύνοια και βαθύνοια», έγραψε ο Γ. Τράγκας «Δεν τον αγγίζει η επώδυνη πραγματικότητα. Έχει πάντα εκείνο τον πάγο ψυχής, που του επιτρέπει να διώχνει καθαρίστριες και ταυτόχρονα τις προτρέπει να γίνουν επιχειρηματίες. Εντός ολίγου, ολόκληρη η χώρα θα καταλάβει πόσο ασφαλής είναι από τις πράξεις και τις επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού».
Το θανάσιμο αμάρτημα του Τράγκα είναι ότι στην εκπομπή του πέρασε την κόκκινη γραμμή: είχε ασκήσει κριτική στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτή είναι η λυδία λίθος με βάση την οποία κατατάσσονται οι εχθροί και οι φίλοι και διαμορφώνονται οι σχέσεις εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν παίζει ρόλο αν ασκείς κριτική σε υπουργούς ή στη ΝΔ, άλλωστε ποτέ η οικογένεια Μητσοτάκη δεν είχε καλές σχέσεις με την κλασική δεξιά.
Αν όμως ασκήσεις κριτική στον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε τελειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες. «Αξημέρωτα βγήκε η τυπική ανακοίνωση της λύσης του συμβολαίου μου με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM. Οι άνθρωποι (του σταθμού) δεν καίγονταν να την βγάλουμε πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις. Άλλος καιγότανε. Αυτός δεν έχει covid-19 αλλά είναι εμπύρετος και έχει βαθύτατη νοσηρότητα, απέναντι σε όσους τον αμφισβητούν ή έχουν αντίθετη άποψη ή τον κρίνουν για τα έργα και τις ημέρες του», συμπλήρωνε ο Τράγκας.
Παρόμοια εμπειρία είχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που μέχρι τα τέλη του 2019 εξυμνούσε την πρωθυπουργική πολιτική κουλτούρα και τη χημεία που είχε μαζί του: «Είναι πάρα πολύ καλή. Τον βλέπω συμπαθέστατο και μου αρέσει ότι έχει έναν πολιτικό πολιτισμό. Δεν τον έχουν όλοι στη ΝΔ». Στον Νίκο Χατζηνικολάου («Ενώπιος Ενωπίω») για τον κ. Μητσοτάκη μίλησε μάλιστα και η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου. «Εγώ δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Μου φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει καλό και μου φαίνεται συμπαθής».
Το ειδύλλιο δεν προχώρησε και δυο μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2020, ήταν η σειρά Βαρουφάκη να περάσει την κόκκινη γραμμή, καταγγέλλοντας ότι «η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μετοχές σε funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια». Το πλήρωσε ακριβά με την πρώτη ευκαιρία, εν μέσω καραντίνας: την ίδια ώρα που ένας βουλευτής της ΝΔ ανακοίνωνε φαρδιά – πλατιά στο facebook του ότι είχε βγει βόλτα την ηλιόλουστη Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης του έδιναν να καταλάβει τι σημαίνει «πολιτικός πολιτισμός»: κατήγγειλαν δριμύτατα τον Γιάννη Βαρουφάκη επειδή έσπασε την καραντίνα και ταξίδεψε στην Αίγινα.
Δεν έχει καμία σημασία ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την απαγόρευση κυκλοφορίας όριζε σαφώς ότι οι βουλευτές κυκλοφορούν ελεύθερα. Ο «κ. Βαρουφάκης πρέπει να ζητήσει συγνώμη!», δήλωνε εύγλωττα ο κ. Πέτσας, πριν τα αρπακτικά αναλάβουν να συνεχίσουν τη δουλειά.
Γιατί στην πραγματικότητα ενός ολόκληρος στρατός, δημοσιογράφων σε pay roll και τρολ στα social media, περιμένει το σύνθημα για να επιτεθεί στον ιερόσυλο που τολμά να αμφισβητήσει τις ικανότητες του Mωυσή. Και αντίθετα, το διαβατήριο για κάποια θεσούλα, μικρή ή μεγάλη, είναι να του υποβάλλεις τα διαπιστευτήρια σου. Το έζησα και εγώ πρόσφατα, όταν μια κριτική μου για την επαίσχυντή δήλωση Μητσοτάκη ότι οι πρόσφυγες έφερναν τον κοροναιό, αντιμετωπίστηκε ως εξυπηρέτηση του Ερντογάν και προδοσία των συμφερόντων της χώρας. Δεν αποκλείεται τώρα, αυτοί που θα σκυλέψουν καλύτερα τον Τράγκα, να πάρουν κανένα πόστο στο, γεμάτο από πρόθυμους κονδυλοφόρους, Μέγαρο Μαξίμου.