Κούλογλου: Στην ΝΔ βλέπουν τον ιό σαν υιό Θεού

Permalink

Κάποιοι στην ΝΔ, “και νομίζω ανάμεσά τους είναι και ο κ. Μητσοτάκης, θεωρούν την πανδημία ευκαιρία για καταστροφικές αλλαγές. Ένας βουλευτής τους το είπε από την τηλεόραση: Είναι θεόσταλτη η πανδημία. Για αυτούς ο ιός είναι υιός Θεού! Θέλουν να αξιοποιήσουν την κρίση για να διαλύσουν την μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος μιας μικρής ελίτ”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας “στο Κόκκινο Ρόδου”.

“Βλέπουμε να αποκαλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ‘ζόμπι’. Ανθρώπους που έχουν ένα μαγαζί και τρέφουν την οικογένεια τους για δεκαετίες από αυτό, που κατάφεραν να ξεπεράσουν και την οικονομική κρίση, και τώρα θέλουν να τους αποτελειώσουν. Γι’ αυτό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τα πιο τσιγκούνικα σε όλη την Ευρώπη. Η Πορτογαλία, χώρα με οικονομία αντίστοιχου μεγέθους και χωρίς το μαξιλάρι Τσακαλώτου, έχει δώσει 28 δισ ευρώ. Τα δικά μας υποτιθέμενα 24 δισ είναι προϊόν ‘δημιουργικής λογιστικής’ και αχαλίνωτης φαντασίας”, προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου και εξήγησε:

“Στα 14 δισ φτάνουμε εάν κανείς προσθέσει στα 8,5 δισ ευρώ μέτρων, τα δάνεια και τις εγγυήσεις, όπως την επιστρεπτέα προκαταβολή, που λέγεται έτσι γιατί θα επιστραφεί. Από τα 14 δισ στα 20, φτάνουμε με ένα άλμα λογικής, που λέει ότι εάν δεν είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, άρα τα μέτρα είναι αξίας 20 δισ ευρώ. Χωρίς καμία επιστημονική θεμελίωση. Σαν να λέμε αν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν πατίνι. Από τα 20 στα 24 δισ φτάνουμε με μέτρα που ‘θα πάρουμε’ χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις. Μάλιστα, κάποιες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες τα έκαναν 26 δισ και άλλοι λένε ότι είναι πολλά παραπάνω”.

“Έχουμε όμως μια κοινωνία που έχει δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα. Διάφορα επαγγέλματα, όπως αυτοί που εργάζονται στον τουρισμό ή άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, έχουν πάθει τεράστια ζημιά. Το ίδιο και με τους ανθρώπους του πολιτισμού και άλλους κλάδους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν καλύπτονται από αυτά τα πλασματικά μέτρα. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν να βοηθήσουν. Θέλουν να να ενισχύσουν μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας τις μικρομεσαίες, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας στην τύχη τους”, συμπλήρωσε.

Απέναντι σε αυτές τις λογικές, χώρες με προοδευτικές και αριστερές κυβερνήσεις, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την θέσπιση ενός κατώτατου εισοδήματος. “Την πρόταση αυτή, υπό μια μορφή, επανέλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του. Στην Ισπανία, με κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς, προχωρούν σε εφαρμογή αυτού του μέτρου την ερχόμενη εβδομάδα. Ήταν μια προεκλογική τους δέσμευση και την θέτουν τώρα σε λειτουργία που είναι πολύ επίκαιρη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Θέλουμε αυτή η ιδέα να προχωρήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βλέπουμε ότι η Αριστερά πανευρωπαϊκά προωθεί και τις δικές της θέσεις, όπως η προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η αλληλεγγύη κερδίζει έδαφος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία: “Η γαλλογερμανική πρόταση προτείνει ένα γενναίο ποσό της τάξης των 500 δισ ευρώ. Προβλέπει επίσης επιμοιρασμό του προβλήματος – δεν αφήνει δηλαδή τις χώρες του Νότου, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές αβοήθητες. Υπάρχει ένα αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό, διότι η Γερμανία κατάλαβε ότι για την Ευρώπη αυτή η κρίση είναι η τρίτη και φαρμακερή. Εάν μετά την οικονομική και την προσφυγική κρίση, η ΕΕ δεν έδειχνε αλληλεγγύη και δεν έμενε πιστή στις αξίες της, θα διαλυόταν. Επειδή, δε, η Γερμανία είναι η πιο ωφελημένη τόσο από τις κρίσεις, αλλά όσο και από την ύπαρξη της ίδιας της ΕΕ, η Μέρκελ έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα, για τα γερμανικά δεδομένα, και συμφώνησε στον επιμοιρασμό της ζημιάς. Σε αυτό διευκόλυνε το γεγονός ότι η Μέρκελ είδε την δημοτικότητα της να αυξάνεται κατά την περίοδο της καραντίνας – κάτι που είδαμε να συμβαίνει για όλες τις κυβερνήσεις είτε τα έκαναν σωστά είτε όχι, όπως στην περίπτωση του Αμερικάνου Προέδρου, Τράμπ, που τα έκανε θάλασσα. Η Μέρκελ αξιοποίησε, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία και έτσι έχουμε αυτό το σχέδιο. Βέβαια, στο σχέδιο αντιτίθενται τέσσερις χώρες, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, που λένε ότι δεν θέλουν να πληρώσουν τους υπόλοιπους. Πρόκειται για μια άρνηση της βασικής ιδέας πάνω στην οποία ιδρύθηκε η ΕΕ. Οι χώρες αυτές κερδίζουν από τους υπόλοιπους. Η Σουηδία είναι μια εξαγωγική χώρα ευνοείται από την κοινή αγορά. Εάν αυτή πάψει να υπάρχει, δεν θα έχει που να πουλάει τα προϊόντα της. Χρειάζεται όμως ομοφωνία στην λήψη αποφάσεων σε τέτοιο επίπεδο στην ΕΕ”.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε, επίσης, μια “προσπάθεια νηπιοποίησης του πληθυσμού” από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Έχουμε έναν ηγέτη, που παρουσιάζεται από διάφορα μέσα ως κάτι μεταξύ Τσώρτσιλ και Μωϋσή, ο οποίος μας λέει τι να κάνουμε. Ο πρωθυπουργός έκανε τις περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις συγκριτικά με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και έδωσε τα λιγότερα χρήματα στην οικονομία. Ανέδειξε, δε, το θέμα της ατομικής ευθύνης. Δηλαδή, ‘εάν δεν πετύχουν τα μέτρα που εμείς πήραμε, θα φταίτε εσείς’. Το ίδιο επανέλαβε κατά ένα τρόπο και προς τους επιχειρηματίες: Είπε ότι η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα της, τώρα είναι καθήκον των επιχειρηματιών να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Δηλαδή να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους εάν δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι; Η κυβέρνηση που ομνύει στον καπιταλισμό, δείχνει να ξεχνά βασικές αρχές του. Οι άνθρωποι θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, όταν μπορούν να τις ανοίξουν. Αν κάποιοι μπορούν από τώρα, θα τις ανοίξουν από τώρα. Αυτό είναι ο καπιταλισμός”.

“Στην αρχή έδειραν τους νέους στις πλατείες, γιατί συμπεριφέρθηκαν σαν νέοι και όχι σαν νήπια. Τώρα θα αρχίσουν να ‘δέρνουν’ τις επιχειρήσεις. Θα δείρουν τους εργαζόμενους που θα αντιδρούν γιατί θα χάνουν την δουλειά τους και δεν προστατεύονται καθόλου. Αυτό αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει μεγάλες εντάσεις, γιατί αυτή η κυβέρνηση θα δείξει ότι, σε αντίθεση με το πως παρουσιάζεται, είναι η πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Από το προσφυγικό μέχρι τον Έβρο τα έκανε θάλασσα”, προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου επισημαίνοντας ότι “πρέπει να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη θύελλα. Υπάρχει κόσμος που θα χρειαστεί την βοήθεια όλων μας για να ξεπεράσει την κρίση”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/27052020a


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
344690-e6ywtifxmaeueh8
Γιάννη, το χωριό φρικάρισε

Δύο χώρες ασχολήθηκαν χθες με τον τελικό του ΝΒΑ, του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ: οι ΗΠΑ και ακόμη περισσότερο η Ελλάδα....

Close