Κούλογλου: Η ΝΔ αποκόπτει κοινωνικές επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση λόγω κουλτούρας

Permalink

Η προσπάθεια αποκλεισμού από κάθε χρηματοδότηση των κοινωνικών και αλληλέγγυων επιχειρήσεων είναι στοιχείο “της κουλτούρας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν της αρέσουν οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ως μόνο σκοπό το κέρδος. Αδυνατούν να καταλάβουν μάλλον πως μια επιχείρηση μπορεί να δρα με σκοπό την επιβίωση της, την δημιουργία και την διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά ταυτόχρονα να τα επιδιώκει όλα αυτά μέσα σε ένα μοντέλο πιο ανθρώπινο”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο Πάτρας, με αφορμή την σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“H κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην Ευρώπη. Υπάρχουν περίπου δυο εκατομμύρια τέτοιες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών επιχειρήσεων στην ΕΕ. Αυτές απασχολούν πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι περίπου το 6% των εργαζόμενων στην Ευρώπη. Είναι συναιτερισμοί εργαζομένων, κοινοτήτων και ομάδων, που περισσότερο έχουν στόχο την επιβίωση παρά το κέρδος. Στο Βέλγιο για παράδειγμα, όπου είναι πολύ ανεπτυγμένος ο τομέας, υπάρχει μια τέτοια επιχείρηση που απασχολεί πρώην τοξικομανείς και ανέργους. Σε αυτή μπορεί να πάει κανείς δωρεάν έπιπλα που δεν θέλει ή δεν χρειάζεται πλέον, και μετά αυτά πωλούνται. Το σπίτι μου στις Βρυξέλλες όλο από εκεί το έχω εξοπλίσει”, συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ελλάδα το συνεταιριστικό και αλληλέγγυο κίνημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Είχε κάνει κάποιες προσπάθειες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη του, αλλά τώρα θα συρρικνωθεί περισσότερο καθώς η ΝΔ θέλει να αποκλείσει από κάθε χρηματοδότηση αυτές τις επιχειρήσεις. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συμβαίνει το αντίθετο, ενώ η τάση είναι να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο το ποσοστό του ΑΕΠ που παράγεται από τέτοιες επιχειρήσεις”, προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου εξηγώντας ότι η νοοτροπία αυτή της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στους συνεταιρισμούς:

“Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο αυτή την στιγμή, που έχουν κρούσει σήμα κινδύνου, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και δεδομένου ότι με την μία ή την άλλη μορφή θα έρθουν πολλά χρήματα από την Ευρώπη, η κυβέρνηση πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία για να μην πάρει γενναία μέτρα στήριξης τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το σχέδιο της που είναι να δώσει όλα τα χρήματα στην επιχειρηματική ελίτ και σε φανερούς ή κρυφούς χρηματοδότες της ΝΔ και να τελειώσει με αυτές τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και αν αυτές αποτελούν την σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/24062020a


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου: Να μην πάνε τα ευρωπαϊκά δισ σε σκόιλ ελικίκου

Θετική χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισ ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών...

Close