Κούλογλου: Πέντε συμπεράσματα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis

Permalink

Από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι αμερικανικές αρχές και η Novartis σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές που η φαρμακευτική εφάρμοζε, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, καταλήγει σε πέντε συμπεράσματα:

“Πρώτον ο συμβιβασμός είναι κόλαφος για την Novartis Hellas και για όσους έχουν συνεργαστεί μαζί της. Το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί για παρόμοιες πράξεις και μάλιστα για αδικήματα που τελέστηκαν εκτός ΗΠΑ.

Δεύτερον, οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν αθέμιτες πρακτικές σε τρεις χώρες: Στην Ελλάδα, στην Ν. Κορέα και στο Βιετνάμ. Παρά τις τεράστιες πληθυσμιακές διαφορές το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προστίμου αφορά την Ελλάδα.

Τρίτον υιοθετούνται πλήρως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αυτών που ορισμένοι αποκαλούσαν “κουκουλοφόρους”. Στο πόρισμα περιγράφεται αναλυτικά ο μηχανισμός διαφθοράς που είχε στήσει η εταιρεία.

Τέταρτον είναι ντροπιαστική η συμφωνία για την Novartis Hellas γιατί μπαίνει υπό αμερικανική εποπτεία. Για τα επόμενα τρια χρόνια είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν τις έρευνες στο εσωτερικό της εταιρείας για το ποιος διηύθυνε τον μηχανισμό αυτό, να εκπονήσουν και να υποβάλλουν εκθέσεις και εάν βρουν κάποιο νέο στοιχείο να το αποστείλουν αμέσως στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Πέμπτον, από το κείμενο του συμβιβασμού προκύπτουν και πολιτικά συμπεράσματα”, δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη. Όπως εξήγησε:

“Από χθες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία από την Novartis Hellas και τους συνεργαζόμενους με αυτή, που περίμεναν την απόφαση, προσπαθώντας να πείσουν ότι το ποσό του προστίμου είναι μικρότερο από το ανακοινωθέν. Ακόμη η Novartis Hellas στην ανακοίνωση της λέει ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Στις εκλογές θα κατέβει; Σαν πολιτικού κόμματος μοιάζει η ανακοίνωση της! Όμως οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούσαν να υποδείξουν ποιος χρηματίστηκε στην Ελλάδα. Είχαν δώσει ένα κατάλογο με ονόματα πολιτικών, είχαν επιχειρήσει να δώσουν ένα στικάκι με στοιχεία για κάποιο πολιτικό πρόσωπο στον κ. Αγγελή, ο οποίος δεν δέχθηκε να το πάρει.

Στην περιγραφή του μηχανισμού διαφθοράς όμως αναφέρεται ότι από την Novartis διέφθειραν αξιωματούχους στον χώρο της υγείας με στόχο να επηρεάσουν την κυβέρνηση. Το λέει ξεκάθαρα ότι συνωμότησαν για να επηρεάσουν Έλληνα αξιωματούχο, ώστε εκείνος να παραβιάσει τον νόμο και να επηρεάσει την κυβέρνηση προκειμένου να ευνοηθεί η Novartis Hellas. Περιγράφεται μια κατάσταση όπου το ελληνικό δημόσιο έχασε πάρα πολλά χρήματα στο διάστημα 2009-2015. Για αυτό το θέμα υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη. Ανεξαρτήτως εάν κάποιος πολιτικός έχει πάρει λεφτά ή όχι, έχουμε μια εταιρεία που επηρέαζε την ελληνική κυβέρνηση. Συνταγογραφούσαν φάρμακα που δεν χρειάζονταν, μόνο και μόνο γιατί όσοι γιατροί ήταν στο κόλπο έπρεπε να γράψουν έναν συμφωνημένο αριθμό σκευασμάτων της Novartis για να πάρουν το ποσοστό τους.

Επίσης, ορισμένοι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, όπως ο κ. Στουρνάρας, έλεγαν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και ότι πρόκειται για κακοστημένη σκευωρία. Τι λέει τώρα ο κεντρικός Τραπεζίτης που έχει μπροστά του μια απόφαση συντριπτική για τα λεγόμενα του;”

“Είναι τεράστιο σκάνδαλο και κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τους φτύνουν και αυτοί παριστάνουν ότι ψιχαλίζει. Το μήνυμα του πορίσματος είναι ένα: Κορόιδα σας έκλεβαν για χρόνια”, προσέθεσε ο ευρωβουλευτής.

Όσον αφορά τις απειλές του Άδωνι Γεωργιάδη προς την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πως “η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελών αντιδρούσε για ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μιλάμε για ευθεία απειλή κατά της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και είναι άφαντη η Ένωση”. Τόνισε, δε, ότι θα θέσει “με επιστολή στην Διακομματική Επιτροπή του ΕΚ κατά της Διαφθοράς της οποίας είμαι μέλος του προεδρείου το θέμα των απειλών κατά της κας Τουλουπάκη. Σε άλλη χώρα θα είχε κινηθεί ο εισαγγελέας και θα είχε παραιτηθεί ο συγκεκριμένος υπουργός”.

Διαβάστε επίσης το άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr: Novartis Hellas και “συνεργαζόμενοι”: Όταν σε φτύνουν αλλά παριστάνεις ότι ψιχαλίζει

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/26-06-2020


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
41768540955_c83e00dbc8_b
Κούλογλου στην Ολομέλεια για την επέτειο ελληνικής επανάστασης

«Σήμερα θα μιλήσω στα ελληνικά καθώς είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Είναι η 200η επέτειος από την ελληνική επανάσταση του...

Close