Κούλογλου: Ο Μητσοτάκης άγεται και φέρεται στην εξωτερική πολιτική με επικίνδυνες συνέπειες για την χώρα

Permalink

“Στην εξωτερική πολιτική της χώρας υπάρχει μια κακοφωνία, που οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζεται από δύο πολιτικές. Η μια είναι η πολιτική που εκφράζει η κα Μπακογιάννη: μια πολιτική υπέρ ενός διαλόγου με την Τουρκία προς μια διευθέτηση όλων των προβλημάτων. Από την άλλη είναι η στρατηγική του κ. Σαμαρά, που κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα και απειλεί ότι εάν η κυβέρνηση επιλέξει την προσφυγή στην Χάγη θα στραφεί εναντίον της και ενδεχομένως θα την ρίξει. Έχουμε μια επανάληψη του 1993! Ο κ. Μητσοτάκης άγεται και φέρεται ανάμεσα στις δύο αυτές πολιτικές. Μάλλον θα συμφωνούσε με την κα Μπακογιάννη αλλά δεν τολμάει να το πει, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την κακοφωνία, που κάνει πραγματικό κακό στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δείχνει τις αδυναμίες μας και προέρχεται από ατολμία”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στην τηλεόραση του Open και στους Σπ. Χαριτάτο – Γ. Καραμέρο, σημειώνοντας επίσης με αφορμή τις δηλώσεις Ροζάκη περί Καστελόριζου πως “δεν μπορώ να συμφωνήσω με την δήλωση αυτή. Πρόκειται για μια τοποθέτηση εκτός της μέχρι σήμερα εθνικής γραμμής. Ο κ. Ροζάκης δεν είναι γεωγράφος. Έχει ένα ρόλο με πολιτικές διαστάσεις”.

Αντί να ξεπεράσει την ατολμία της η κυβέρνηση “επιμένει συστηματικά να χωρίζει τους πολιτικούς σε προδότες και πατριώτες. Προ διαστήματος ο κ. Πέτσας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο συνάδελφος ο Κώστας Αρβανίτης χαρακτηρίστηκε σχεδόν ‘πράκτορας της Τουρκίας’ για την κριτική που έκανε επί της προσφυγικής κρίσης. Εγώ παλαιότερα δέχθηκα επίθεση ως ότι ‘υπονομεύω το εθνικό έργο’ και ότι είμαι ‘πράκτορας της Τουρκίας’ επειδή άσκησα κριτική στον κ. Μητσοτάκη που έλεγε ότι ο κορονοϊός έρχεται με τους πρόσφυγες. Πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει αυτό το παιχνίδι. Όποτε τη συμφέρει να ζητά εθνική ομοψυχία και όποτε όχι να κάνει διαχωρισμούς σε τάχα πατριώτες και προδότες”, όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου.

Αντιθέτως, θα έπρεπε να αναγνωριστεί ότι “ο Ερντογάν έχει καταστεί ο νταής της γειτονιάς. Παίζει σε διάφορα ανοιχτά και κρίσιμα μέτωπα όπως αυτό της Συρίας και της Λιβύης. Έχει αναδειχθεί σε διεθνή αλλά απρόβλεπτο παίκτη. Εκ διαμέτρου αντίθετο, δηλαδή, με τον δικό μας ρόλο, που είναι αυτός του προβλέψιμου, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Τράμπ. Στην διεθνή διπλωματία όταν είσαι προβλέψιμος δεν σε παίρνουν σοβαρά υπόψη, πολύ περισσότερο όταν δεν έχεις και κάποιο ατού στα χέρια σου. Επομένως προτείνω μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική με ευθύνη της κυβέρνησης. Να κάνει κινήσεις αναδεικνύοντας αυτά που κάνει ο Ερντογάν και επειδή δεν φτάνει μόνο να καταγγέλλουμε, πρέπει να βρούμε και εναλλακτικές συμμαχίες όπως με την Γαλλία και άλλες χώρες που ιστορικά αλλά και σήμερα δεν είναι υπέρ της Τουρκίας”.

Τέλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των συνόρων σήμερα και στην έλευση των τουριστών, που συνοδεύτηκε από πολλές πανηγυρικές εικόνες ανά την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως θα ήταν προτιμότερο “να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ιθαγενείς που έρχονται οι ξένοι να μας δώσουν καθρεφτάκια και να πάρουμε σοβαρά μέτρα ενίσχυσης και του εσωτερικού τουρισμού, και του συστήματος υγείας και να σταματήσουμε τις αλλεπάλληλες γκάφες, που έχουν γίνει στον τομέα αυτό”.

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://youtu.be/mdmhXyYvQ-k


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
Η σειρά...
Η σειρά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close