Κούλογλου: Η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική στο να ζητήσει αποζημίωση από την Novartis γιατί έχει να ξεπληρώσει γραμμάτια

Permalink

“Τώρα που υπάρχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον οποίο η Novartis παραδέχεται την ενοχή της, είναι ανεξήγητο γιατί η ΝΔ δε ζητάει να αποζημιωθεί και το ελληνικό Δημόσιο. Υποψιάζομαι ότι η κυβέρνηση είναι πολύ επιφυλακτική γιατί ο κ. Φρουζής, ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας, είναι στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη και γνωρίζει πολλά. Πριν αναδειχθεί ο κ. Μητσοτάκης αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Φρουζής είχε διοργανώσει ένα ιδιωτικό δείπνο με όλη την επιχειρηματική ελίτ για εκστρατεία κ. Μητσοτάκη. Οπότε, ίσως υπάρχουν γραμμάτια και πολλές πληροφορίες”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο Action 24 και στο Κόκκινο Πάτρας.

Σχολιάζοντας, δε, την στάση της ΝΔ απέναντι στο σκάνδαλο, που παριστάνει ότι δεν συνέβη τίποτα, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πως “στην Γαλλία καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πήγε δύο χρόνια φυλακή για ένα πολύ μικρότερης σημασίας και οικονομικού μεγέθους αδίκημα: η κόρη του και η γυναίκα του δεν δούλευαν για την δουλειά που είχαν προσληφθεί. Εδώ έχουμε ένα σκάνδαλο με εμπλοκή 4000 ανθρώπων και πρωτοφανή κοινωνικά αποτελέσματα και κάνουμε σαν να μην υπάρχει, σαν να μην υπάρχει. Ο κ. Στουρνάρας έλεγε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει ούτε ιατρικό σκάνδαλο!

“Το σκάνδαλο όμως στην Ελλάδα ήταν τεράστιο. Από τα 350 εκατομμύρια δολάρια του προστίμου που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές στην Novartis, τα 310 αφορούν την Ελλάδα. Πρόκειται δε για άνευ προηγουμένου πρόστιμο για αδικήματα που τελέστηκαν εκτός ΗΠΑ. Η Νovartis αναγκάστηκε να πληρώσει αυτό το πρόστιμο γιατί προσπάθησε να δωροδοκήσει αξιωματούχους ώστε να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση στις αποφάσεις της”, συνέχισε.

Όσον αφορά την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας στον ισχυρισμό ότι η απόφαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν αναφέρει κανένα όνομα πολιτικού ή ότι υπήρξε δωροδοκία κάποιου πολιτικού, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “η αμερικανική έρευνα δεν εξέταζε τι έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί αλλά τι έκανε η εταιρεία στην προσπάθεια της να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό σε σχέση με αμερικανικές εταιρείες. Η απόφαση φωτογραφίζει τον επικεφαλής της Novartis Ελλάς, δηλαδή τον κ. Φρουζή και τον Ελβετό εποπτεύοντα επικεφαλής. Αυτοί σύμφωνα με την απόφαση έδωσαν χρήματα και άλλα πράγματα αξίας σε έναν ενδιάμεσο με στόχο να διαφθείρει κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο ενδιάμεσος επίσης φωτογραφίζεται και ήταν σύμβουλος σχεδόν όλων των υπουργών υγείας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην περίοδο που αναφέρεται το σκάνδαλο. Τι τα έκανε τα λεφτά αυτός δεν μπορούνε να το πουν οι Αμερικάνοι. Τα κράτησε για τον εαυτό του; Τα έδωσε σε υπουργούς; Αυτό είναι δουλειά της ελληνικής δικαιοσύνης να βρει”.

Εξάλλου, “ο κ. Λοβέρδος κατηγορείται. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ακόμη υπό έρευνα. Από που προκύπτει η επιμονή της ΝΔ στη μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων; Πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ την πολιτική ευθύνη; Και τίποτα να μην πήραν, όσο διοικούσαν από κάτω υπήρχε όλη αυτή η διαφθορά!”

Στο πάνελ της εκπομπής Briefing στο Action 24 καλεσμένη ήταν επίσης η βουλευτής της ΝΔ, Ζωή Ράπτη, η οποία επέμεινε πως ποτέ δεν υπήρξε αναφορά των αμερικανικών αρχών σε Έλληνες πολιτικούς ή ότι ήταν η ελληνική πλευρά που έδωσε στο FBI τα ονόματα. Για τον λόγο αυτό, ο Στέλιος Κούλογλου παραθέτει εκ νέου το απόσπασμα από το σχετικό έγγραφο του FBI στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα επτά Ελλήνων πολιτικών.

(*Μετάφραση στο τέλος του κειμένου)

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι “η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την δυσφορία των πολιτών όταν μικρές ομάδες έκλειναν το κέντρο της Αθήνας. Αλλά εδώ γίνεται προσπάθεια να απαγορευθούν όλες οι διαδηλώσεις και νομίζει ότι έτσι θα προστατευθεί  από τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο. Ας προστατευθεί ενισχύοντας τους πολίτες και την οικονομία που τώρα είναι ξεκρέμαστοι έχοντας λάβει τα λιγότερα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας σε όλη την ΕΕ”.

“Υπάρχουν νόμοι για τις διαδηλώσεις που απλώς μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονταν. Στην Ελλάδα χρειάζεται ένας νόμος που θα ορίζει ότι θα εφαρμόζονται οι νόμοι, όχι δρακόντειες απαγορεύσεις στις συγκεντρώσεις, που είναι αντιδημοκρατικές και ανεφάρμοστες”, συμπλήρωσε.

*Μετάφραση: 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς σκοπούς για τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα μόνο: 

Ανδρέας Λοβέρδος

Μάριος Σαλμάς 

Άδωνις Γεωργιάδης

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Αντώνιος Σαμαράς

Ιωάννης Στουρνάρας

Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Κόκκινο Πάτρας: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/1077-02072020a
Π
αρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Action 24: https://youtu.be/Vkd-Fz17YPI


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
384811-uparkhei_kratos...
Υπάρχει κράτος….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close